Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 12. 09:55

A Microsoft is rárepül a MySQL-felhasználókra

MySQL-támogatással bővült a Microsoft SQL Server Migration Assistant (SSMA), amely az adatbázisok SQL Server 2005-re vagy SQL Server 2008-ra migrálását támogató eszköz.

A SQL Server Migration Assistant egy olyan szoftvercsomag segítségével más adatbázisok mozgathatók át SQL Serverbe. A Microsoft eddig Oracle, Sybase, valamint Access adatbázisok migrálásához szükséges segédeszközt tartott a fegyvertárában, mostantól azonban a MySQL-hez is biztosítja az SSMA eszközt.

A MySQL migrációs segéd jelenleg csak technikai előzetes (CTP) formájában érhető el, és mint ilyen, ingyen letölthető és használható, olvasható a SQL Server csapata által gondozott Data Platform Insider blogban. Az eszköz a MySQL adatsémákat és adatokat tudja SQL Serverbe átmozgatni. Két változatot adott ki az SSMA for MySQL-ből a Microsoft, az egyik a SQL Server 2005-öt, másik a SQL Server 2008-at és a SQL Azure-t, azaz a cloudban futó adatbázist támogatja, mindkét szoftver a MySQL 4.1, 5.0 és 5.1 verziókból képes az adatokat migrálni.

A Microsoft alighanem arra számít, hogy az Oracle-Sun összeolvadást feltétel nélkül jóváhagyja majd az Európai Bizottság, és a MySQL-felhasználók az Oracle-től való félelmükben tömegesen fognak elpártolni a nyílt forrású adatbázistól. A MySQL-ért aggódók szerint a relációs adatbázisok mintegy 20 milliárd dolláros piacát uraló Oracle-nek nem érdeke a nyílt forrású MySQL megfelelő ütemű fejlesztése, mivel azzal saját prémium termékének teremtene versenytársat.

Az akvizíció kapcsán indított uniós versenyügyi vizsgálat nyomán a MySQL sorsát félők egy petíciót indítottak, amelyet már több mint 27 ezren írtak alá, túlnyomórészt olyan felhasználók, akik szerint az Oracle nem lenne jó gazdája a MySQL-nek. A Microsoft valószínűleg arra alapoz, a bizonytalanság miatt a vállalati MySQL-felhasználók közül sokan keresnek majd más megoldást.

Az SSMA 2005 for MySQL és az SSMA 2008 for MySQL technikai előzetese a Microsoft oldaláról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról