:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 11. 14:58

Miniatűr desktop Linuxot vesz a HP

Megveszi a HpyerSpace néven ismert beágyazott minimál Linux disztribúciót a HP a BIOS-ok fejlesztéséről ismert Phoenix Technologies-től. A PC-gyártó célja kétségtelenül az, hogy a riválisoknál nem található extra képességekkel lássa el számítógépeit.

A HP 12 millió dollárt fizet a Phoenix HyperSpace, valamint a hozzá kapcsolódó HyperCore és Phoenix Flip virtualizációs termékeiért, az ügylet még e hónapban végbemegy. A Phoenix az eladást azzal indokolta, hogy megtisztítja portfólióját a nem stratégiai tevékenységektől, és újrafókuszálja erőforrásait magterületére, a BIOS- és firmware-fejlesztésekre.

A HyperSpace egy olyan rendkívül pehelykönnyű Linux-disztribúció, amely gyakorlatilag azonnal, egy-két másodperc alatt a felhasználó rendelkezésére állhat a gép bekapcsolását követően, amit nem csak kis mérete, hanem minimalizált hardvertámogatása és szolgáltatásai magyaráznak - nem kell ezernyi drivert betöltenie, vagy hardvereket inicializálnia. A HyperSpace célja, hogy okostelefonos gyorsaságot kölcsönözzön a notebookoknak, ha a felhasználó csak rá akar nézni a leveleire, vagy megnézni egy weboldalt, ne kelljen Windowst indítania - van levelezőkliens, Firefox, Skype, médialejátszó, minden alapvető alkalmazás. A minimalista felépítés ráadásul fokozott biztonságot és hosszabb akkumulátoros üzemidőt eredményez. Egyes Intel alaplapokhoz jár HyperSpace.

Ez eddig önmagában még nem különleges, tekintve, hogy számos rendkívül kompakt Linux-disztribúció létezik már, és az SSD-k, valamint a gyors készenléti üzemmód nagyban enyhítenek ezen a problémán. A Phoenix azonban a HpyerSpace mellé kínál egy BIOS-ba ágyazott virtualizációs réteget is, HyperCore néven. A HyperCore lehetővé teszi, hogy ne hagyományos multi-boot módon váltogassunk az operációs rendszerek közt, hanem a HyperSpace használata közben elindítsuk a Windowst is, és átváltsunk rá, ha úgy akarjuk, mindössze az F4 leütésével - ugyanúgy vissza is válthatunk, és a Windows készenléti módba kapcsol, ez az úgynevezett HyperSpace Hybrid mód. Ezt példázza ez a hivatalos promóciós video.

A HP a felvásárlást nem kommentálta, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a jövőben notebookjai differenciálásához kívánja felhasználni a Phoenix által kifejlesztett szoftvereket. Elképzelhető, hogy megvalósítja az iparnak azt a régóta lebegtetett koncepcióját, hogy a laptopok kvázi kikapcsolt állapotban is képesek ellenőrizni például a leveleket, és hanggal vagy egy külső kisméretű LCD-n jelezni, ha figyelemre méltó esemény történt.

Ehhez elképzelhető, hogy egy számítógépbe egy beágyazott miniszámítógép is kerülhet, egy kvázi okostelefonos platform, amely néhány milliwattos fogyasztásával nem okoz nagy terhelést az akkumulátor számára, így a felhasználóknak nem kell aggódniuk a lemerüléstől, miközben nem kell asztali Windowst és a notebook hardverét elindítaniuk ahhoz, hogy kommunikáljanak a külvilággal. Más spekulációk szerint a HP a szintén nemrég felvásárolt Palm WebOS mobil Linux-disztribúcióval akarja elegyíteni a Phoenix megoldását, és egy egységes operációs rendszert dolgoz ki számítógépei számára, amely lehetővé teszi, hogy eközben a Windowst is érzékelhető teljesítménycsökkenés nélkül fusson párhuzamosan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.