Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 6. 15:54

A Google TV nem egyedül érkezik

A Google megkezdte televíziós hadjáratát, és napokkal a több gyártó és fejlesztő közös gyermekeként világra jövő Google TV megjelenés előtt arról is biztosította a közönséget, hogy a tartalomszolgáltatói oldalon sincsenek problémák.

A Sony, Logitech, Intel és Google közös projektjének eredménye a Google TV, ami a normál lineáris televíziózást bolondítja meg a webes tartalommal, alkalmazásokkal és az IP-alapú szolgáltatásokkal. Az ötlet nem túlzottan eredeti, hiszen az Apple-nek is van hasonló megoldása, illetve világszerte nagyon sok IPTV, illetve digitális kábel szolgáltató igyekszik feldobni szolgáltatását extrákkal. Sőt, hazánkban a HomeSys nevű rendszer kicsiben, korát megelőzve már hasonló próbálkozással rukkolt elő közel fél éve.

A mostani bejelentés már csak hab a tortán, hiszen a korábban tisztázott hardveres és szoftveres környezethez már csak a televíziós tartalomszolgáltatók támogatása hiányzott. Most pedig kiderült, hogy a Turner Broadcasting, az NBC Universal, az HBO, az Amazon és több egyéb szereplő egységesen állt az új kezdeményezés mögé.

Android itt is

A Google TV platform alapja a 2.1-es verziójú Android, tehát ugyanaz, ami a legtöbb androidos okostelefonon is fut. Nyilván a kezelőfelületet és a dizájnt átalakították a nagy kijelzőnek megfelelően, illetve úgy, hogy azt könnyedén lehessen kezelni egy speciális távirányító segítségével. Nem lesz nagy meglepetés viszont, hogy az okostelefonon elérhető alkalmazások nagy része itt is képes lesz futni, s amennyiben a fejlesztők átalakítják a kezelést, akkor könnyen elérhetnek egy újabb platformot.

A natív alkalmazásokra viszont biztosan lehet számítani, így a levelezés, böngészés, térképek, keresés vagy éppen a YouTube könnyedén illeszkedik majd a nappalik világába. A tartalomszolgáltatóknak itt két feladata van, mégpedig a webes felületüket kell megfelelően újragondolni a Google TV-hez, illetve az adásokkal, műsorokkal kapcsolatos információkat, adatokat kell rendszerezni. Teljesen hétköznapivá válhat például, hogy az esti híradót nézve valaki két gombnyomással tényleg megnézi a webre feltöltött további videókat, de nyugodtan lehet majd Wikipedián keresgélni a kvízműsorok kérdéseire a válaszokat, anélkül, hogy felállnánk a fotelből.

Sokan nem hisznek benne, pedig ez a jövő

A szkeptikusok szerint a Google ebbe a projektbe belebukhat, ugyanis semmilyen televíziós tapasztalattal nem rendelkezik, a Sony viszont nagyon is régóta van a konzumer elektronikai szakmában, a Logitech szintén egy olyan cég, ami pontosan képes volt felmérni a felhasználók igényeit a periféria piacon, s a csatlakozó tartalomszolgáltatók alapján azt lehet mondani, hogy a belbecs sem marad majd le ettől a szinttől.

A legnagyobb dobás valószínűleg nem a webes elérés, hanem az alkalmazások telepítésének lehetősége lesz. Ugyan a Turner Broadcasting dolgozik a TBS, TNT, CNN, Cartoon Network és az Adult Swim csatornáinak webes optimalizálásán, de az NBC Universal például ennél jóval messzebb megy egyből. A CNBC Real-time alkalmazással a felhasználók tévézés közben követhetik a tőzsdei és egyéb adatokat, illetve kaphatnak értesítéseket az élő kép felé a fontos hírekről.

Fura szerkezet

Ugyanígy az átlagos funkciók közé tartozik majd a Twitter, mivel lesz beépített kliens, ami a Google TV-ben lévő Chrome böngészőben fut majd. Funkciók szintjén az ígéretek szerint minden elérhető lesz, amit most is lehet már csinálni a Twitter.com felületén. Sőt, ha továbbgondoljuk, akkor nem nehéz az éppen nézett tévéműsorhoz tartozó üzeneteket leszűrni, és csak azokat megjeleníteni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Közben az online szolgáltatók is tülekednek az ajtónál, s reménykednek benne, hogy sikerül oda eljutniuk, ahonnan eredetileg el akarták csábítani a felhasználókat. Az Amazon Video on Demand több mint 75 ezer filmmel képviselteti majd magát, amiket meg lehet venni vagy ki lehet kölcsönözni, de a Netflix is beépül a streamelt sorozatokkal és filmekkel a Google TV-be. A New York Times, az USA Today és a zenei oldalak, mint a VEVO, Pandora vagy a Napster szintén helyet kértek maguknak.

A Logitech különálló set-top-box ma mutatkozik be, ezt bárki rákötheti meglévő készülékére, s élvezheti vele az új felületet, míg a Sony tévébe integrált megoldása és a szintén Google TV-képes Blu-Ray lejátszója egy héttel később, október 12-én jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról