Szerzők: Bodnár Ádám, Dojcsák Dániel

2009. július 10. 13:58

Megjelent a Silverlight 3

A tavaszi MIX09 konferencián mutatkozott be a Microsoft webes multimédiás platformjának, a Silverlightnak a 3.0 verziója, amely már letölthető a vállalat weboldaláról. A Silverlight 3 több száz újdonságot vonultat fel, amelyek között a fejlesztők, illetve a végfelhasználók számára fontosak egyaránt vannak.

Üzleti platform

A Silverlight 3 legfontosabb újdoságai a fejlesztőket célozzák. A szoftver új változata lehetővé teszi adatcentrikus alkalmazások, például ügyviteli programok létrehozását, amelyet ASP.NET és a Silverlight \"házasításából\" keletkezett .NET RIA Services tesz lehetővé. Ez biztosítja a Silverlight-alkalmazások számára hogy adatbázisokhoz vagy üzleti logikához kapcsolódjanak és onnan adatokat nyerjenek ki, illetve adatokat lehessen oda bevinni. Az eredmény végeredményben egy olyan üzleti alkalmazás, amelynek felhasználói felülete Silverlightban készült. Ehhez kapcsolódóen érdemes megemlíteni, hogy a kezelőfelületeken már lehetőség van elemek közvetlen összekapcsolására (bind), így azok viselkedése közvetlen hatással lehet egymásra, például ha a felhasználói felületen egy gombot átkattint valaki, akkor automatikusan megváltozhat egy szövegdoboz tartalma.

A platform már nincs a böngészőhöz kapcsolva, hasonlóan a nyílt forrású Silverlight-hasonmáshoz, a Moonlighthoz az új verzió külön komponens letöltése és telepítése nélkül teszi lehetővé hogy egy Silverlight-alkalmazást a felhasználó a böngészőn kívül futtasson. Az alkalmazás bekerülhet a Start menübe, saját ikonja lehet és akár internetkapcsolat nélkül is lehet használni. A fejlesztők örömére a Silverlight 3-ban ellenőrizni lehet hogy az alkalmazás böngészőben vagy azon kívül fut, és ennek ismeretében akár másképp is viselkedhet. A szoftverbe bekerült egy LocalConnect API, amelyen keresztül a Silverlight 3 alkalmazások kapcsolatba léphetnek más szoftverekkel, illetve végre lehetőség van adatok helyi mentésére is (\"Save File\"). A Silverlight-alkalmazások ilyenkor egy szeparált területen, ún. sandboxban futnak, így nem tehetnek kárt a többi szoftverben vagy a felhasználói adatokban.

A Silverlight-alkalmazások bármelyik .NET-nyelvben készülhetnek, a Visual Studio 2008 SP1-hez már elérhetők azok a kiegészítések, amelyekkel a fejlesztők elkészíthetik C# vagy Visual Basic szoftvereiket Silverlight 3-ra, bár a Silverlight 3-tartalmak előállítására szolgáló Expression Blend 3-ból végleges még nem, csak megjelenésre szánt (RC) verzió létezik. A nem programozóknak, hanem inkább designereknek, művészeknek szánt Blend segítségével a felhasználók kódírás nélkül tudnak dinamikus, interaktív felhasználói felületeket készíteni. A Blend 3 legfontosabb újdonságai közé tartozik a SketchFlow, amellyel a tervezők egyszerűen tudnak interaktív vázlatokat és prototípusokat létrehozni, s mindez integrálódik a fejlesztői folyamatokba. A Blend 3 végre képes Adobe Photoshopból és Illustratorból is importálni.

Interaktív média

Interkatív médiaplatformként a Silverlight egyik legfontosabb feladata a videók megjelenítése. A Silverlight 3-ba bekerült a (hardveresen gyorsított) H.264 és az AAC kodek támogatása, de lényegében tetszőleges kodek is használható, mivel a szoftver már képes egy teljesen nyert videó-bitfolyam kezelésére is, így a Silverlightban \"sugárzott\" videókhoz szerveroldalon tetszőleges kodek kapcsolható. Már HD-videók teljes képernyős lejátszására is alkalmas a Silverlight, emellett megjelent benne az ún. \"smooth streaming\", amely a rendelkezésre álló hálózati sávszélességhez és CPU-kapacitáshoz igazítja a videó felbontását, így a sávszélesség csökkenésekor vagy a rendszer terhelésekor a lejátszás nem akad meg. A jogtalan másolások ellen a tartalmak DRM-mel is védhetők.

A Silverlight 3 figyelemre méltó fejlesztései közé olyanok tartoznak még, mint a 3D megjelenítés és a kompozitálás hardveres támogatása, új pixel shader API-k megjelenése, amelyek segítségével a fejlesztők egyszerűen készíthetnek látványos effekteket, emellett az animációt is igyekszik könnyebbé tenni a Microsoft új parancsok beépítésével.A szoftver lehetővé teszi 2D objektumok 3D objektummá alakítását, illetve 3D terek perspektivikus ábrázolását, természetesen mindezt hardveres gyorsítással. A folyamatos megjelenítését támogatja még a bittérképek cache-elhetősége.

Egyre nagyobb teret hódít a multi-touch, azaz a többujjas vezérlés akár a noteszgépek tapipadján, akár az érintőképernyőkön. A Silverlight 3 már ezt is támogatja, a Microsoft ígérete szerint ennek köszönhetően a felhasználók úgy léphetnek interakcióba a webes tartalmakkal, mint korábban még sehogy.

A fejlesztői eszközök hozhatják meg a sikert

A fejlesztők számára a kezdeti nehézségek ellenére is csábító lehet a Silverlight elsődleges fejlesztési környezete, a .NET. Ez ugyan némileg bonyolultabb, mint a JavaScript vagy az ActionScript, de a Silverlight-alkalmazás készítéséhez nem kell .NET gurunak lenni, és robusztus fejlesztői eszközök állnak rendelkezésre. A .NET-ben készített programok ráadásul átláthatóbbak, strukturáltabbak is, szemben a Flash IDE megoldásokkal, ahol szinte felkínálja magát a rossz felépítés, hisz kódrészleteket lehet rejteni a külső fájlokba, a videoklipekbe, a timeline frame-ekbe, ami nagyon gyorsan kaotikussá válhat. Talán ez az oka annak, hogy nagyon sok, a weben fellelhető Flash optimalizálatlan, túl sok erőforrást emészt fel.

Ezzel szemben a Silverlightnak elérése van igazi programozási nyelvekhez, ahol kiforrott megoldások működnek. Az Adobe ActionSctipt a szakértők szerint hiába alkalmas komoly alkalmazások készítésére, ha a Flash-ből, illetve a Flex keretrendszerből hiányzik az érettség és a választékosság, ami a .NET-nek mára már sajátja. Ráadásul Silverlight-alkalmazásokat szinte bármilyen nyelven el lehet készíteni, kezdve a C-től a Ruby-ig. Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország fejlesztési platform üzletágának technológiai szakértője  szerint a .NET-fejlesztők ugyan sokan vannak, de egyelőre kevesen rendelkeznek azzal a kompetenciával, hogy üzleti, ügyviteli vagy egyéb alkalmazásokat fejlesszenek webes környezetbe. A Silverlight 3-ban viszont már integráltan jelenik meg több vezérlő, melyek segítségével jóval könnyebbé válik az akár üzleti, akár multimédiás alkalmazások fejlesztése.

Adobe Flash ma már lényegében minden internetre csatlakozó PC-n van, a Silverlight egyelőre csak minden negyedik-ötödik PC-n található meg. Bátorfi várakozásai szerint a Silverlight-penetráció a következő időszakban várhatóan nagyot ugrik majd, ugyanis a 3.0 verzió képességeit már a Microsoft saját termékei is kihasználják, például a Live-szolgáltatások vagy akár az Office webes változata. Magyarországon a Microsoft céljai között többek közt az is szerepel, hogy az üzleti megoldások mellett a média, illetve a hirdetési piac is megismerje és elkezdje használni a Silverlightot, azokon a területeken, ahol eddig a Flash volt az egyeduralkodó, illetve azokon is, ahová az sosem jutott el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról