Szerző: Bizó Dániel

2010. február 17. 14:04

Milliókat ad a Google a Wikipédiának

A Google hivatalosan is a Wikipédia egyik a legnagyobb támogatójává lépett elő. A keresőóriás kétmillió dollárt adományoz a Wikimedia alapíványnak, amely ebből a pénzből várhatóan leginkább az IT-üzemeltetést finanszírozza majd.

A fejleményről tegnap twittelt Jimmy Wales, a Wikipédia kiötlője és az alapítvány igazgatótanácsának vezetője, valamint a testület egyik tanácsadója is. A Google 2 millió dollárja valószínűleg azt a 8 milliót egészíti ki, amelyet a Wikimedia gyűjtött be különféle támogatóktól, beleértve a szimpatizáns felhasználókat, akik a PayPal segítségével egyszerűen és gyorsan kis összegekkel is hozzájárulhatnak a wikik működéséhez. A Wikimedia a közösségi lexikonon kívül többek közt a Wiktionary szóhatározót és a Wikisource forrásgyűjteményt is üzemelteti további wikik mellett.

Az idei pénzügyi évre a Wikimedia 9,4 millió dolláros büdzsét tervez, így a Google adományával együtt 10 millió dollárhoz juthat, amivel felülmúlná a tervet. A 2001-ben létrejött Wikipedia jelenleg 240 nyelven mintegy 14 millió szócikket tartalmaz, amelyeket több százmilliószor szerkesztettek eddig a felhasználók. A Wikimedia oldalait világszerte 365 millióan keresték fel, és a Wikipédia magyar változata Magyarországon is havonta mintegy 1,5 millió internetezőt vonz. A Wikimedia költségeinek a legnagyobb részét az IT-üzemeltetés viszi el, az előző pénzügyi évben a kiadások 38 százalékát tette ki az IT, 2 millió dollárt.

A Google alapítója, Sergey Brin szerint a Wikipédia az internet egyik legnagyobb sikere. A keresőóriás már egy ideje szoros kapcsolatokat ápol a Wikimediaval, így többek közt technológiai támogatást is kínál a fejlesztésekhez, valamint közös programokat indítottak már az internetezést népszerűbbé tétele érdekében a technológiailag elmaradott országokban.

A Google 2 millió dolláros adománya bár nagy, nem a legnagyobb. 2008-ban az Alfred P. Sloan alapítvány 3 millió dollárral járult hozzá a Wikipédia virágzásához - Sloan mérnökként a General Motors vezére volt 1923-56 között, és lényegében a modern menedzsment szakma egyik ősatyja. Az eBayből meggazdagodott Pierre Omidyar alapítványa, az Omidyar Network tavaly augusztusban szintén 2 milliót adományozott a Wikimedia számára. A HP társalapítójaként William Hewlett alapítványa 500 ezer dollárt adományozott, szintén tavaly augusztusban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról