:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 16. 10:12

Vége az OpenSolarisnak

Az Oracle egy belsős feljegyzésben tájékoztatta a Solaris fejlesztőit az operációs rendszer jövőjéről, amely pénteken kiszivárgott és futótűzként terjedt szét az interneten. A memo elolvasása után kétséget kizáróan kijelenthető, az Oracle számára az OpenSolaris halott.

Ahogy azt sejteni lehetett, az Oracle egyáltalán nem kíván a Solaris nyílt forrású változatával, az OpenSolarisszal foglalkozni, ez derül ki abból a belsős feljegyzésből, amely pénteken szivárgott ki  és került először az OpenSolaris levelezőlistára, majd több blogra, weboldalra. Az Oracle és a Sun összeolvadása óta eltelt idő történései már előrevetítették az OpenSolaris elsorvadását, az egyesült cég ugyanis láthatóan semmivel sem hajlandó foglalkozni, ami nem hoz közvetlen anyagi hasznot.

A Solaris 11 a fókusz, az OpenSolaris nem érdekes

A Mike Shapiro, a Solaris kernelfejlesztője, Bill Nesheim platformfejlesztő és Chris Armes vezető fejlesztő által aláírt levél alapján az Oracle számára a Solaris fontos, az OpenSolaris egyáltalán nem az. "Üzleti szempontból a Solaris fejlesztésébe fektetett erőforrások célja a szerverüzletág erősítése, beleértve a SPARC-ot és az x64-et, valamint olyan üzleti előnyök kiaknázása, amelyek az Oracle portfóliójába tartozó elemek integrációjából adódik" - áll a levélben. "Összességében a Solaris több milliárd dolláros üzleti lehetőség, hatalmas növekedési potenciállal."

"Azt várjuk az iparág legjobb operációsrendszer-fejlesztőitől, vagyis tőletek, hogy a Solarist egyedivé és ez ügyfelek számára értékessé tevő innovációkkal álljatok elő, amelyek révén a Solaris az üzletünk meghatározó eleme lesz." A levél tanúsága szerint az Oracle növeli a Solaris fejlesztésére fordított erőforrásokat, például új dolgozók felvétele révén, a kitűzött cél pedig az, hogy a Solaris újra a régi fényében ragyogjon és az első számú vállalati operációs rendszerré váljon.

Az OpenSolaris ugyanakkor nem tartozik a fókuszterületek közé, amit az emberi erőforrások és a rendelkezésre álló idő végességével magyaráz az Oracle - minden erőforrást a Solaris fejlesztésére és a Solaris 11 megjelenésére összpontosít a vállalat. "Az Oracle erőfeszítései a Solaris 11 binárisok kiadására összpontosulnak. Nem adunk ki más bináris disztribúciót, például napi vagy kétheti buildeket vagy az OpenSolaris 2010.05 verziónál újabbat." A Solarisnak lesz egy fejlesztőknek szánt, ingyenes verziója, a Solaris Express, amelyhez lehet támogatást is vásárolni. Az Oracle azt javasolja az OpenSolaris felhasználóinak, térjenek át az év vége előtt érkező Solaris Expressre, ehhez különféle segédeszközöket is rendelkezésre bocsát majd.

OpenSolaris: élt öt évet

A Sun Microsystems öt éve kezdte el megnyitni a Solaris operációs rendszer forráskódját, majd 2005 közepére több millió sornyi kódot hozott nyilvánosságra. Az operációs rendszer x86 processzorokon futó bináris formában csak pár évvel később, 2008-tól volt letölthető, a Sun célja egy, a népszerű Linuxokkal versenyző disztribúció létrehozása volt, az erőfeszítéseket Ian Murdock irányította, akit a Debian Linux atyjaként is emlegetnek. Egy évvel később SPARC-ra is megérkezett az OpenSolaris bináris.

Az Oracle nem zár be kódokat, a Solaris legtöbb komponense CDDL (Common Development and Distribution License) alatt továbbra is elérhető marad. Ami viszont megváltozik, hogy a kódok csak azután lesznek elérhetők, miután a kereskedelmi Solarisban megjelentek és a fejlesztés is zártan folytatódik, vagyis az operációs rendszer új gazdája csak korlátozott mennyiségű előzetes információt oszt majd a közösséggel, illetve mostantól inkább közönséggel. Az Oracle szerint erre azért van szükség, hogy az innovációkból ne mások profitáljanak elsőként. A vállalat közeli partnerei (pl. az Intel) továbbra is hozzáférést kapnak a teljes kódhoz.

Mit tehet a közösség?

Az OpenSolaris sorsát felügyelő tanács július közepén ultimátumot intézett az Oracle-hoz, miután többszöri kísérlete ellenére sem tudta felvenni a kapcsolatot a céggel, hogy az operációs rendszer jövőjéről tárgyaljanak. Az OpenSolaris Governing Board augusztus 23-ig adott időt az Oracle-nek a párbeszéd megkezdésére, ha ez nem történik meg, feloszlatja magát - a kiszivárgott levél alapján úgy tűnik, ezzel nem kell egy hetet várniuk, akár most megtehetik.

A bizonytalanság közepette augusztus elején elrajtolt az Illumos projekt, amelynek célja az OpenSolaris függetlenítése az Oracle-től. A Nexenta Systems és más vállalatok által felkarolt  Illumos száz százalékos bináris kompatibilitást ígér az OpenSolarisszal, miközben az Oracle által meg nem nyitott vagy szabadon nem licencelhető kódokat lecseréli, hogy a szoftveróriás ne gyakorolhasson semmiféle kontrollt a kód felett.

Az Oracle döntése sokak számára fájdalmas, de cseppet sem meglepő: az integrációs és racionalizációs folyamatnak  áldozatul esett már a Sun számos hardver- és szoftverterméke, illetve tevékenysége. A HWSW információi szerint a vállalat nemrég lapátra tette a Sun egész mérnöki-tudományos számítástechnikával (high performance computing) foglalkozó csapatát, mivel ez a terület nem érdekli, a hardver- és szoftverfejlesztések az üzleti piacra koncentrálnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 13:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.