Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 12. 08:51

Olcsóbb a Google TV, mint gondolnánk

A Google TV bejelentése nagy kérdőjeleket hagyott a közönségben. A szolgáltatás csábító, a funkciók izgalmasak, s a Sony és a Logitech bizonyára gondoskodik arról, hogy a hardverbe is nehéz legyen belekötni. Egyelőre még senki nem tudja, milyenek az eszközök a gyakorlatban, de legalább olcsóak.

A Logitech múlt héten hivatalosan is bemutatta első Google TV set-top-box modelljét, a Revue-t, ami egyelőre ugyan még nem vásárolható meg, de előrendeléseket már lehet leadni rá 299 dolláros áron. A szerkezet Wi-Fi vagy Ethernet kapcsolaton keresztül csatlakozhat az otthoni hálózatra, s ismeri a 802.11 b,g és az n szabványokat is. Találunk rajta HDMI be- és kimenetet, két infravörös portot, két USB 2.0, egy Ethernet- és egy S/PDIF-csatlakozót is.

A Logitech természetesen nem hagyta ki a ziccert, s a termékhez egy speciális, vezeték nélküli billentyűzetet is csomagol, ami a médialejátszási funkciókra van kihegyezve, de gépelni is tökéletesen lehet vele, illetve a beépített trackpad az egeret is helyettesíti. Az IR porthoz persze más távirányító is használható, minden bizonnyal a Logitech Harmony család tökéletesen kompatibilis lesz a dobozzal, s opcionálisan webkamera is csatlakoztatható a rendszerhez. A szokásos televíziós és alkalmazás funkcionalitás mellett érdemes megjegyezni, hogy a Revue gond nélkül lejátszik akár 1080p felbontású HD videókat is.

Okostelefonnal is távirányítható

A Revue-vel párhuzamosan megjelent egy okostelefonos alkalmazás is, amivel bármilyen iPhone, iPod Touch vagy androidos mobil távirányítóvá varázsolható. A Harmony megoldásához hasonlóan itt is lehetséges makrók programozása, azaz egy gombnyomással egy egész folyamat is irányítható. Például a "tévénézés" parancsra a Revue bekapcsolhatja a televíziót, magát a set-top-box-ot és a házimozi-erősítőt is.

Mivel a Google TV Android operációs rendszert futtat, ezért az alkalmazások beszerzésére az alapértelmezett felület az Android Market lesz, s 2011 elejétől kezdve a TV-platfom saját részleget kap, ahol minden olyan alkalmazás megjelenik, amit a nagy képernyőn való megjelenésre optimializáltak és alkalmas az okostelefonoktól eltérő beviteli módszerekkel való kezelésre. A készülékhez a Logitech mellékeli saját alkalmazásait is, mint a Logitech Media Player vagy a Logitech Vid HD.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A letölthető programokon kívül a Revue-tulajdonosok alapból hozzáférnek majd számos online szolgáltatáshoz, mint a Netflix online videotéka, vagy a Napster, illetve Pandora online zenetárak.  Webes alkalmazások közül pedig nem maradhat már ki a Facebook és a Twitter alkalmazás, illetve az Egyesült Államokban már szinte hétköznapinak számít, hogy a televíziós csatornák is megjelennek saját okos felületekkel. Ebben az esetben a CNBC lesz az első, ami biztosan ott lesz.

Nem tudjuk mi van benne pontosan, de olcsó

A Sony nem különálló set-top boxszal, hanem egy integrált megoldással jelent meg, azaz új televíziói közül néhányban beépítve találjuk majd meg a Google TV-t. Pontos specifikációkat ugyan még nem tett közzé a Sony, de már biztos, hogy négy különböző méretű modellel indít a japán gyártó. A legkisebb a 24 hüvely képátlójú NSX-24GT1, amit egy 32 hüvelykes verzió követ, a nagy méreteket pedig a 40 és a 46 hüvelykes kijelzők képviselik majd. A bejelentéskor néhányan találgatták az árakat, s a Sony Insider blog tett is közzé összegszerű értékeket.

A Sony nem szerette volna ideje korán ezt kommunikálni, viszont látva a találgatásokat, kénytelen volt korrigálni, hiszen a vártnál jóval alacsonyabb áron indítja ezeket a modelleket. A legnagyobb 46 hüvelykes modellről azt gondolták az amerikai lapok, hogy 1899 dollárba kerül majd, ehhez képest "alig" 1399 dollárt, azaz 275 ezer forintot kell majd érte fizetni az Egyesült Államokban. A két kisebb méretű eszköz biztosan 1000 dollár alatt lesz, míg a 40 hüvelykesért feltételezések szerint 1000-1200 dollárt kell majd fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról