Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 12. 13:51

Az eddigi legsikeresebb Office lehet a 2010

A Microsoft egy mai New York-i rendezvényen indítja útjára az Office 2010-et, a SharePoint Server 2010-et. A programok egy ideje már hozzáférhetők az MSDN- és TechNet-előfizetők számára, mától pedig a vállalatok is elérhetik őket.

A Microsoft várakozásai szerint az új Office a Windows 7-hez hasonló repülőrajtot vesz és az irodai csomag történetének legjobban fogyó verziója lesz, részben pont az új operációs rendszer népszerűsége miatt. A várakozások szerint a javuló gazdasági körülmények közepette a vállalatok többsége év végén vagy 2011 elején végre megkezdi a PC-i cseréjét és a Windows 7, valamint  az Office 2010 bevezetését.

Az Office webre megy

A recesszió alatt az informatikai piacot a lakosság mozgatta, a vállalatok ráültek a pénztárcáikra és csak akkor költöttek, ha feltétlen szükséges volt. \"Csodálatos azt látni, hogy a fogyasztók ekkora számban vesznek PC-ket, ez megágyaz a lakossági sikernek. Az üzleti terjedés is nagyszerűnek ígérkezik de a vállalatok csak lassabban kezdenek el újra költeni\" - mondta a Bloombergnek Chris Capossela, a Microsoft alelnöke. Az Office-ért is felelős Microsoft Business Division a júniusban véget érő pénzügyi évben szakértői előrejelzések szerint mintegy 3 százalékkal alacsonyabb bevétellel kell megelégedjen mint egy évvel korábban. Az Office 2010 érkezése miatt azonban a most kezdődő és jövő nyárig tartó évben 10-12 százalékos bevételnövekedés várható.

Egy új Office-verziót sikerre vinni mindig komoly feladat, mivel a programcsomagban található alkalmazások már jó ideje kielégítik a legtöbb felhasználó igényeit.  Az Office 2010 komponenseiben számos kisebb-nagyobb újdonság található, a Wordben például közvetlenül lehet képet szerkeszteni, a PowerPointban pedig videót, az Outlook pedig számos olyan fejlesztéssel gazdagodott, amiket a Gmailből már régóta ismerhetünk (pl. levelek beszélgetésbe rendezése), ezek azonban önmagukban még kevés vonzerővel bírnak ahhoz, hogy a világszerte található mintegy 500 millió Office-felhasználó az üzletbe siessen a 2010-es változatért.

A lakossági vevők számára a Web Apps-szal próbálja meg vonzóvá tenni az új Office-t a Microsoft. A Word, Excel, PowerPoint és OneNote böngészőből is futtatható változatai jelentik az egyik legfontosabb újdonságát az Office 2010-nek, ezeket mindenki ingyen használhatja és ha rendelkezik Office 2010-zel, még reklámokat sem kell néznie. A redmondi vállalat ezzel a 25 millió felhasználóval rendelkező Google Docs térnyerését szeretné idejekorán megfékezni, hogy mekkora sikerrel, az majd elválik.

Bár a webes Word, Excel, PowerPoint és OneNote a teljes telepített szoftverek képességeinek csak a legfontosabb részét vonultatják fel, de a felhasználói felületük azonos, a dokumentumok konvertálásával sem kell bajlódni, nem vesznek el formázási részletek vagy egyéb információk a feltöltéskor, így a felhasználók számára nem jelenthet gondot az átállás. Az Office Web Apps Internet Explorert, Firefoxot és Safarit egyaránt támogat és a Google elleni harc részeként Docs.com néven közvetlenül elérhető lesz a Facebookból is.

Jó ha van SharePoint, Exchange és SQL Server is

A vállalati felhasználók számára az Office 2010 legtöbb új képessége akkor válik hozzáférhetővé, ha megfelelő környezetbe illeszkedik, ami a SharePoint Server 2010-et, az Exchange Server 2010-et és a SQL Server 2008 R2-t jelenti leginkább. Az új Office kapcsán a Microsoft által kiemelt legfontosabb újdonság, hogy akár közösen, egy időben több ember dolgozhat ugyanazon a megosztott dokumentumon SharePoint (vagy a webes Office-alkalmazások) segítségével. A SharePoint 2010-zel a PowerPoint diavetítéseket az interneten is közzé lehet tenni, a szoftver automatikusan generál egy URL-t, amin keresztül egy böngészőből, bármilyen szoftver vagy plugin telepítése nélkül bárki megtekintheti a prezentációt.

A SharePoint 2010 integrálva tartalmazza a korábbi PerformancePoint Server funkcionalitásának jelentős részét. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a már jól megszokott Office-alkalmazásokon keresztül készíthessenek kimutatásokat, jelentéseket, scorecardokat, benchmarkokat, a döntések előtt gyorsan összeszedhetik a szükséges információkat, előrejelzéseket és költségterveket készíthetnek lényegében anélkül, hogy elhagynák az ismerős Office-környezetet. Ezzel a SharePoint válik a Microsoft üzletiintelligencia-törekvéseinek egyik alapjává.

Az Exchange Server 2010 alapfeltétele annak, hogy az Outlook 2010 legtöbb képességét kihasználhassák a cégek. Az Exchange 2010-zel együtt használt Outlook 2010 levélküldés előtt képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha olyasvalakinek akarnak e-mailt küldeni, aki éppen nincs az irodában, megtelt a postafiókja vagy például nem tudja a csatolt állományt fogadni. A segítségével megakadályozható a hirtelen felindulásból írt levelek elküldése is, ha pedig valaki mégis rákattintott a \"küldés\" gombra, egy pár másodpercig visszavonhatja azt.

Megújult az Outlook Web Access is, amely az Outlook Live nevet kapta, ez ismét egy Exchange-funkció. A böngészőből elérhető felület megszólalásig hasonlít a telepített Outlookra és egyre több olyan szolgáltatás érhető már el a segítségével, amelyek eddig csak a telepített változatban voltak jelen. Az Exchange Server 2010-ben levő változatban ilyen például a terjesztési listák kezelése, szabályok létrehozása, vagy más postafiókok megnyitása. Jó hír, hogy az OWA már nem csak Internet Explorerből, hanem Firefoxból és Safariból is használható.

Az Office 2010-zel együtt rajtol a SQL Server 2008 R2 is, amely immár szerves része az Office-infrastruktúrának is. A SQL Server fejlesztésének fókuszában jelenleg az üzleti intelligencia áll, ennek jegyében a szoftvert olyan képességekkel vértezték fel, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival. Az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzleti intelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

A mai rajttal csak elkezdődik az Office 2010 megjelenése, ami egy hosszabb folyamat lesz. Kezdetben csak a vállalati vásárlók jutnak hozzá a szoftverekhez, a lakosság csak egy hónap múlva érheti el őket a boltokban. A magyarra lokalizált Office 2010 várhatóan ősszel érkezik csak, de pontos dátumot egyelőre nem közölt a Microsoft.

Verziók, árak

Az otthoni felhasználóknak szánt Office Home and Student 2010 verzió (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) 149 dollárba kerül majd dobozos változatban és három számítógépre is feltelepíthető egy háztartásban. A kisvállalatoknak ajánlott Home and Business (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook) dobozos ára 279 dollár, a Professional verzióért (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher) 499 dollárba fog kerülni.

Az Office 2010-ből lesz egy otthoni felhasználásra szánt, teljesen ingyenes változat is, Starter néven. A kizárólag új PC-ken piacra érkező Office Starter 2010 csak a Wordöt és az Excelt tartalmazza, a felhasználók a képernyő jobb alsó sarkában reklámokat kapnak. A vállalat vezetői úgy gondolkodnak, az új windowsos PC-kkel együtt forgalomba kerülő szoftver megmutathatja a felhasználóknak, az Office valójában egy értékes szoftvercsomag, amiért érdemes fizetni és ha valaki kinövi a Startert, szívesen áldoz majd pénzt valamelyik fizetős változatért.

A fentiek mellett még két változat lesz elérhető az Office 2010-ből, a Standard és a Professional Plus, azonban ezek nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, csak vállalatok juthatnak hozzájuk mennyiségi licenckonstrukcióban. Az Office 2010 Standard a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, a OneNote-ot az Outlookot és a Publishert tartalmazza, a Professional Plusban ezeken felül megtalálható az Access, az InfoPath, a Communicator, illetve a SharePoint Workspace (korábban Groove) is. Az Office 2010 lesz az első olyan verzió a termék történetében, amelyből 64 bites változatot is kiad a Microsoft, ennek futtatásához természetesen 64 bites operációs rendszerre van szükség.

A Windows 7-hez hasonlóan az Office 2010-hez is bejelentett egy frissítési programot a Microsoft. Azok a vásárlók, akik 2010. március 5. és szeptember 30. között megveszik az Office 2007 valamelyik változatát, megjelenésekor ingyen tölthetik le az Office 2010-et, vagy jelképes kezelési és postaköltségért megkaphatják DVD-n. A magyar változatokra ez az akció nem érvényes, de az angol verzióra Magyarországon is él.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról