Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 13. 08:48

Ingyenes online tárhelyet kínál a Google

A hivatalos Google blogon megjelent információk szerint a Google Docs felhasználói hamarosan nem csak dokumentumaikat tárolhatják a vállalat szerverein, hanem tetszőleges állományokat tölthetnek fel, amelyeket bármikor elérhetnek online, vagy éppen megoszthatnak másokkal.

1 gigabájt online tárhely

Online tárhelyszolgáltatássá alakul a Google Docs, derül ki a hivatalos Google blogból. A népszerű webes irodai csomag már akár 250 megabájtos méretű állományokat is támogat, ez a fejlesztés tette lehetővé, hogy az online tárterületet ne csak szöveges dokumentumok, táblázatok vagy prezentációk, hanem bármilyen nagy méretű állomány tárolására fel lehessen használni. A felhasználók 1 gigabájt tárhelyet kapnak, ahová feltölthetik fájljaikat, amiket aztán bárhonnan, bármikor elérhetnek a böngészőjükön keresztül, és meg is oszthatnak másokkal. Akinek szűkös az 1 gigabájtos tárterület, éves díjért cserébe bővítheti azt, akár 1 terabájtig.

A vállalat szerint ez a szolgáltatás nem csak a kritikus adatok online mentésére és tárolására használható, hanem akár arra is, hogy a felhasználók hatalmas állományokat küldjenek el egymásnak, amelyek e-mail csatolmányként már nem mennének át. A Google Docs megosztott mappa szolgáltatását használva a munkacsoportok élete is egyszerűbbé válhat, a dolgozók egy közös könyvtárba tölthetik fel például egy projekt dokumentumait (pl. nagy méretű grafikus állományok, videók, tervrajzok), amelyeket a meghívott felhasználók mindegyike elérhet.

A Google Apps Premer Edition felhasználóinak jó hír, hogy a Google Documents List Data API segítségével akár egyszerre több fájlt is feltölthetnek, illetve elérhetnek olyan külső alkalmazásokat (pl. Memeo Connect for Google Apps, Syncplicity, Manymoon), amelyek automatikus desktop szinkronizációt végeznek, vagyis a számítógépen tárolt adatokat automatikusan képesek az online tárhelyre másolni, ezzel lényegében folyamatos biztonsági mentésről gondoskodva. A Premier Edition felhasználói is bővíthetik az 1 gigabájtos tárhelyet amelyet a Google biztosít, gigabájtonként évi 3,50 dollárért, illetve Európában 3,50 euróért.

A webes óriásról lényegében a Gmail indulása óta pletykálták, hogy ingyenes online tárhelyszolgáltatással jelentkezik, amelynek sokan a nevét is tudni vélték: Gdrive. A vállalat eddig nem lépett be erre a területre, a mostani lépés alighanem az őszre ígért Google Chrome OS-nek ágyaz meg. A Google operációs rendszere akkor tud hatékonyan működni ugyanis, ha a felhasználók adatai is a weben vannak.

Van másik

A Google természetesen nem találta fel a spanyolviaszt, jelenleg is számos olyan ingyenes szolgáltatás elérhető, amely online tárhelyet kínál. Az egyik legismertebb ezek közül a Dropbox, amelynek ingyenes változata 2 gigabájt tárhelyet biztosít és nem csak windowsos, linuxos PC-kről vagy Mac OS X alól működik, hanem akár iPhone-ról is. A Dropboxnál nincs 250 megabájtos fájlméret-korlátozás sem mint a Google Docs esetében, a kliens támogatja az automatikus szinkronizációt és az állományok meg is oszthatók másokkal. A Dropbox-felhasználók meg is hívhatják ismerőseiket a szolgáltatásra, minden meghívott után további 250 megabájt, de összesen legfeljebb 3 gigabájt tárhely jár, így akár 5 gigabájtig hizlalható a Dropbox mérete ingyen.

A Microsoft hatalmas, 25 gigabájtos tárhelyet ad ingyen a Windows Live Skydrive szolgáltatás keretében. Az állományok privát és megosztott könyvtárakba tölthetők fel, és a vállalat szoftverei is kezdik már támogatni az online tárhelyet, az Office 2010 bétája például már képes a dokumentumokat Skydrive-ra menteni. Az Office 2010 webes alkalmazásai is integrálódnak a Skydrive-val, vagyis a feltöltött dokumentumokat online meg lehet nyitni is szerkeszteni a telepített Office-alkalmazásokhoz kinézetükben és képességeikben is nagyon hasonló online szoftverekkel.

Az ingyen tárhelyet az elkövetkező hetek során, fokozatosan aktiválja a Google a Docs-felhasználók számára, akik belépéskor értesítést kapnak arról, hogy rendelkezésükre áll a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról