Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 22. 09:26

A 10 legjobb Google Chrome kiegészítő

Pár héttel ezelőtt a Google Chrome törlesztette régi adósságát, s a fejlesztői csatorna után a bétában is engedélyezte a kiegészítők használatát. Mostanra a szorgos fejlesztők már közel 1700 darabot töltöttek fel. Megnéztük, hogy a bőségessé vált választékból melyeket érdemes mindenképp telepíteni.

A böngésző kiegészítők nélkül egy fapados váz csupán. Igaz, hogy meg tudja jeleníteni a weboldalakat, de a napi használat mellett számos egyedi igény kielégítését szolgálják a külső fejlesztők által megálmodott és létrehozott apró programok. A Firefox sikere anno amellett, hogy alternatívát kínált az Internet Explorerre, abból fakadt, hogy számos extra add-on jelent meg hozzá. Egyesek csak a legfontosabb funkciókkal bővítették böngészőjüket, de sokan tucatnyi kiegészítővel aggatták fel az alapprogramot, mint egy karácsonyfát.

Az Internet Explorer továbbra sem ad lehetőséget kiegészítők telepítésére, maximum annyit tehetnek a rajongók, hogy az alternatív átdolgozásokat használják, mint a Maxthon vagy az Avant Browser. Ezek ugyan a Microsoft által fejlesztett Trident motort használják a weboldalak renderelésére, így kifelé Internet Explorerként mutatkoznak, de funkcionalitásban gyakran jóval előrébb járnak.

Még a Firefox az ász

A Firefox esetén az add-on hiányra nem lehet panasz. Jelenleg több mint 11 ezer darab kiegészítő érhető el, s a statisztikák szerint eddig 1,75 milliárd alkalommal töltötték le valamelyiket, igaz, jelenleg ténylegesen csak 189 milliót használnak. A legnépszerűbb kiegészítő a reklámtiltó AdBlock Plus, amit 69 milliószor töltöttek le eddig, s most is több mint tízmillióan használják. A dobogó következő két helyén pedig a beágyazott Flash-video letöltő Videodownloader és a JavaScripteket kordában tartó NoScript áll 53 illetve 60 millió letöltéssel.

Ehhez képest a Google Chrome még újszülött stádiumban van, hiszen a 11 ezer helyett mindössze 1600 darabos a választék, s a legnépszerűbb darabokat is alig 100-150 ezren telepítették fel. A kedvencek trendjei hasonlóak a Firefox letöltési listához, igaz a Google hatás elég erősen érezhető. A válogatás szubjektív, figyelembe veszi a felhasználók számát, illetve a kiegészítő praktikusságát a mindennapi használat során.

1. AdBlock

Habár nem szép dolog a webes szolgáltatókat elsődleges bevételi forrásuktól megfosztani, mégis azt kell mondani, hogy sok embernek alapvető, hogy eltüntesse a reklámokat a weboldalakról. Vannak oldalak, ahol valóban zavaróan sok hirdetés van, illetve a felugró ablakok, villogó bannerek, zenélő animációk tényleg idegesítőek. Másrészt, aki valamilyen korlátos eléréssel rendelkezik, annak sebesség és adatforgalom szempontjából is lényeges a különbség.

A Chrome alá fejlesztett AdBlock szinte ugyanúgy működik, mint firefoxos társa. A fejlesztő szerint a konkurens AdThwarthoz képest sokkal gyorsabb, a frissítések és javítások folyamatosak, sokkal több elemű szűrőt használ. A legnagyobb újítása viszont az, hogy a Ctrl-Shift-K billentyűkombináció megnyomását követően elég rákattintani a hirdetésre, a program pedig lépésről-lépésre végigvezet az eltüntetés útján. Kényelmes és elegáns. Akár újság, akár Facebook, akár Google találati oldal, a reklámok nem jelennek meg, igaz a Google szöveges hirdetéseket az opciók között lehet külön engedélyezni. Illetve a Ctrl-Shift-L kombinációval egy domaint a fehér listához lehet azonnal hozzáadni.

2., IE Tab

Szintén a Firefox-ból jól ismert jóbarát. Annak ellenére, hogy szeretjük az alternatív böngészőket, előfordulhat, hogy egyes weboldalak nem jól jelennek meg, vagy egy beépített korlátozás miatt nem töltődnek be egyáltalán az alternatív böngészőkkel. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, ha telepítve van az IE Tab, akkor egy kattintással lecserélhetjük a Chrome WebKit motorját az IE Tridentre, s anélkül válthatunk át a megfelelő böngészőre, hogy azt elindítottuk volna. A Chrome IE Tab is képes természetesen arra, hogy a kiválasztott oldalak automatikusan IE-módban induljanak el, illetve könnyedén előhívhatjuk az Explorer beállításait is.

3., One Number

Egy újabb alapvető és fontos kellék. Nem lehet mindig nyitva a levelezőnk, RSS-olvasónk, ezért igen népszerűek a különböző értesítők. Néha viszont már túlzás, hogy hány számláló tolul fel az eszköztáron, ezért érdemes a GMail, Reader és Wave szolgáltatásokat is használóknak ezt a kiegészítőt telepíteni, ugyanis egyben képes a három kommunikációs platformot kezelni. Ráadásul okosan teszi. Ha például meg van nyitva a Gmail, de a kiegészítőben kattintunk az olvasatlan levélre, akkor is a már meglévő ablakba vezérel minket. Emellett képes kezelni a Google Apps domaineket, át lehet állítani a színeket, illetve ki lehet kapcsolni azt a szolgáltatást, amit nem használunk. Magyarországon ez értelemszerűen a Google Voice lesz, illetve egyelőre a Google Wave sem villantott túl nagyot.

4., Cooliris

Képek keresgéléséhez és rendszerezéséhez használható nagyon látványos megoldás a Cooliris. Létezik Firefoxhoz is, sőt, ez valójában egy különálló szolgáltatás. A képkeresők találati oldalait, saját képeinket, vagy RSS-linkek alatt rejtőző multimédiát képes egy görgethető 3D-s falra felpakolni. Könnyedén scrollozhatóak a képek a háromsoros falon, így ha bármilyen témában képeket keresgél valaki, akkor nem kell végigbogarásznia a szokásos találati oldalakat, hanem pillanatok alatt átnézhet több száz képet is akár. A plugin a számítógépen tárolt fotókat is képes monitorozni, illetve RSS-eket is követhet és kedvenceket is be lehet állítani. Igaz, ehhez már regisztrálni is kell a Cooliris szolgáltatásban. A kiegészítőt telepítve viszont bármely kép felé húzva az egér kurzort, megjelenik egy külön ikon, amivel azonnal aktiválható a nagy fal. Egy Facebook vagy iWiW fotóalbumot is sokkal kényelmesebb átnézni ezzel.

5., URL Shortener

Mindenki számára kényelmetlen hat soros webcímekkel operálni, sőt nem is túl elegáns, Twitteren/SMS-ben pedig egyáltalán nem működik a túl hosszú URL. Tucatnyi URL-rövidítő szolgáltatás működik már, s egyre népszerűbbé is válnak. Az egyik fejlesztő ezeket szedte csokorba, s egy hasznos kis Chrome kiegészítőt alkotott. A telepítés után a beállítások között 20 szolgáltatás közül lehet kiválasztani a kedvenceket, akár többet is. Ajánlott a TinyURL, illetve aki regisztrált, annak a Bit.ly. A kiegészítő ikonjára kattintva egy apró ablak jelenik meg, ahol az épp használandó linkrövidítő gombjára kattintva azonnal megjelenik a mentett oldal címmezője, illetve a rövidített link. Lehet közvetlenül Twitterre is küldeni, ha megadtuk az azonosítónkat, illetve a vágólapra másolást is lehet automatizálni, nem kell a ctrl-c kombinációval szórakozni.

6., Google Translate

Ahogy említettük, erős Google dominancia érződik a kiegészítők között a Chrome esetén, ezért nem is meglepetés, hogy az egyik legizgalmasabb perspektívával rendelkező szolgáltatás, a Translate is egy kényelmes változatban képviselteti magát. Az eszköz nem bonyolult, telepítés után bármely weboldalon az ikonjára kattintva az előzőleg beállított nyelvre fordítja az oldalt. Az eredmény természetesen hagy maga után kívánnivalót, de ez nem a kiegészítő, hanem az eredeti szolgáltatás hibája.

A teljes weblap-fordítás gyors, körülbelül egy újratöltés ideje alatt megjelenik az oldal a kívánt nyelven (minél hosszabb a szöveg, értelemszerűen annál tovább tart a fordítás). Az eredeti webes Translate felülethez képest némileg elegánsabb az eredeti szöveg megjelenítése. A kurzort egy szövegrészre húzva egy visszafogott dobozban jelenik meg az eredeti, illetve itt végre ki lehet másolni a szöveget úgy is, hogy az eredeti változat ne legyen befűzve a fordított mondatok mögé.

7., Chromed Bird

Mit ér egy böngésző ma már, ha nem tudunk vele kommunikálni is. A Twitterező felhasználók számára fontos lehet, hogy a lehető legegyszerűbben legyen elérhető ez a felület is. Választhatja mindenki, hogy állandóan nyitva tart egy webes klienst egy fülön, de egyszerűbb lehet, ha egy kiegészítő végzi el a piszkos munkát. A Chromed Bird az egyik legjobb ilyen darab, részletes beállítási lehetőségekkel, egyszerű megjelenéssel és kellemes funkcionalitással.

Van beépített linkrövidítő, testreszabhatjuk az üzenetek megjelenését, a frissítések gyakoriságát. Állítható természetesen az is, hogy felugráljanak-e az üzenetek, vagy csak az ikon színének változása jelezze, hogy történt valami a mikroblog világban. Az ikont lekattintva egy átlátható ablak jelenik meg, ahol pár kattintással a timeline mellett a privát üzeneteket, mention-öket és a listáinkat is átnézhetjük. Egy webes klienssel akár párhuzamosan is használható.

8., Select to Get Maps

Egy újabb Google szolgáltatást erősítő kiegészítő, ami valójában nem egy túl bonyolult szerkezet. Mindössze annyit csinál, hogy bármilyen címként értelmezhető szöveget ha kijelöl a felhasználó és felé navigálja az egérkurzort, akkor a kiegészítő felajánlja, hogy megmutatja azt a térképen, vagy útvonalat tervez oda. Ez utóbbinál, mivel a legtöbb esetben a böngésző nem tudja, hogy honnan akarunk oda navigálni, ezért a tervező oldalra dob ki, ahol a kiindulási pontot a felhasználónak kell kitölteni. Nem túl bonyolult, de annál hasznosabb eszköz.

9., RSS Subscription Extension (by Google)

Soha többé nem kell apró ikonokat keresgélve kutatni az RSS-feedek linkje után, ugyanis ez a kiegészítő minden megnyitott weboldalon azonosítja az RSS-t és a címsorban a jól ismert ikon jelenik meg, amennyiben talált valamit az adott oldalon. Azt lekattintva egy legördülő menüből lehet kiválasztani, hogy melyik feedre szeretnénk feliratkozni. A kiegészítő alap esetben négy webes olvasót támogat, de be lehet tanítani bármely nem asztali kliens támogatására is. A Google Reader és az iGoogle természetesen a listán van.

10., Shareaholic

Egy non plus ultra, legalábbis azoknak, akik gyakran már-már elvesznek a megosztások és a gyors webes kommunikáció világában. Ez az apró kiegészítő szinte minden böngészőre elkészült. Mindössze egy gyors regisztrációra van szükség a Shareaholic oldalán, ahol kiválaszthatjuk egy listából, hogy mely helyeken teszünk közzé gyakran tartalmakat. A pluginben ezek a gombok jelennek majd meg, s ezután bármilyen weboldalon járva azonnal küldhetjük Twitterre, Facebookra, Readerbe, emailen vagy szinte bárhogy az adott linket. Automatikus linkrövidítés van, illetve a paranoiások számára fontos lehet, hogy a Shareaholic nem igényli, hogy engedélyezzünk neki hozzáférést az érintett szolgáltatásokhoz. Egyszerűen átdob a szükséges oldalakra, kitölti a mezőket, bejelentkezni magunknak kell. A legtöbb esetben persze a saját gépén a felhasználó egyébként is a eltárolt cookie-k segítségével jelszópötyögés nélkül lép be ezekre az oldalakra.

Összegzés

A válogatás egy szubjektív mazsolázás az éppen aktuálisan elérhető 1698 kiegészítőből, de mindenképp jó kiindulási alap azoknak, akik még csak ismerkednek a Chrome világával. A tesztek során közel 100 kiegészítőt telepítettünk, s általában egyszerre 10-20 darab volt fent. Ennek ellenére semmilyen lassulás, fagyás nem fordult elő. Hiába kommunikálgatnak, számolgatnak, figyelnek az apró programok, a Chrome teljesítménye nem romlott érezhetően. A Firefox esetében az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy túl sok plug-in feltelepítése jelentősen lelassította a működést. Bizonyára itt is jelentkezik ez a hatás, de egyelőre nem észrevehető mértékben. A legtöbb felhasználó számára elegendő kell legyen maximum 10-12 kiegészítő, az pedig gond nélkül működik. Az egyelőre csak béta csatornában elérhető kiegészítők a Chrome életében talán az eddigi legfontosabb fejlesztésnek számítanak, kezd felnőtté válni a Google böngészője is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról