Szerző: Bizó Dániel

2009. december 14. 17:27

Elindult a világ első LTE mobilhálózata

Elindult a világ első kereskedelmi LTE-hálózata, ezzel pedig kezdetét veszi egy újabb korszak. A svéd TeliaSonera Stockholmban és Oslóban tette elsőként elérhetővé a majdnem negyedik generációs szolgáltatást, néhány héttel a vártnál korábban.

A svéd operátor büszkén közölte, hogy a világon elsőként kínál kereskedelmi LTE-hálózatot ügyfelei számára, megelőzve ezzel az olyan technológiailag élenjáró óriásokat is, mint például a japán NTT DoCoMo, mely első volt a 3G bevezetésében. A TeliaSonera idén év elején közölte, hogy megkötötte az LTE hálózatait kiépítő beszállítókkal a szerződéseket, így elsősége nem váratlan: a svéd fővárosban a helyi Ericsson építkezik, míg a norvégoknál már megvetette lábát a Huawei.

A szolgáltatás szokás szerint kezdetben a városok központjait fedik le - Stockholm teljes agglomerációja 1,2 milliós, míg Oslo nagyjából 800 ezer főt számlál. A svéd operátor szerint az LTE révén tízszeres sebességet lehet elérni a 3G/HSPA-hoz képest. Egy év alatt mintegy 50 millió euróval további 28 várost fed le a két országban az operátor, elsősorban Svédországban, vagyis a kassza az Ericsonnál csilingel.A szolgáltatást természetesen egyelőre kizárólag számítógépes modemmel lehet igénybe venni, mivel LTE mobilkészülékek vagy beágyazott eszközök még nincsenek a piacon - ezt a Samsung szállítja.

Az LTE bázisok és eszközök természetesen multimódúak, így visszafelé kompatibilisek a GSM és UMTS generációkkal is, a Samsung modeme azonban az idő hiányában egyelőre nem képes erre, így a felhasználóknak váltogatnia kell, ami hatalmas hátrány. A többmódú modemek néhány hónapon belül elérik a piacot, addig lényegében éles tesztüzem folyik, fél éven át lényegében ingyen, havi 4 koronáért, vagyis 100 forintért.

Becslések szerint jövőre több mint egy tucat operátor fog LTE-hálózatot élesíteni világszerte, és ezzel megkezdődik a városok lefedésének versenye. A meglévő mobilinternetező bázisra alapozva a szolgáltatók 2011-re már 34 millió LTE-felhasználót fognak jegyezni, becsli az ABI Research. Magyarországon a Vodafone tesztel bevallottan LTE-t Budapest egy kerületében, míg a T-Mobile csoport a szomszédos Ausztriát választotta a tesztelés helyszínéül.

Magyarországon a várakozások szerint 2011-ben vagy 2012-ben jelenik meg az első kereskedelmi LTE-hálózat. Addig azonban a szolgáltatók inkább a 900 megahertzes frekvenciák újrahasznosítását szeretnék elérni, vagyis azt, hogy ebben a tartományban is lehessen 3G-n szolgáltatni, ami kritikus volna az alacsony népsűrűségű területek gazdaságos lefedéséhez.

Még nem 4G, de már majdnem

Bár a TeliaSonera és mások nyilvánvaló okokból 4G elnevezéssel illetik az LTE-t, a 3GPP által kidolgozott Release 8 specifikációknak megfelelő hálózat valójában csak a 4G alapjait fekteti le, még nem éri el kritériumokat, ugyanis többek közt nem képes a bázis és terminál közt 1 Gbps linksebesség felépítésére - többantennás szervezésben is 326,4 Mbps letöltési és 86,4 Mbps feltöltési csúcssebességeket specifikál. Ezen javít majd a kidolgozás alatt álló Release 10, mely az ígéretek szerint szoftverfrissítés formájában fogja fejleszteni a meglévő eszközöket LTE-Advancedre, amely már valóban teljesértékű 4G mobilhálózati technológiának felel meg - célja, hogy 100 Mbps effektív átviteli sebességet adjon a felhasználó számára.

Az első LTE-hálózatok a gyakorlati alkalmazás során tipikusan15 Mbps letöltési sebességet ígérnek jó körülmények közepette, miközben a teljesen IP-alapú felépítésnek köszönhetően 5-20 milliszekundumra szorul le a hálózat késleltetése, szemben a HSPA-val jelenleg elérhető 50-90 milliszekundummal, és 2-3 megabittel. Mindez természetesen elsősorban a jel minőségétől és a rendelkezésre álló szabad kapacitásoktól függ, melyek az operátoroktól függően erőteljesen változhatnak. Az Ericsson például 20-80 Mbps közötti átvitelt ígért a TeliaSonera hálózatán, nyilvánvaló azonban, hogy ez csak alacsony terhelésen elérhető, hogy később nem fenntartható. A tömött városi környezeteik miatt konzervatívabb operátorok, mint a Verizon, inkább 5-10 Mbps sebességre számítanak.

Az LTE magyar bevezetést késleltetheti az is, hogy a jelek szerint egyelőre megfelelő kapacitásokkal rendelkeznek a hazai operátorok, amire a legjobb bizonyíték, hogy a hazai mobilszolgáltatók az élmezőnyben végeztek egy globális városi 3G-s hálózatminőségi kutatásban. Ez arra utal,  hogy egyelőre ki tudják szolgálni a növekvő igényeket, és még jelentős tartalékaik vannak a HSDPA 14.4 és HSPA+ technológiák bevezetésével is, vagyis bőségesen van idejük felkészülni az LTE bevezetésére. A HSPA+ szintén lehetőséget ad teljesen IP-alapú felépítésre, és magasabb spektrumhatékonysággal éri el a felhasználónként jellemzően 3-5 Mbps sebességet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról