:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 24. 15:06

Tíz év garancia a SanDisk új SSD-ire

A memóriakártyáiról és más adattárolóiról ismert SanDisk új SSD-sorozatot mutatott be, amelynek legfontosabb vonzereje a szokatlanul hosszú, 10 éves garancia. A vállalat ezzel igyekszik eloszlatni azt a tévhitet, hogy az SSD-k megbízhatatlanok és hamar tönkremennek.

A SanDisk G3 SSD-k 60 és 120 gigabájtos kivitelben kerülnek forgalomba, fizikailag az 1,8\" vagy a 2,5\" merevlemezek helyére illeszkednek és SATA csatolófelületűek. A vállalat másodpercenként 220 megabájtos szekvenciális olvasási és 120 megabájtos írási sebességet ad meg a meghajtókra, ami összevethető a piacon elérhető legjobbakéval és többszörösen meghaladja a percenként 7200-at pörgő merevlemezek teljesítményét. Eközben az SSD-k zajtalanok, kevesebbet fogyasztanak és tökéletesen ellenállnak a vibrációnak is.

Az SSD-k kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdés a fáradással kapcsolatos. A flash memóriachipek felépítésükből adódóan csak korlátozott alkalommal írhatók újra, ezt követően elfáradnak és csak olvashatók maradnak. A memóriagyártók erőfeszítései az utóbbi időben elsősorban erre a területre koncentrálódnak, a cél minél tartósabb flash chipek létrehozása.A legújabb generációs SLC lapkák már több százezer írási ciklust elviselnek, az SSD-k tartósságát emellett fáradáskiegyenlítő algoritmusok segítségével igyekeznek növelni a gyártók.

\"\"

A SanDisk a gyártók közül alighanem elsőként konkrét számításokra alapozva pontosan megadta, a 120 gigabájtos G3 meghajtóra 80 terabájt adatot lehet felírni anélkül, hogy a fáradás jeleni mutatkoznának. A vállalat becslései szerint egy átlagos PC-felhasználó naponta 4 gigabájt adatot ír a merevlemezére, vagyis a 80 terabájtos keretet 20480 nap alatt lehet kimeríteni, ami 56 évet jelent. Természetesen eltérő felhasználási körülmények, például masszív letöltögetés esetén ez az időtartam rövidebb, de a SanDisk 10 év garanciát vállal a G3 SSD-k működésére.

A 60 gigabájtos SanDisk G3 SSD ajánlott bolti ára 229 dollár, a 120 gigabájtos verzióért 399 dollárt kér a cég, ez napi árfolyamon számítva 45 ezer, illetve 80 ezer forintot jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.