Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 11. 16:15

Kipróbáltuk: Google Android 2.2 Froyo

Mostanra kezd beérni az Android, mint okostelefon platform, s a korábbi frissítésekkel ellentétben a hatodik főverzió, a Froyo kódnevű 2.2-es Androidot szinte messiásként várták a felhasználók. Küllemében és funkcióiban ugyan nem olyan látványos a változás, de a várakozás nagyon is helyénvaló volt, egy igazi paradigmaváltás mérföldköve lehet az új verzió.

Az Android a legfiatalabb, mára mégis az egyik legsikeresebb okostelefon platform. A Google 2005-ben vásárolta fel a fejlesztést végző céget, majd két évvel később bejelentette be, hogy egy nyílt forráskódokra épülő mobil operációs rendszerrel lepi meg a világot. Az Open Handset Alliance tető alá hozásával 71 vállalatot sikerült maga mellé állítani, biztosítva az Android sikerét minden téren. Ma már több mint 60 androidos modell támadja a piacot, s a 2009 második negyedéves 2,8 százalék után idén már 13 százalékot mart el a Google platformja. A Google szerint napi 160 ezer darab androidos mobilt aktiválnak világszerte, ami éves szinten 60 millió darabos nagyságrendet jelenthet.

Szétszórt édességek

Az Android gyors fejlődése és a viszonylag gyakori verzióváltás erős töredezettséghez vezetett a platformon belül, hiszen jelenleg 4 különböző verzió van forgalomban. Az 1.5 Cupcake már nagyon ritka, új készülékekben már nem találjuk meg, de több modell is van a piacon, amely nem kap frissítést. Az Android 1.6, 2.1 és a 2.2 jelentős eltéréseket tartalmaz, ami a fejlesztők dolgát is megnehezíti, illetve a felhasználók számára is bonyodalmakat okozhat. A Google a 2.2 Froyo verzióval ígérte ennek a helyzetnek a feloldását, amire elméletileg előbb-utóbb minden gyártó áttér majd, s a korábbi modellek nagy része is frissül erre a verzióra.

Jelenleg a Google Nexus One készüléket leszámítva a HTC Desire tulajdonosok örülhetnek hivatalos 2.2-es verziófrissítésnek, de napokon, heteken belül ehhez a mezőnyhöz csatlakozik a többi HTC-készülék, a Motorola Droidok, majd később a Samsung, Sony Ericsson és a többi gyártó is előrukkol majd a mobilhálózaton vagy Wi-Fi-n keresztül azonnal telepíthető frissítéssel. A HWSW a tesztet egy HTC Desire készüléken végezte el, így az Android fejlődése mellett a HTC Sense újdonságait is szemrevételeztük.

Ülj le és koncentrálj kicsit

A szoftverfrissítésről minden felhasználó értesítést kap, s kiválaszthatja, hogy azonnal telepíteni szeretné a frissítést vagy épp nem alkalmas. Választhatunk, hogy csak Wi-Fi-n vagy akár 3G-n keresztül is akarjuk fogadni a frissítést, ez utóbbinál külön figyelmeztet a program, hogy a nagy méretű fájl letöltése pénzbe kerülhet az előfizetéstől függően. A firmware frissítés mérete 90 megabájt a telepítéshez pedig legalább 25 megabájt szabad helyre van szükség a mobil belső tárhelyén. A letöltés után pár percet várnunk kell, amíg a backup folyamat lezajlik, majd egy újraindítás után 1-2 perc alatt felmegy az új Android. A teljes folyamat mintegy 15 percet vesz igénybe, érdemes akkor nekifogni, amikor nélkülözni tudjuk a külvilággal való kapcsolatot, hiszen ezalatt se hívásra, se adatforgalomra nem tudjuk használni a készüléket.

Az újraindulás után tűzijátékra nem kell számítani, minden a helyén marad, minden programunk és beállításunk megőrzi korábbi állapotát, s a felület sem lesz ismeretlen. A Froyo alapvető fejlődése a mélyben rejlik. Aki hozzászokott az Android 2.1-hez annak nem lesz jelentős változás, hiszen a kezelőfelületek néhány ikont és apróbb funkciót leszámítva nem változtak. A lényeg inkább a teljesítményben rejlik. A legnagyobb dobás az úgynevezett JIT compiler beépítése, aminek segítségével az alkalmazások programkódjai valós időben konvertálható gépi kódra, így növelve a nyers teljesítményt.

Nyers erő van bőven

A szintetikus Linpack for Android tesztprogram segítségével könnyen szemléltethető az ugrás. A HTC Desire az Android 2.1-es verziójával másodpercenként körülbelül 7,6 millió lebegőpontos számítás elvégzésére volt képes, míg a 2.2-vel ez 34-37 millióra ugrik azonnal. Azok a programok, melyek kihasználják a JIT complierben rejlő lehetőségeket, jelentős teljesítménynövekedést produkálhatnak. Maga a rendszer eddig sem volt lassú, de a frissítés után a mobil még reszponzívabb lett, keményebb kínzás után is gyors és akadásmentes a felület.

A böngésző ha lehet, még pörgősebben dolgozza fel az adatokat, s a végre teljes egészében elérhető Adobe Flash 10.1 miatt a weboldalak Flash tartalmai is makulátlanul jelennek meg. Igaz a 100 százalékos támogatásnak hátránya is van, hisz amint egy Flash tartalmakkal telezsúfolt, de nem mobilra optimalizált weboldalt nyitunk meg, előfordulhat lassulás. Szerencsére akár egyenként is ki lehet kapcsolni a Flash objektumokat, illetve teljes egészében is letiltható azok betöltése, ami a nem korlátlan adatcsomaggal rendelkezők számára fontos lehet.

Az xda-developers-com oldalon található közösség által összegyűjtött tapasztalatok szerint a frissítés után javult a Wi-Fi és a 3G jelerősség is, illetve az akkumulátor üzemideje is hosszabb lett. Ezeket saját tesztünk is megerősíti, bár az egy napos masszív Flash-használat során többször is töltőre szorultunk, viszont biztosan optimálisabb a működés, mert nyugalmi állapotban érezhetően lassabban merült a mobil aktív Wi-Fi kapcsolat mellett is. Jobban csökkenti az üzemidőt viszont a hot-spot funkció. A Froyóval már minden androidos mobil képessé válik saját mobil adatkapcsolatát Wi-Fi-n keresztül továbbosztani, akár másik telefonnak, akár noteszgépnek. A hatótávolság szabad térben körülbelül 8-12 méter, viszont nem érdemes hosszabb ideig töltő nélkül aktívan hagyni a Wi-Fi-t, főleg akkor nem, ha többen fel vannak rá csatlakozva, s forgalmaznak is adatot. Értelemszerűen amíg a hot-spot aktív, addig a mobil nem tud másik AP-hoz csatlakozni.

Minden sokkal gyorsabb

Habár ritkán van szükség újraindításra, de a leállítási idő is sokkal rövidebb lett, s remélhetőleg a beakadt folyamatok sem nyújtják többé több percre a rendes shut down időt. A HTC Desire tulajdonosok számára ismerős lehet az indításkor látható "quietly brilliant" felirat mellé felcsendülő,  sehogy el nem némítható dallam. Nos, szerencsére ennek a hangerejét is sikerült lejjebb venni.

Az indítás után számos aprósággal szembesülhetünk. Az egyik hasznos újítás, hogy immár jobbra is el lehet forgatni fekvő nézetbe a képernyőt, s ahogy ezt próbálgatjuk, ráeszmélünk, hogy a nézetváltás is gyorsabb lett. Az eddig csak a Nexus One tulajdonosok számára elérhető hangos keresés a másik érdekesség, amihez hozzájuthatunk a Froyo telepítésével. Ugyan a magyar nyelv nem támogatott, de a program ennek ellenére az általános angol verziót felajánlja. A Nexus óta sokat csiszoltak a hangfelismerésen, ami még mindig nem tökéletes, de nem is szükséges BBC-angol az eredményességhez. A keresés gombot hosszan nyomva automatikusan felugrik a hangos keresés opció, s bárhonnan kezdeményezhetünk keresést, akár a névjegyzékben, akár a webes tartalmak között.

Az élet apró örömei

A home gomb hosszú nyomása szintén meglepetést hoz. A feladatkezelő nem 6, hanem 8 elemet tartalmaz, így az utoljára használt, vagy még futó programok közül több marad szem előtt. A menükben is született néhány apró csiszolás, az indítópultban az All Programs a rövidebb All Apps nevet kapta, illetve a képeket sem a P betűnél (Photos) kell keresni, hanem Gallery néven. Külön ikont kapott a videótár, illetve újabb widgetek jelentek meg, mint például a számológép, Market, hangkeresés és az FM Radio. A rádió szerelmeseinek örömhír, hogy végre az Android is kezeli az RDS információkat, ami egy elég buta hiányossága volt a korábbi verziónak.

A HTC szokás szerint nem elégedett meg a Google által biztosított fejlesztésekkel, s további extrákkal cicomázta ki a Sense-et. Egyrészt több ikont és grafikai elemet átterveztek, így a Wi-Fi, 3G, GPS ki-be kapcsoló widgetek is megújultak, szebbek és animáltak lettek. Továbbá kaptunk egy Torchlight nevű alkalmazást, ami a fényképezőgép vakuját varázsolja többfokozatú zseblámpává. Plusz kapunk új letölthető HTC widgeteket, mint a kockadobás, pénzfeldobás, milyen évfordulók vannak ma és egyéb haszontalan eszközök. A HTC igazi ínyencsége viszont, hogy mostantól meg lehet osztani alkalmazásokat is. Bluetooth-on keresztül közvetlenül átküldhetőek programok, míg Gmail, Twitter, Facebook vagy bármilyen egyéb felületen keresztül az adott program Market linkje kerül elküldésre.

Alkalmazások az SD-n

Jelentős átalakuláson esett át az alkalmazások kezelése is. Mostantól lehetőség van az alkalmazásokat az SD-kártyára is telepíteni, bár ez nem minden esetben lehetséges, csak akkor, ha a fejlesztő ezt engedélyezte. Így a legtöbb programnál még várni kell arra, hogy ezzel spóroljunk a gyakran szűkös belső tárhellyel. Ahol viszont engedélyezett, ott a program információs oldalán a "Move to SD" gombbal egy pillanat alatt áttehetjük a kártyára a fájlokat. Az alkalmazáskezelő egyébként négy fülből áll már, az "Applications" "Manage Applications" menüpontban külön láthatjuk a letöltött alkalmazásokat, az összes alkalmazást, az éppen futókat, illetve az SD kártyára telepítetteket.

A programok saját oldalán végre átlátható módon kezelhetjük a dolgokat, egyszerűbb lett a leállítás, az eltávolítás is. Ezzel együtt korlátozások is életbe léptek, így a népszerű Task Killer megoldások nem képesek a jövőben a rendszerszintű alkalmazásokat leállítani, s elméletben a multitask kezelés is csiszolva lett, kevésbé lesz szükségszerű ezen programok használata, s ha kifagyna egy program, akkor azt a beállítások menüből is könnyen kilőhetjük.

Finomhangolás az alapfunkcióknál is

Változott a tárcsázó és az üzenetkezelő, illetve a billentyűzet is, de ezek csak apró ráncfelvarrásoj estek át. A billentyűzeten már található egy nyelvváltó gyorsgomb, az sms-menü is komplexebb lett, illetve a tárcsázott személy képe látszik az értesítési mezőben hívás közben, a hívott fél képénél pedig megjelenik a Facebook-státusa is. A Froyo végre képes vCard formátumban küldeni és fogadni névjegyet, illetve nagyobb lett a szövegmező is. Megújult a Gmail is, egyszerűbbé vált a copy-paste, látszanak a színes címkék a levelek mellett, illetve a levél feladója mellett is megjelenik az illető fényképe, ha a névjegyzékben szerepel.

Idegesítő hiányossága volt az Androidban, hogy az 1-2 tucat telepített alkalmazás közül szinte mindig frissült 4-5, amiket egyenként kellett frissíteni. Mostantól egyrészt lehetséges az összes elérhető frissítést egyszerre telepíteni, illetve az alkalmazásoknál egyenként beállítható, hogy értesítés nélkül, automatikusan frissüljenek. A Market felület is megváltozott, mostantól lehet a szoftverekhez érkezett hozzászólásokat is értékelni (hasznos, nem hasznos, spam), illetve ezek egy külön fülön tekinthetőek meg, s könnyebb átnézni a kiemelteken túli hozzászólásokat.

Médiamánia

A fotós kedvű felhasználók annak örülhetnek, hogy a fényképező működése sokkal gyorsabb lett, ami igaz az alkalmazás elindulására és a kép elkészítésére is. Emellett a videofelvétel fejlődött, a HTC Desire készüléken elérhetővé vált a 720p felbontás (csak MPEG-4), bár ettől a kamera objektív nem lett jobb, ne várjunk profi felvételt, egyszerűen csak nagyobb a felbontás. A felhasználói tapasztalatok szerint ha több alkalmazás fut a háttérben, akkor a 720p felvétel lelassulhat akár 10-12 fps-re is. Viszont immár három formátumban is elmenthetőek a videók (h.263, h.264, MPEG-4).

A fenti újdonságok mindegyikére mondható, hogy jelentéktelen, viszont azok a felhasználók, akik már egy ideje okostelefont használnak, tudhatják, hogy ezekben az apróságokban rejlik a felhasználói élmény, s ezek teszik jóvá vagy rosszá az egész rendszert. A teljesítmény ugrásszerű növekedését egyelőre szinte lehetetlen érdemben tesztelni, hiszen az alkalmazások csak azután kezdenek majd kalkulálni ezzel, ha a mobilok jelentős része Froyóra migrál.

A legnagyobb flash a Flash

Az izgalmas műsor természetesen az Adobe Flash 10.1 teljes értékű implementálása, amivel egészen új dimenziók nyílnak meg a mobilos világban. Tesztünk során úgy tűnt, hogy a mobilos Flash tényleg működik, s a várakozásokkal ellentétben nincsenek állandó teljesítményproblémák, az oldalak és az objektumok helyesen jelennek meg, s gyorsan töltődik be minden. A legjobb terep a Flash-játékok világa, s azon nyomban több tucat ilyen játékkal gyötörtük meg a Froyóval felvértezett Desire-t. A Flash Lite-tal szemben itt jobban kézre áll a teljes képernyőre váltás, csak picit hosszan rá kell nyomni az objektumra, s azonnal kiugrik teljes nézetre, a vissza gombbal pedig újra a teljes oldal látszik.

Lassulás leginkább olyan Flash tartalmaknál volt tapasztalható, ami a gyengébb asztali gépeket is megizzasztja. A túl sok mozgó elem ugyan ellensége az 1 GHz-es processzornak, de a mobilra is optimalizált játékok, animációk tökéletesen futottak. Az Index főoldala a Froyóval még gyorsabban töltődik be, s már az IndaVideo is probléma nélkül elindul. Ugyan párszor a pufferelés közben beakadt a film, de minden gond nélkül, általában teljes framerate mellett játszik le a nagyobb bitrátájú videókat is a mobil.

Eljön a mobilweb Kánaán

A kezelés szempontjából is csak a fejlesztőknek van mit tanulni, ugyanis az asztali környezetben egérrel jól működő pici gombok a kapacitív kijelzővel elég gyengén teljesítenek. Sok esetben a Flash alkalmazáson belüli gombok nem nyomódtak le elsőre, de egy jól bekalibrált, nagyobb kijelzőn nem lehet komolyabb probléma. A legizgalmasabb az lesz, amikor a 4 hüvelykes vagy nagyobb képátlójú mobilokra is megjön a Froyo, azokon már kényelmesen lehet játszani. Az egyetlen szűk keresztmetszet az akkumulátoros üzemidő, hisz a bonyolultabb Flash alkalmazások igénybe veszik az erős processzort, s pár óra alatt lemerítik a mobilt. Tapasztalatunk szerint a már betöltött és futó Flash-alkalmazások semmivel sem szívják jobban az akkumulátort, mint bármelyik telepített program.

A Flash egy technológia, viszont az Androiddal való házassága egy fontos kaput nyit ki, pontosan azt, amit Steve Jobs bezárt az iOS-szel. A játékok, multimédia és az egyéb webes, Flash-alkalmazások teljesen megváltoztathatják az okostelefonos felhasználást. Erről egy külön anyagban értekezünk hamarosan, fókuszba állítva a PC-s környezetben sikeressé vált Kongregate szerű aggregátor szájtokat, a sok tapasztalattal rendelkező fejlesztő cégeket, mint az Armor Games, illetve a Flash-ben rejlő többi lehetőséget is.

Kitartás!

Addig is a HTC Desire tulajdonosok, ha még nem tették meg, frissítsék mobiljukat a Settings - About Phone - System Software Updates menüpont alatt. Múlt hétvégén még csak a szolgáltatótól független készülékeken volt elérhető a Froyo, de a napokban már a szolgáltatók is elérhetővé tették saját verziójukat. A Telenor hálózatába tartozó Desire-k tegnap már frissíthetőek voltak. Érdemes figyelni a híreket, ugyanis a következő hetekben több gyártó, több modellje is biztosan frissülni fog. A változtatásokról és az újdonságokról az XDA-Developers fórumán egy bőséges lista található, melyet a felhasználók észrevételeivel folyamatosan bővítenek, érdemes átböngészni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról