:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 7. 10:27

Elsők között áll át Windows 7-re a BMW

A BMW már tavasz óta teszteli a Windows 7 bétaváltozatát és amilyen hamar csak lehet, bevezetné a végleges verziót. A vállalat várakozásai szerint az operációs rendszerben megjelenő új képességek olcsóbb informatikai üzemeltetést tesznek lehetővé.

A német autó- és motorgyártó elsők között vezeti be a Windows 7-et. A cégnél 2001 óta, tehát lényegében a megjelenés óta a Windows XP az elsődleges asztali operációs rendszer több mint 85 ezer PC-n, amelyet most Windows 7-re cserélnek. Sok más vállalathoz hasonlóan a BMW is kihagyta a Vistát a frissítési ciklusból és most az elsők között áll át Windows 7-re.

Egy világszerte 100 ezer főt foglalkoztató cégnél természetesen ez nem megy egyik napról a másikra. A bajor autógyártó már az év eleje óta tesztelte a Windows 7 bétát, a végleges változat megjelenésével már több százra emelkedett azon dolgozók száma, akiknek gépén az új operációs rendszer fut. A pilot programot követően jövőre 5 ezer körüli alkalmazott gépére kerül fel a Windows 7 éles környezetben, s ha az összes kompatibilitási teszt sikerrel zárul, 2011-ben minden dolgozó gépén lecserélik az operációs rendszert.

\"\"A BMW-nél az alkalmazáskompatibilitás megtartásának egyik fontos eszköze lesz az XP Mode, amely egy virtualizált Windows XP-n futtatja azokat a programokat, amelyek valamilyen ok miatt nem kompatibilisek a Windows 7-tel. Bernhard Huber, a munkaállomásokért felelős informatikai vezető a Computerworldnek elmondta, az XP Mode segítségével azonnal biztosítható a korábbi alkalmazások kompatibilitása, így az operációs rendszert az alkalmazások Windows 7-re felkészítése előtt le lehet már cserélni.

A Windows 7 mellett funkcionális és pénzügyi megfontolások szólnak. Huber elsősorban a gyorsabb rendszerindulást és a jobb memóriakezelést emelte ki a Windows 7 újdonságai közül, amelyekből a BMW profitálhat, de elmondása szerint a megváltozott kezelőfelület is láthatóan hozzájárul a munka hatékonyságának növekedéséhez. \"A Windows 7 jól gazdálkodik az erőforrásokkal és érezhetően gyors az alkalmazások indítása\" - mondta Huber. \"Ez egyszerűbbé teszi a Windows XP-ről az áttérést mintha Vistára váltanánk.\"

A BMW-nél sokat várnak a Windows 7 olyan újdonságaitól is, amelyek használatához Windows Server 2008 R2 kell, például a VPN-eket szükségtelenné tevő DirectAccesstől, valamint a BrancCache-től. \"Ezek a képességek hatékonyabb távoli felügyeletet tesznek lehetővé és segítségükkel lecserélhetők olyan külső megoldások, amelyeket eddig meg kellett vásárolnunk\" - mondta Huber.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról