Szerző: Bizó Dániel

2009. november 30. 17:29

Élő migráció is van a VirtualBox 3.1-ben

Kevesebb mint három héttel az első bétát követően megjelent a VirtualBox 3.1 végleges kiadása, mely újabb mérföldkő az ingyenes virtualizáció szoftver történetében.

A VirtualBox 3.1 legizgalmasabb képessége az élő migráció, melyről ráadásul némi keresztplatformos támogatással is bír. A teleportálás névvel ellátott képesség lehetővé teszi, hogy TCP/IP hálózaton keresztül két gazda közt leállítás nélkül lehessen mozgatni a virtuális gépet. Igaz, a kézikönyv alapján sajnos van egy kifejezetten szigorú megkötés, mégpedig az, hogy a két gazdának és a két szinkronizált virtuális gépnek közös tárolón kell osztozniuk. Emiatt a szoftver önmagában egyelőre nem alkalmas például egyszerűen megvalósítani a check-out funkciót egy virtualizált desktop infrastruktúrában.

A Sun bejelentése szerint az új VirtualBox képes keresztplatformos migrációra, így heterogén környezetben, különböző operációs rendszerek és processzorok közt is képes mozgatni a VM-eket. A kézikönyv ajánlása alapján azonban ajánlatos egymáshoz hasonló processzorokat választani, és az Intel és AMD chipek közti mozgatás kudarcba fulladhat, ami azt jelzi, hogy heterogén környezetben nem teljesen megbízható ez a funkció. Hasonló képességet demózott egy évvel ezelőtt a Red Hat és az AMD is, a KVM hypervisorra alapozva.

Az új VirtualBox ezenkívül számos teljesítményfokozó fejlesztési is magával hoz, többek közt a 64 bites vagy PAE-t használó chipek memóriakezelésének optimalizálásával, a Windows VM-ek 2D-s gyorsításának, vagy a paravirtualizációs hálózati meghajtónak. A VirtIO-net hálózati driverek támogatásával a vendégek I/O-ja paravirtualizált lesz, egy speciális API-n keresztül kommunikál közvetlenül a VirtualBoxszal, azon keresztül pedig a gazdagép hálózati eszközeivel, megspórolva a teljes virtualizációval járó emulációt és megfeleltetéseket - mindez drasztikus gyorsulást eredményezhet a hálózati teljesítményben. A VirtualBox jelenleg Windows 2000, XP és Vista, valamint Linux 2.6.25 és későbbi platformokhoz rendelkezik támogatással.

A használhatóságot fokozza, hogy ezentúl már futás közben is cserélhetjük a VM-ek alatt a hálózati kapcsolatokat. Sokak, elsősorban tesztelést végzők számára fontos fejlesztés lehet még az egy VM-ről készített több snapshot készítésének, és használatának lehetősége. Immár több snapshotból is visszaállítható a VM állapota, és onnan új snapshotokat lehet készíteni,vagyis megjelenik az elágazó pillanatképek képessége, vagyis a branching vagy branched snapshots. Az új képességek mellett a 3.1-es verzió rengeteg hibajavítást is hoz magával. A teljes változáslista itt található, míg a szoftvert innen lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról