Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 13. 11:45

Győri egyetemisták kerültek bajba fájlcsere miatt

Ahogy az iskolaszezon elkezdődött, az egyetemisták is visszaköltöztek a kollégiumokba. Ez a fájlcserélő körökben minden évben azt jelenti, hogy újra működnek bizonyos szerverek és újra tele van a hálózat nagyon nagy sebességű feltöltőgépekkel.

Már a jogvédő szervezetek is pontosan ismerik a "back to school" időszak jelentőségét, az ASVA.info blog értesülései szerint ezúttal ismét a győri egyetemisták kerültek a célkereszt közepére, s a Széchenyi István Egyetem kollégiumi hálózatának felügyeletét ellátó NetClub nevű cég egy kemény hangú figyelmeztető levelet juttatott el minden felhasználónak.

Nem a magyarok akadékoskodnak

A levél szerint "külföldi jogvédő szervezetek" értesítették a céget arról, hogy az utóbbi időben több esetben észlelték, hogy az intézményen belül jogovédett tartalmakat töltenek le és osztanak meg, ezért megkérik az egyetemista hallgatókat, hogy hagyjanak fel a fájlcserélő alkalmazások használatával. Egy belső üzenetküldő rendszeren belül az intézmény vezetése ezt még annyival tromfolta meg, hogy minden egyes hallgatót, aki érintett az ügyben, fegyelmi eljárás alá vonnak a Hálózathasználati Szabályzat megsértése miatt.

A NetClub a mondanivalóját azzal is nyomatékosította, hogy az egyetemi kollégiumok hálózatán belül letiltotta az ismertebb, illetve a publikus Bittorrent trackerek elérését. Az a levélből nem derül ki, hogy ez a weboldalakra vonatkozik, vagy magára a letöltésekre és a megosztásokra. Mivel a Bittorrent kliensek jelentős része képes titkosítani a forgalmazott adatokat, s az adatcsomagok fejlécét is, illetve a használt port szabadon kiválasztható, ezért elég nehéz mechanikusan szűrni a forgalmat.

Mindig ősszel van baj

Az ASVA.info szerint viszont ez csupán egy kreált ügy, hiszen egy évvel ezelőtt pontosan ugyanebben az időszakban, ugyanígy a Széchenyi Egyetem kollégiumában, ugyanígy a NetClub küldött ki hasonló figyelmeztetéseket. Az ASVA.info bejegyzésére reagálva a NetClub azt nyilatkozta, hogy az ismétlést szükségesnek tartják, hiszen a hallgatók általában nem olvassák el a szabályzatot, s időnként emlékeztetni kell őket arra, hogy a NIIF hálózat nem engedi meg az illegális letöltéseket.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A NetClub válasza kitér arra is, hogy a külföldi jogvédő szervezetek által küldött értesítések szinte kivétel nélkül amerikai premier sorozatokkal, és nem mozifilmekkel kapcsolatos. Márpedig a sorozatvilágban az ősz az, amikor az új évadok elindulnak, s ilyenkor a jogvédők is makacsabbak, sokkal jobban odafigyelnek. A módszerük általában az, hogy a publikus torrentoldalakon beszállnak a letöltésbe, s figyelik a kapcsolódó IP-címeket, s ez alapján kezdeményeznek eljárásokat.

A NetClub szerint azok miatt történik ez a felhajtás, akik publikus, külföldi szervereket használnak a megfelelő óvintézkedések nélkül, s nem is gondolnak arra, hogy milyen rizikója van például az ISOhunt vagy a Pirate Bay használatának. A tanulság tehát az, hogy egyetemi infrastruktúrán kizárólag zárt torrentoldalakon keresztül vagy megbízható FTP-szervereken keresztül szerezzék be a hallgatók a napi betevő multimédiát. Ezt pedig a hazai szabályozás szerint meg is tehetik, hiszen az audiovizuálius művek saját célú letöltése nem ütközik törvénybe, kizárólag a megosztás, értékesítés, újrafelhasználás.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.