Szerző: Koi Tamás

2010. június 21. 13:21

Új területen hódít a Toshiba Portégé R700

Bejelentette felső kategóriás üzleti noteszgépsorozatának új tagjait a Toshiba. A japán cég szakítva az eddigi hagyományokkal, ezúttal nem egy kifejezetten kompakt ultrahordozható gépcsaládot hozott létre a Portégé R700-as családdal, hanem gyökeresen átalakította a korábbi koncepciót.

A Toshiba Portégé R500 három évvel ezelőtti bejelentésekor mérnöki bravúrról áradozott a szaksajtó, nem teljesen alaptalanul: a tervezőknek egy mindaddig példátlanul csekély tömegű szerkezetbe sikerült összesűríteniük egy 12,1 hüvelykes noteszgép összes funkcióját (beleértve az optikai egységet is, mely opcionálisan eltávolítható). A próbák során aztán bebizonyosodott, hogy a pehelysúlyú kiszerelésnek ára van, egyrészt a szó legszorosabb értelmében, másrészt a konstrukció tartósságát, felépítését tekintve is.

A Portégé R-család mostani, R700-as jelzésű modellfrissítése gyökeresen megváltoztatja az eredeti koncepciót: a japán mérnökök teljesen átdolgozták a vékony és sérülékeny burkolatot, valamint megnövelték a gép fizikai méretét is. A megerősített magnéziumötvözet váz, valamint a szintén zömében fémből készült belső szerkezet a cég szerint lényegesen nagyobb stabilitást kölcsönöz az új noteszeknek, melyek ezzel együtt természetesen a mérlegen is többet nyomnak.

A Portégé R700 esetében talán a legszembetűnőbb külső változás, hogy a korábbi 12,1 hüvelykes kijelzőt 13,3 hüvelykes képátlójú, 16:9-es képarányú, LED-háttérvilágítású megoldásra cserélte a Toshiba. Bár a gép továbbra is üzleti megoldás, a kijelző képaránya, illetve az 1366x768 pixeles felbontás már elsősorban a mozifilmek, illetve más, HD-s videotartalmak igényei alapján lett meghatározva.

A Toshiba a korábbi ultraalacsony feszültségű Intel processzorokat nagyobb teljesítményű, egyben olcsóbb hagyományos megoldásokra cserélte a Portégé R700 konfigurációknál, így normál Core i3, i5, vagy akár i7 mobil CPU-kkal vásárolhatók meg, a legerősebb modell így a 2,66 gigahertzes (3,33 GHz Turbo), 35 wattos energiaosztályú i7-620M. A nagyobb számítási teljesítmény ugyanakkor nem jár együtt a fogyasztás drasztikus megugrásával, legalábbis a Toshiba a külön beszerezhető kilenccellás akkumulátorral akár 12,5 órás üzemidőt ígér (az alap konfigurációk hatcellás áramforrással kerülnek forgalomba).

A potenciális vásárlók számára jó hír lehet, hogy a DVD-olvasóval együtt is csak legfeljebb mintegy 2,5 centiméter vastag, és alap kiszerelésben körülbelül 1,45 kilogramm tömegű Portégé R700 lényegesen olcsóbb lesz, mint az előd megoldások. A gép itthon augusztusban kerülhet forgalomba, és a legolcsóbb kiszerelést (Core i5 processzorral, 4 GB memóriával és 320 GB-os merevlemezzel) 330 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron lehet majd hazavinni. Az újdonság ezzel olcsóbb és jóval erősebb, mint az etalonnak számító, és már kifutott Lenovo ThinkPad X301, amely 400 ezer forint körüli induló árral rendelkezett, és 1,4 gigahertzes Core 2 Duo processzoral szerelte a Lenovo, igaz, ezért a pénzért egy villámgyors SSD is járt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról