Szerző: Koi Tamás

2010. május 10. 16:48

Hamarosan új csatornákkal bővülhet a MinDig TV

Heteken belül új, vélhetően nem ingyenesen fogható csatornákkal bővülhet az Antenna Hungária MinDig TV márkanevet viselő, földfelszíni sugárzású digitális televíziós (DVB-T) platformja.

A műsorszóró ma közleményben tudatta, hogy a DVB-T platformon holnaptól csatorna-átrendezést hajt végre, mely érintheti az előfizetői végberendezések (tévék, set-top boxok, tévétunerek) beállításait is. Május 11-től az RTL Klub és a TV2, valamint az idegen nyelvű euronews csatornák átköltöznek az \"A\" jelű multiplexre a \"C\" multiplexről - a felszabaduló helyre új, várhatóan fizetős tévécsatornák költözhetnek be.

Az Antenna Hungária által választott MPEG-4 tömörítési technológiával multiplexenként 8-12 SD-, valamint akár 3 HD-csatorna is továbbítható. Jelenleg sem az A, sem a C multiplexen nem szerepel ekkora választék, a szolgáltató összesen hét szabadon fogható és kettő fizetős csatornát továbbít a DVB-T rendszerben, emellett a közszolgálati rádió három műsora szerepel a repertoárban. Ezek közül csupán az m1 és az m2, valamint Duna Televízió ad időszakosan HD-ben.

A C multiplexen felszabaduló kapacitást a nyugat-európai trendeket és a média-reklámpiac helyzetét figyelembe véve minden bizonnyal újabb fizetős tartalmakkal igyekszik majd feltölteni az Antenna Hungária (jelenleg két fizetős adó, a Hír TV és az ATV szerepel a választékban). A jelenlegi választékban szereplő két fizetős csatornát speciális, Conax CAS7-leolvasóval ellátott, Terra+ rendszerű előfizetői kártyát fogadó dekóderrel és érvényes kártyával lehet csak fogni, 6250 forintos éves díj fejében.

A bővítés üteméről és az új választékról egyelőre nem tudni konkrét részleteket, ugyanakkor a potenciális új csatornák közt első helyen szerepelhet a Viasat 3 adása, mely az eredeti vállalások szerint is szerepelt volna a földfelszíni digitális televíziós platform repertoárjában - igaz, mint ingyenesen fogható csatorna. A műsorszóró tavaly év végén egyébként már előrevetítette, hogy a MinDig TV választéka a várakozások szerint idén hat-hét fizetős, és egy szabadon fogható csatornával bővülhet, ebből a bővítési tervből azonban eddig semmi nem valósult meg.

A bővítéssel kapcsolatosan kérdeztük az Antenna Hungáriát is, Tóth András szóvivő azonban nem kommentálta a spekulációkat, mint mondta, cége \"hamarosan\" értesíti a nyilvánosságot az új műsorválasztékról. Tóth a HWSW kérdésére elmondta, a Hír TV-t és az ATV-t tartalmazó fizetős konstrukcióra egyelőre minimális az érdeklődés, ugyanakkor hozzátette, ennek egyik elsődleges oka, hogy a műsorszóró gyakorlatilag semmiféle kampányt nem folytatott a témában.

Az Antenna Hungária MinDig TV szolgáltatása jelenleg 88 százalékos lakossági lefedettség mellett üzemel, idén év végére pedig a tervek szerint új adók bekapcsolásával a 95 százalékot is eléri majd a lefedettség. 2011. december 31-től a hagyományos, analóg földfelszíni sugárzást a törvényi előírások szerint lekapcsolják, ettől az időponttól csak digitális földfelszíni műsorszórás lesz elérhető Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról