Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 16. 15:46

Alapjoggá vált az internet Finnországban

2010 júliusától kezdve a telekommunikációs cégeknek kötelező lesz kiépíteni az 5,2 millió finn lakos bármelyike számára a szélessávú internetkapcsolatot, melynek sebessége legalább 1 Mbps kell legyen.

Az 1 megabit természetesen Finnországban is csak egy köztes lépcső, mint ahogy az Egyesült Királyságban is két lépcsőben valósítják meg a minden háztartásba eljutó, 100 Mbps-nél gyorsabb hálózati kapcsolat lehetőségét. A finneknél viszont a tempó némileg gyorsabb, ugyanis ott a britekkel szemben nem 2012, hanem 2010 a határidő a minimális szolgáltatásra, 2015-re pedig a 338 ezer négyzetkilométer területű országon belül mindenhol elérhetővé kell tenni a nagy sávszélességet is.

100 Mbps nélkül nem lehet élni

\"Úgy gondoljuk, hogy a 100 Mbps-es hálózat egy olyan dolog, ami nélkül nem lehet élni egy modern társadalomban. Ahogyan a banki szolgáltatások, a vízmű vagy az elektromosság, az internet kapcsolat is egy szükséges dolog\" - mondta Laura Vilkkonen, a finn Közlekedési és Hírközlési Minisztérium jogtanácsosa.

Finnországnak eddig sem kellett panaszkodnia, hiszen a világon az egyik legjobban behálózott országáról beszélünk, ahol már eddig is a lakosság 95 százalékának volt technikailag lehetősége valamilyen internet kapcsolat létesítésére, annak ellenére, hogy az ország északi részén nagy kiterjedésű, ritkán lakott településszerkezet jellemző. A most hozott döntés lényege éppen ezen területek szempontjából érdekes, ugyanis oda is el kell majd vinni a világhálót, ahol eddig a földrajzi nehézségek miatt nem volt könnyű a kiépítés vagy az nem érte meg a szolgáltatóknak. Az internet szolgáltatás általános elérése minden állampolgár alkotmányos joga Vilkkonen szerint.

Az internet emberi jog

Ez utóbbi kijelentés egyébként párhuzamban áll az ENSZ egy korábbi nézetével, miszerint az internethez való kapcsolódás lehetősége alapvető emberi jog legyen. A fejlett országok természetesen ennél messzebb mennek, s az egyszerű internet kapcsolat helyett már több helyen a 100 Mbps-nél gyorsabb kapcsolatokban gondolkodnak.

A finn döntés értelmében a telekommunikációs szolgáltatóknak kötelező lesz minden háztartáshoz legalább 2 kilométeres közelségbe vinnie a száloptikás hálózatot, illetve igény esetén kiépíteni a lakásokig az utolsó szakaszt is, szabadon választott technológiával. A rendelkezés hagy némi szabadságot a szolgáltatóknak, hiszen a jövő évi határidővel előírt 1 Mbps-es kapcsolat nem csak kábeles megoldásokkal, de mobilinternettel is biztosítható lenne. A 100 Mbps feletti sebesség viszont jelen állás szerint mindenképp kábeles elérést igényel, ugyanis még a 2012 után várhatóan elterjedő LTE-hálózatok tipikus sávszélessége 10-20-50 Mbps lehet majd megfelelő körülmények között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról