Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 13. 13:03

Hét érv a Windows Phone 7 mellett

A Microsoft a hét elején lebbentette fel hivatalosan a fátylat a Windows Phone 7 operációs rendszerről. Az első készülékek október 21-én bukkannak fel a boltokban Magyarországon, egyelőre a tesztkészülékek sem kerültek a lapokhoz. A felfokozott várakozás közepette megpróbáltuk számba venni, milyen tényezők szólnak a Windows Phone 7 sikere mellett, illetve ellen. Lássuk először a pozitívumokat.

1. Új kezelőfelület

Az elmúlt évek során világossá vált minden mobilgyártó, fejlesztő és felhasználó számára, hogy az okostelefonok nem kis PC-k, noha a funkcionalitásuk sokszor azonos a számítógépekkel. Mégis, a ma elterjedt okostelefonos platformok felhasználói felületei meglehetősen hasonlítanak a PC-kre: felül vékony állapotsor, a képernyő nagy részén pedig az alkalmazások ikonjait, illetve a widgeteket találjuk, ha az operációs rendszer támogat ilyeneket - mintha csak egy desktop operációs rendszert látnánk kicsiben.

A Windows Phone 7 tervezői igyekeztek egy olyan felületet alkotni, amely szakít az eddigi beidegződéssel és a desktopon megszokott elrendezéssel - ez fontos szempont a piaci versenyben, egy windowsos készüléket első ránézésre senki sem fog összekeverni egy iPhone-nal vagy androidos mobillal még akkor sem, ha maga a telefon hasonlít valamelyik népszerű modellre. Az új mobil Windows nagyon más mint az iOS, a BlackBerry OS, a Symbian vagy éppen az Android, az "élő" képernyő-elemek jól átláthatók, sok információt tudnak könnyen közvetíteni, a felület mégis könnyen kezelhető, nem érződik zsúfoltnak.

2. Előírt hardverspecifikációk

Egy kereskedelmi mobil platform sikere vagy bukása szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen hardvereken jelenik meg. Hiába néz ki jól az operációs rendszer, látványos a kezelőfelület és sokoldalú a szoftver, ha a gyártók olyan hardvert tesznek alá, amelyen nem tudja megmutatni valódi képességeit. Az Apple iPhone-jának éppen ez az egyik előnye, a hardvert a szoftverhez tervezték, egymáshoz vannak optimalizálva, hogy a felhasználó ne érezze egyiket se "kevésnek".

A Microsoft nem gyárt mobiltelefont, azt a partnereire bízza. Annak érdekében, hogy biztosítsa, a Windows Phone 7 platform sikere ne a hardveren múljon, a cég szigorú hardverspecifikációkat határozott meg a Windows Phone 7 esetében, a képernyő felbontása 320x480 vagy 480x800 pixel kell legyen, elvárás az ARMv7 vagy jobb processzor, a legalább 256 megabájt rendszermemória és 8 gigabájt háttértár, a hardveres grafikus gyorsítás, valamint az 5 megapixeles kamera. Az eredmény: az új mobilos platform csak megfelelően erős készülékeken kerülhet piacra, hogy a felhasználók ne találkozzanak lassú, darabos animációval, ne fussanak ki a memóriából és az operációs rendszer minden szolgáltatását  korlátok nélkül elérhessék.

3. Kiterjedt gyártói támogatás

A saját platformmal nem rendelkező gyártók legtöbbje már felkarolta a Windows Phone 7-et, az október 11-i bejelentés során az LG, a Samsung, a HTC és a Dell is bemutatta első készülékeit, amelyeket később továbbiak követhetnek. Ennek a négy cégnek a kínálatában máris 10 különféle Windows Phone 7 okostelefon található meg, köztük teljes érintőképernyős modellek, valamint függőleges és vízszintes elcsúsztatható billentyűzettel rendelkező darabok is.

Azoknak a vásárlóknak, akik Windows Phone 7-et szeretnének, van tehát választási lehetőségük, használhatnak teljes érintőképernyős telefont vagy kicsúsztatható QWERTY-s mobilt és még a gyártók között is válogathatnak attól függően, melyik cég vagy melyik formaterv a szimpatikus a számukra. A Windows Phone 7-et támogató gyártók most még csak a csúcsmodellekkel rukkoltak elő, jövőre várható a kínálatok további bővítése, kisebb méretű és felbontású, valószínűleg olcsóbb készülékekkel. Emellett az se zárható ki, hogy további cégek, például a Motorola vagy a Sony Ericsson is beáll a Microsoft táborába - korábban mindkét cég forgalmazott windowsos készülékeket.

4. Szigorú kontroll

Az Android fejlődése megállíthatatlannak tűnik, a Google szinte hónapról hónapra rukkol elő az új verziókkal: egy éve még csak az 1.6-os változat volt elérhető, időközben három újabb kiadás jelent meg. A gyors fejlődés egyszerre áldás és átok is, számos mobilgyártó láthatóan nem tudja vagy nem akarja követni a változásokat, a mai napig kaphatók készülékek 1.6-os Androiddal, amelyek meg sem közelítik a 2.x verzióval szerelt telefonok képességeit. A különféle gyártók teljesen eltérő felületeket húznak az Android fölé, átszabják a menüket, a kinézetet, egyedi widgeteket telepítenek, aminek eredménye teljes kuszaság az androidos világban. Ha ma valaki Androidot futtató mobilt vesz, nem lehet biztos benne, hogy ugyanazok a képességek és szolgáltatások érhetők el rajta mint egy másik gyártó másik modelljén, ami szintén androidos.

Ezzel szemben a Windows Phone 7 a Microsoft által szigorúan kontrollált platform, amellyel aligha fordul majd elő hasonló eset. Ez a felhasználók számára is megnyugtató lehet, hiszen egy telefon megvásárlása előtt nem kell az éppen aktuális szoftververzióról tájékozódniuk és internetes fórumokban, blogokban ellenőrizni, hogy várható-e egyáltalán frissítés. A fejlesztők számára is örömhírt jelent az egységes platform és a kötött hardverspecifikációk is, ugyanis biztosak lehetnek benne, hogy az általuk megírt program minden készüléken egyformán fut. Ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy a programozók a lehető legnagyobb piacot érhessék el.

5. Ismerős a fejlesztőknek

Az okostelefonos platformok sikerének záloga a fejlesztői támogatás: a vásárlók azokat a készülékeket részesítik előnyben, amelyekre sok alkalmazás érhető el - ez az iPhone tarolásának egyik összetevője is. A Windows Phone 7-re dolgozó programozók ugyanazokat az eszközöket és technológiákat használhatják, amelyekkel Microsoft más platformjaira és a webre készíthettek programokat - játékokat az XNA Game Studióval, multimédiás alkalmazásokat pedig Silverlight fejlesztői eszközeivel lehet készíteni - maga a felhasználói felület is Silverlight.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows Phone 7 végleges fejlesztőkészlet rajtolása után nem sokkal a Microsoft közölte, a népszerű Visual Basicben is lehet az új okostelefonos platformjára alkalmazásokat fejleszteni. Ezzel a Microsoft számos új programozót állíthat a Windows Phone 7 mellé, illetve egyszerűen lehetővé teszi a korábbi Windows Mobile verziókra fejlesztett Visual Basic alkalmazások portolását is.

6. Integrált közösségi szolgáltatások

A Windows Phone 7 nem csak egy okostelefonos operációs rendszer, hanem egyben egy közösségi platform is: a szoftverbe eleve be van drótozva számos online szolgáltatás, amelyek elérhetősége fontos lehet a vásárlók számára. Az magától értetődő, hogy a Windows mobilokon elérhető a Windows Live Messenger chatprogram, de az már kevéssé, hogy a Microsoft új operációs rendszere minden további segítség nélkül a Facebookhoz is képes kapcsolódni, letölteni onnan az ismerősök listáját, az állapotfrissítéseket.

Az eddig megszokott telefonkönyv sem csak a hívószámok, címek és egyéb elérhetőségek tárolására alkalmas, hanem egy teljesen integrált, az online világhoz ezer csáppal kapaszkodó élő felület. A listában szereplő ismerősök adatait nem ezer helyről szinkronizálja, hanem a Microsoft Live, Exchange, Facebook vagy egyéb adatbázisokon keresztül kerülnek be. Egy névre kattintva eldönthetjük, hogy telefonálunk, SMS-ezünk, e-mailt küldünk az illetőnek, vagy csak chatelünk vele, esetleg írunk a Facebook üzenőfalára. Ez utóbbi nem is nagy ördöngösség ma már, az viszont igen, hogy a "telefonkönyv" mutatja a többiek aktivitását is, innen nézhetjük meg, hogy egy illető milyen képeket töltött fel, mit írt Facebookon vagy Twitteren, vagy éppen mi volt az utoljára nekünk küldött üzenete.

A kommunikációs csatornák már nem válnak szét, sőt teljesen összecsavarodnak, s mindig ott tudjuk utolérni a barátainkat, ahol épp a leghatékonyabb - ez lényegében a vállalatoknál megjelenő egységes kommunikáció hétköznapi változata. Ezzel a húzással a Microsoft megoldotta, hogy a mobil operációs rendszere ne egy újabb különálló platform legyen, hanem egy szálakból, rostokból összefonódó vastag köteg. Nem nekünk kell majd elmenni az információkért az ismerőseinkhez, hanem a mobilon egy egységes felületen látunk mindent, ami barátainkkal (és üzletfeleinkkel) történik.

7. Játékra, munkára is jó

Az új mobilos Windows fő erősségei lehetnek a játékok, amelyek számára ideális terepet jelentenek az erős hardverrel, nagy felbontású kijelzővel szerelt készülékek, a játékfejlesztők számára pedig  már ismerős a fejlesztői környezet is. Az augusztusi Gamesconon a Microsoft nem kevesebb mint 62 név érkezését jelentette be, ezek kisebb része házon belül, a Microsoft Game Studios gondozásában készül, de a legnagyobb mobilos játékfejlesztők és -kiadók is csatlakoztak, a listán megtalálható a Gameloft, a Glu Mobile, a PopCap neve, valamint a Namco Bandai, a Konami, a THQ is. A hét elején az egyik legnagyobb független játékfejlesztő, az EA is beállít a Windows Phone 7 támogatói közé. A Microsoft megfelelő eszközökkel, anyagi és kapcsolati tőkével rendelkezik ahhoz, hogy akár teljesen exkluzív címekkel kényeztesse a Windows Phone 7 felhasználóit - ez persze nem csak játékokra, hanem bármilyen területre, bármilyen alkalmazásra igaz.

Az operációs rendszer Xbox LIVE menüt is kapott, ahol a felhasználó csatlakozhat a Microsoft online rendszeréhez, megtekintheti az elért eredményeit, valamint cseveghet az ismerőseivel. A funkciók sora azonban itt nem ér véget, elméletileg lehetőség lesz akár arra is, hogy az Xbox és a Windows Phone 7 Wi-Fi-n keresztül  kommunikáljon, s amennyiben ezt az adott játék támogatja, akkor a mobil akár kezelőfelületként, akár külön képernyőként is működhet. Emellett ha az újonnan megjelenő konzoljátékokhoz a fejlesztők elkészítik a telefonos verziót, az ott elért eredményeket a konzol változatban is fel lehet majd használni, például extra lehetőségek, kiegészítések feloldására.

A Windows Phone 7 beépített Office-szal érkezik, amely segítségével nem csak megtekinteni, hanem szerkeszteni is lehet a Word, Excel, PowerPoint állományokat és a OneNote jegyzeteket. A telefonnal vállalati SharePoint-megosztásokat is el lehet érni, így a közös munkának sincs akadálya. Ezt egyébként akár a Windows Live-on keresztül is meg lehet valósítani, a Windows Phone 7-ről egyszerűen elérhető a Live SkyDrive online tárhely, amely minden regisztráló számára 25 gigabájtos tárhelyet ad ingyen, persze itt nem csak dokumentumok, hanem képek, filmek, zenék vagy más fájlok is tárolhatók.

A Windows Phone 7 elleni érveket cikkünk következő része tartalmazza majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról