:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 11. 10:55

Jövőre érkezik a Solaris 11

Jövőre érkezik a Solaris 11, a SPARC termékterv pedig ütős - ez hangzott el magyar idő szerint kedden este John Fowler, az Oracle szerverekért felelős vezetőjének prezentációján, aki továbbra sem szolgált konkrétumokkal arra nézve, milyen irányt vesznek a hardverfejlesztések a cégnél. A sorok között olvasva azonban kiviláglik néhány újdonság.

Homályos roadmap

A Sun felvásárlása óta központi téma a Solaris és a SPARC szerverek jövője. Az akvizíció kapcsán Larry Ellison és az Oracle vezetői igyekeztek leszögezni, hogy a RISC/UNIX kiszolgálók fókuszban maradnak, azonban konkrétumok, terméktervek híján a piac egyelőre szkeptikus és ezen a tegnapi tájékoztató sem segített sokat - Fowler előadása után még mindig több a kérdés mint a válasz.

Az Oracle többször világossá tette, hogy hardverstratégiája kizárólag saját szoftvereinek kiszolgálását szolgálja, nem kíván a tömegpiacon versenyezni az HP-val, Dell-lel vagy éppen az IBM-mel. Az x86 szerverkínálat egyszerűsítése (másképp fogalmazva: megnyirbálása) alapján a SPARC-vonalon is hasonló lépések várhatók. A vállalat célja, hogy megfelelő szervereket, tárolókat kínálhasson saját vállalati szoftverstackje (operációs rendszer, adatbázis, köztesréteg, alkalmazások) alá, azokkal szorosan integrálva, más igények és felhasználási területek láthatóan nem érdeklik.

A szerverekért felelős vezető bejelentette, a SPARC termékterv él és virul és jelenleg 2016-ig tart. Fowler elmondta, a fokozatos fejlesztések során az alkalmazásszintű teljesítmény kétévente duplázódni fog, de hogy ezt milyen mikroarchitektúrával, technológiákkal vagy éppen milyen processzorokkal érik el, és milyen alkalmazások alatti nyújtott teljesítményről van szó, arról mélyen hallgatott. Szerinte egyébként ezek nem is lényeges információk, mivel az ügyfelek nem processzort vásárolnak hanem komplett rendszereket. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a rendszeres teljesítménynövekedés egy része a szoftver-hardver szorosabb integrációjából és szoftveres fejlesztésekből adódik.

Mit hoz a közeljövő?

Korábban szerzett ismereteink alapján jövőre jelenik meg a Yosemite Falls kódnevű lapka, ami 8, a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű, szintén nyolcszorosan többszálúsított magot integrál, és 4 foglalatig skálázódik.
Ezt követően egy évvel, 2012-ben érkezne az új high-end chip, a már 28 nanométeren gyártott Yellowstone Falls, amely mindössze négymagos kivitelű, ezzel párhuzamosan a Niagara által képviselt vonalat egy 16 magos, 8 foglalatig skálázódó chip, a Cascade Falls képviselné.
Mindkét 28 nanométeres fejlesztés 8 fonalat támogatna magonként. Mivel ezek az információk még az Sun-Oracle egyesülés előttről származnak, érdemes őket fenntartással kezelni.

Az Oracle (Sun) jelenleg két SPARC-alapú termékvonallal rendelkezik, a T és M sorozattal. Előbbi a házon belül fejlesztett UltraSPARC T processzorokra épül és a masszívan párhuzamos feladatok végrehajtását célozza. Az UltraSPARC T-sorozat jelenleg elérhető legújabb tagja a T2+, amely nyolc magot tartalmaz és összesen 64 szálat kezel. A következő generációs T3 már tizenhat magot tartalmaz és 128 szál párhuzamos futtatására képes. A tervek szerint a chipnek és a ráépülő szervereknek 2010-ben meg kellett volna jelennie, Fowler tegnap egy interjúban azonban nem tudta ezt megerősíteni, ami a gyakorlatban azt jelenti, az új UltraSPARC chip csak 2011-ben érkezik. A HWSW értesülései szerint ennek pusztán piacpolitikai okai vannak, vagyis nem a fejlesztések késése, csúszása miatt kényszerült halasztásra az Oracle.

Az M termékcsalád táján talán még több a bizonytalansági tényező. A Fujitsu által fejlesztett SPARC64 processzorokra épülő "APL" (Advanced Product Line) szervercsalád jövőjét számos tényező árnyékolja. 2011 elején érkezik a Fujitsutól a négymagos, Jupiter kódnéven ismert SPARC64 VII chip utolsó frissítése, ennél távolabb azonban a SPARC64 termékterv sem látszik jelenleg és azt sem tudni, a két cég közötti együttműködés hogyan is alakul - az Oracle-Sun összeolvadás elhúzódása lényegében lehetetlenné tette a felek számára hogy a jövőről tárgyaljanak.

Az egyesülés óta eltelt mintegy fél év alatt az Oracle igyekezett megszüntetni a Sun összes olyan termékét, amely külső szállítóra alapozott (pl. csúcskategóriás Hitachi OEM tárolók), ennek fényében nem lenne meglepő, ha a Fujitsu partneri kapcsolatnak is rövidesen vége szakadna. Fowler előadása alapján 2015-re 64 foglalatos, 128 processzormagot tartalmazó, 16 ezer (!) programszálat, és több tíz terabájt memóriát kezelő SPARC rendszerek érkeznek majd, a fentiek fényében a HWSW tippje az, hogy ezek már belső fejlesztésű, masszívan párhuzamos (UltraSPARC T-leszármazott) processzorokra fognak épülni.

Jövőre jön a Solaris 11

Ami viszont biztos, az a Solaris operációs rendszer 2011-es frissítése. Fowler tegnapi bejelentése alapján jövőre érkezik a Solaris 11, amely szinte minden lényeges ponton továbblép elődjéhez, a Solaris 10-hez képest. A fejlődés azonban inkább folytatólagos mint forradalmi, vagyis a Solaris 10-ben megismert képességek (pl. ZFS, Dtrace, zónák) további csiszolására, finomítására lehet számítani. A Solaris 11 várhatóan 2011 második felében érkezik meg.

A jelenlegi információk szerint egy jelentős újdonság azonban mégis lesz az új Solarisban. Az operációs rendszer végre megszabadul évtizedes múltra visszatekintő csomagkezelő rendszerétől és az OpenSolarisban már megtalálható, eredetileg a Debianból származó megoldásra áll át. A fejlesztésnek köszönhetően a Solarisban is olyan egyszerűvé, kényelmessé válhat a csomagok kezelése, komponensek telepítése, frissítése mint egy korszerű Linux-disztribúcióban. Ez jelentősen megkönnyíti az adminisztrátorok életét a szoftverfrissítések, patchek telepítésekor, főleg ha zónákat is használnak. Amint az ismert, a Debian egyik atyja, Ian Murdock éveken át a Sun alkalmazásában állt, az új csomagkezelő rendszert neki köszönheti a Solaris. Murdock egyébként idén februárban hagyta el a céget, miután lezárult az összeolvadás az Oracle-lel.

A Sun nyitottságra alapozó kultúrájához szokott ügyfeleknek valószínűleg sokkoló az Oracle kommunikációs stratégiája, amely egyértelműen a hallgatásra épít. A vállalat semmilyen információt nem enged kiszivárogni, jövőbeli tervekre vonatkozó részleteket még a saját kereskedői sem ismerhetnek és a tegnapi webcast során felvillantott termékterv sem tartalmaz igazi konkrétumokat. A prezentáció során néhány diát felvillantott ugyan Fowler, azok azonban a közvetítés alatt szinte olvashatatlanok voltak és a nagy felbontású képeket az érdeklődők kérése és saját ígérete ellenére sem tette még közzé a cég. (Időközben elérhetővé vált a prezentáció, letölthető innen.)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.