Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 24. 16:54

Már egy mobil is felismerhet bárkit

A sci-fi filmek egyik kedvelt eleme volt mindig is a gépi vizuális azonosítás, vagyis az arcfelismerés. Pár évvel ezelőtt még hihetetlennek tűnt a Különvélemény című filmben, hogy az embereket szkennelő reklámtáblák testre szabott hirdetéseket jelenítettek meg, ma már egy egyszerű telefonos szoftverrel azonosítható bárki.

A praktikus haszna ugyan elsőre kétséges, de a TAT nevű svéd fejlesztőcég Recognizr programja képes arra, hogy egy fénykép elkészítése után bármikor az adott illető felé fordítva egy androidos mobil kameráját, felismerje, hogy ki az. A következő lépés pedig természetesen az, hogy a névjegyzékben tárolt profiladatok bármelyikével asszociálható a személy, illetve akár egy automata keresés is indítható, amivel az illető közösségi webes jelenléte térképezhető fel. A szoftver az arcfelismerő technológia ügyes vegyítése a kibővített valóság funkciókkal (augmented reality) és a cloud computinggal.

Ijesztő és egyben lenyűgöző

Egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy egy mobilban hasznos ez a funkció, sőt, amennyiben a jövőben ugyanez ismeretlen emberekkel is működne, akkor veszélyessé is válhatna. Képzeljük el, hogy forgatjuk a telefonunkat egy buliban, s a táncoló lányok feje mellett megjelenik egy link az iWiW profiljukra vagy a Facebook oldalukra. Arra viszont kiváló lehet, hogy ha a barátainkkal beszélgetünk, s át kell nekik küldeni egy fájlt, szóba került a Picasa album, vagy egy link a Twitter megosztásai közül, akkor a szokásos listás keresés helyett sokkal egyszerűbben kereshetünk  hozzájuk köthető anyagokra.

A valóság alighanem közelebb áll majd a Különvéleményben látott jelenethez, s a technológiát hamarabb fogja megvenni egy hirdetéssel foglalkozó cég, minthogy elterjedjen a hétköznapi felhasználók között. A témát feldolgozó PopSci magazin cikke is kiemeli, hogy \"amerre a közösségi hálózatok fejlődnek, oda a hirdetők és egyéb adatbányász megoldások biztosan követik azt\". Valószínűleg attól nem kell félni, hogy bármely cég megengedheti magának akár az Egyesült Államokban, akár Európában, hogy beleegyezés nélkül \"felismerjen\" személyeket, de eljön még az az idő, amikor nem kell elővenni a Smart vagy SuperShop kártyát, mert a pénztárgépbe szerelt kamera képéből a háttérrendszer azonnal azonosítja a vevőt.

Ha megveszi egy óriáscég

Pár évvel ezelőtt a Riya nevű cég fejlesztett ki egy eljárást, ami képes fotókon vagy egyéb specifikált objektumokat azonosítani, majd felismerni ugyanezeket más képeken. A céget azóta felvásárolta a Google, s ma a Picasa arcfelismerő funkciójaként szokhattuk meg. A TET Recognizr programja ezzel szemben elméletileg elérhető lesz Android és iPhone platformokra is, de arról egyelőre nincs hír, hogy ez mikor és milyen formában történik majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról