Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 23. 09:49

Frissült a legerősebb szuperszámítógépek rangsora

A hamburgi International Supercomputing Conference rendezvényen nyilvánosságra hozták a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépének legfrissebb rangsorát. Az élen nincs változás, továbbra is az amerikai Energiaügyi Minisztérium Roadrunner és Jaguar gépei a leggyorsabbak, a harmadik helyen azonban egy Németországban üzembe helyezett rendszer áll, és egy másik németországi szuperszámítógép is bekerült a tíz legerősebb közé.

A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe továbbra is a Los Alamos National Laboratoryban (LLNL) működő Roadrunner, melynek teljesítménye az iparági szabványként elfogadott Linpack teszt alapján 1,105 petaflops, azaz 1,105 milliószor milliárd lebegőpontos művelet másodpercenként. A második helyen álló Jaguar ennél csak árnyalatnyival lassabb, teljesítménye 1,059 petaflops. A harmadik helyezett németországi Forschungszentrum Jülich 825 teraflops sebességű JUGENE gépe, ugyanitt üzemel a listán tizedik JUROPA, amelynek teljesítménye 274 teraflops.

Az Egyesült Államok megőrizte dominanciáját a nagy teljesítményű számítástechnika világában, a világ 500 legerősebb gépéből 291 található az USA-ban. Európa az élvonalba bekerült német szuperszámítógépek ellenére némileg hátracsúszott, a tavaly novemberi listán még 151 rendszerrel képviseltette magát az öreg kontinens, az most 145-re csökkent. A tavaly őszi 47-ről 49-re nőtt az ázsiai szuperszámítógépek száma a listán. Figyelemre méltó, hogy a 14. helyen a szaúd-arábiai Abdullah Király Műszaki Egyetemen üzembe helyezett IBM BlueGene/P rendszer (185 teraflops) áll , ezzel a legerősebb ázsiai szuperszámítógép, maga mögé utasítva a kínai Dawning 5000A-t (180 teraflops), amely a 15. helyre került. Utóbbi érdekessége, hogy Windows Server HPC operációs rendszert futtat.

\"\"
A Roadrunner

A nagy teljesítményű mérnöki-tudományos rendszerek fejlődését jól mutatja, hogy a Top500-on megtalálható gépek összesített teljesítménye fél év alatt 16,95 petaflopsról 22,6 petaflopsra nőtt. A mostani rangsor utolsó helyezettje egy 17,1 teraflops teljesítményű gép, ez a tavaly novemberi listán még a 274. helyet foglalhatta volna el.

Az 500 gépet tartalmazó lista közel négyötödét Intel processzoros rendszerek foglalják el, az AMD részesedése eközben látványosan visszaesett, tavaly novemberben még 59 Opteron-alapú gép volt a listán, most csak 43-nak jutott hely. A szuperszámítógépes világ második legnagyobb processzorszállítója az IBM, amely 55 géppel képviselteti magát, ezek közül 9-ben a PlayStaton 3-ban is megtalálható Cell chip módosított változata dolgozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról