Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 24. 17:12

Itthon is elérhetők az érintés nélküli bankkártyák

Mostantól Magyarországon is lehetőség nyílik rá, hogy rádióhullámokkal kommunikáló bankkártyákkal fizethessenek a vásárlók. A hagyományos bankkártyás fizetésnél egyszerűbb és kényelmesebb tranzakciót ígérő PayPass plasztikokat itthon az OTP Bank vezeti be elsőként.

Az OTP közleménye szerint a PayPass kártyák elsősorban kisebb összegű tranzakciók során csökkenthetik a kígyózó sorokat, így leginkább gyorséttermekben és kávézókban vehetik hasznát a tulajdonosok és az ügyfelek. Az újfajta kártyáknak ugyanis nem kell fizikai kapcsolatba kerülniük a terminállal (bár hagyományos terminálokon is lehúzhatók), hanem rádiójeleken keresztül küldik el az azonosításhoz szükséges számsort. Ehhez a kártyát elég a terminál közelében \"meglengetni\" és megtörténik a tranzakció, sem PIN, sem aláírás nem kell.

A MasterCard 2002-ben lépett piacra a PayPass rendszerrel, melyben eddig világszerte mintegy 62 millió bankkártyát bocsátottak ki, a hagyományos kártyákhoz hasonló fizetőeszközök kényelmi funkcióját 153 ezer elfogadóhelyen lehet használni. Magyarországon elsőként az OTP Bank bocsát ki ilyen kártyát, a  tervek szerint még idén 15 ezret, a Multipont Maestro PayPasszal a vállalat szerint október végén már 350 elfogadóhelyen lehet fizetni országszerte.

\"\"

Az elfogadóhelyekhez első körben többek közt a Burger King, a Donpepe, a California Cafee és a Caffee Heaven láncok csatlakoztak, de egyes CBA üzletekben és Relay újságosstandoknál is lehet majd PayPass kártyákkal fizetni. Háromezer forint értékhatár alatti tranzakcióknál sem aláírást, sem PIN megadását nem kéri a rendszer, így az OTP szerint a fizetési tranzakció ideális esetben akár öt másodperc alatt is lezárulhat.

A PayPass eme formában egyfajta arany középutat képvisel a hagyományos bankkártyák és a mobiltelefonos fizetés közt. A rendszer elvileg mobiltelefonokba is integrálható, akárcsak a VISA hasonló alapokkal rendelkező PayWave technológiája, melynek magyarországi bevezetéséről egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról