:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 29. 16:13

Tőzsdére vonul a LogMeIn

Holnap vonul tőzsdére a méltán népszerű LogMeIn, mely a számítógépek távoli menedzselését segítő eszközöket fejleszt. A magyar gyökerekkel és jelentős hazai fejlesztési bázissal rendelkező cég papírjai a Nasdaq-on jelennek majd meg LOGM jel alatt, ezzel a reményei szerint mintegy 100 millió dollár friss tőkét von be.

A LogMeInt 2003-ban alapította egy magyar programozó, Anka Márton, aki korábban az Uproar online játékhálózati vállalkozásban működött közre, míg a Vivendi fel nem vásárolta azt. Az eredetileg 3am Labs néven induló cég elsődleges fejlesztőközpontja Budapesten található, az alapítást követően nem sokkal azonban az Egyesült Államokba települt át a székhelye, a Massachusetts állambeli Woburnba, Boston közelébe, hogy ezzel segítse a befektetői és iparági kapcsolatok kiépítését -- a vállalat irányítása így nemzetközi, főleg angolszász kézbe került. A vállalat ma több mint kétszáz embert foglalkoztat, és Budapestet követően tavaly nyáron Szegeden is nyitott egy fejlesztési központot.

Az árbevétel az elmúlt évek során bár meredeken emelkedett, a kutatás-fejlesztési erőforrások és marketingtevékenység folyamatos fokozása miatt öt éven át veszteséges volt a cég, és csak 2009 első három hónapja során tudott profitot termelni, miután forgalma a 17 millió dollárt is meghaladta. A LogMeIn termékeit több tízmillió számítógép és okostelefon távoli felügyeletére és menedzselésére használják ma. A Wall Street Journal által megszólaltatott IPOBoutique elemzője szerint ez bár bizalmat ébreszt, egyúttal kockázatot is jelent, ha később a LogMeIn elveszti az Intellel ápolt kapcsolatát, és üzletének nagy része erre a megállapodásra épülne fel.

A távmenedzsment iránti igény erős növekedést mutat, mivel hatalmas felügyeleti költségcsökkentést és magasabb szolgáltatási színvonalat tesz lehetővé, különösen az üzemeltetési outsourcing szolgáltatók számára, és a cég kinyilvánítottan ezt a trendet akarja meglovagolni. Az Intel négyéves együttműködést kötött 2007 decemberében a LogMeInnel a vPro chipkészletekben alkalmazott AMT-vel történő integrációról, és 10 millió dollárt fektetett be a vállalatba. A nagyobb riválisok közé tartozik a Citrix és a Microsoft is, de az élvonalbeli PC- és szervergyártók nagy része kidolgozott már saját megoldásokat, így velük is versenyeznie kell a LogMeInnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.