Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 6. 14:18

Hamarosan itt a Thunderbird 3

November közepén végre megjelenik a Mozilla Messaging régóta várt e-mail kliense, a Thunderbird 3, amely már a Firefox 3 motorját használja. A fejlesztők állítólag nem kevesebb mint 2 ezer helyen dolgozták át a szoftvert, így az új verzió jelentős előrelépésként értékelhető.

Ha minden a tervek szerint alakul, néhány héten belül végre megjelenik a Thunderbird nyílt forrású levelezőkliens 3-as változata, amelyet régóta várnak a rajongók: a Thunderbird jelenleg elérhető legfrissebb változata már másfél éves és arra a Firefox-motorra épül, aminek a támogatását már rég befejezte a Mozilla és ezért komoly biztonsági kockázatot jelent.

Az új Thunderbird nem csak a böngészőmotorban hoz újdonságokat, hanem szinte minden területen. A felhasználók számára a legszembetűnőbb változást alighanem a fülek (tab) bevezetése jelenti majd, ezzel a várakozások szerint áttekinthetőbb lesz a szoftver felülete még akkor is, ha egyszerre több levél van megnyitva. A kényelmesebb használatot támogatja a megújult keresés is, a Thunderbird 3-ban a kulcsszavas keresés mellett különféle szempontok szerint szűkítheti is lehet a találatokat.

A címlista kezelése is egyszerűbbé vált, az új neveket egyetlen kattintással, a nevük melletti csillagra bökve lehet felvenni a címlistába. A fejlesztők javítottak az üzenetek előnézetén is, emellett megjelent a Smart Folders mód, amely lehetővé teszi hogy több postafiók könyvtárait egy nézetben lehessen megnézni. A fejlesztők javítottak a Gmail-támogatáson is, a Thunderbird 3 már felismeri a Google online levelezője által használt speciális könyvtárakat (Sent Items, Trash) akkor is, ha valaki nem angolul használja a Gmailt.

Egyszerűbbé vált a postafiókok beállítása is, a felhasználónak csak nevét, e-mail címét és jelszavát kell megadnia, a szoftver pedig a Mozilla Messaging szerverével kommunikálva a domainnév alapján megpróbálja kitalálni a beállításokat. Persze lehetőség van kézi beállításra is, amely elkerülhetetlen egyébként, ha a Mozilla Messaging adatbázisa nem tartalmaz információt a kérdéses levelezőszolgáltatástól.

A nyílt forrású levelező Windows, Mac és Linux operációs rendszereken futó változatban tölthető le a fejlesztést koordináló Mozilla Messaging weboldaláról, egyelőre Beta 4 állapotban. A szoftverről részletes információt a Thunderbird 3 wikijében lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról