Szerző: Koi Tamás

2009. június 3. 11:18

Hordozható konzolokra fókuszált a Sony az idei E3-on

Tegnap, magyar idő szerint este nyolckor a Sony is megtartotta saját sajtókonferenciáját a Los Angeles-i E3 expón, ezt az előadást azonban korántsem kísérte akkora fényűzés és sztárparádé, mint a hétfői Microsoft erődemonstrációt. Pedig itt mutatták be az E3 egyetlen új, kézzelfogható hardvertermékét, a PSP egy újabb változatát -- ez egyébként három éven belül a harmadik új kiadás a kézi konzolból.

Az új PSP-típus az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően a PSPgo nevet viseli majd, és elsősorban külalakjában, valamint a tárolórendszert tekintve tér el a korábbi PlayStation Portable gépektől. A PSP-N1000 típusjelzésű kézi konzol nem tartalmaz majd UMD-meghajtót, helyette fixen beépített, 16 gigabájtnyi flashmemóriával látják el a készüléket, így a PSPgo lényegesen kisebb és könnyebb lehet elődjénél (a konzol tömege a PSP-3000 nagyjából 189 grammjáról 158 grammra csökken -- ezzel a gép csaknem olyan könnyűvé válik, mint egy okostelefon).

\"\"

A konzol kezelőfelülete is átalakult méretgazdaságossági okokból, így a korábban oldalt elhelyezkedő kezelőszervek bekerültek a felcsúsztatható kijelző alá. A PPSgo kijelzője emellett valamivel kisebb is lett, a korábbi modellek 4,3 hüvelykes képátlójú TFT-paneljét egy 3,8 hüvelykes megjelenítőre cserélte le a Sony, mely a szoftveres kompatibilitás biztosítása érdekében változatlan, 480x272 pixeles felbontást kínál. A PSPgo-ban ugyanaz a maximum 333 MHz-en ketyegő processzor dolgozik, mint elődeiben, a rendszermemória mérete pedig maradt 64 megabájt, akárcsak a korábbi modelleknél.

A PSPgo kommunikációs lehetőségei a WLAN-kapcsolat és a vezetékes, USB-s összeköttetés mellett immár Bluetooth-kapcsolattal is kiegészül, mely a Sony szerint minden Bluetooth-kompatibilis perifériával vagy kiegészítővel kompatibilis lesz, beleértve a PlayStation 3 Sixaxis és Dualshock 3 kontrollereit is.

Mindkét változat piacon lesz

A Sony most bemutatott új kézi konzolja három éven belül a harmadik új PSP-modell a nehéz időket élő japán vállalat PlayStation-üzletágának kínálatában. A PSP-2000 két éve, éppen az E3 kiállításon debütált, a jobb kijelzővel és mikrofonnal ellátott PSP-3000-et pedig nagyjából tíz hónapja jelentették be Lipcsében. A konzolból az első változat 2004-es megjelenése óta becslések szerint ötvenmilliónál is többet adtak el. Az új PSPgo októberben kerül a boltokba Észak-Amerikában, Európában és néhány ázsiai országban, majd rá egy hónapra Japánban. A konzol európai javasolt fogyasztói ára 249 euró lesz, azaz az új modell 70 euróval kerül többe, mint a jelenleg kapható változat -- amely egyébként továbbra is piacon marad.

Az új PSPgo bemutatása mellett a Sony bejelentette, hogy kisebb módosításokat eszközöl a jelenlegi PSP-3000 kínálaton, konkrétan hamarosan öt új színben is (a már meglévő fekete mellett fehér, ezüst, vörös, kék, rózsaszín) elérhető lesz, emellett bizonyos régiókban új játékokkal csomagoltan (például Monster Hunter: Freedom Justice) is meg lehet majd vásárolni a konzolt.

A Sony a játékkínálatot is igyekszik vonzóbbá tenni a PSP-platformon, így egyebek mellett érkezik a sikeres autószimulátor-sorozat, a Gran Turismo PSP-s változata, jön a Little Big Planet is PSP-re, valamint az Assasin\'s Creed főszereplőjét, Altair-t is lehet majd irányítani a kézi konzolon az Assasin\'s Creed Bloodlines című játékban. A PSP játékeladásai eddig gyengén muzsikáltak az eladott hardverekhez képest, amit maga a Sony is elismer.

Csend és nyugalom a PlayStation 3 körül

A PSP-vonal mellett a PlayStation 3 konzolt egyelőre nem érintik jelentős hardverváltozások, így az E3 alkalmával a korábbi spekulációkkal ellentétben nem mutattak be sem új, vékonyabb játékgépet a Sonynál, illetve egyelőre nem jelentettek be árcsökkentést sem. Hardverfronton az egyetlen figyelemfelkeltő újdonság az a fejlesztési fázisban lévő mozgásérzékelős irányító, mely a Sony elképzelései szerint leginkább fegyvereket szimulálhat, így keményvonalas játékosok számára is használható.

Az új kontroller tehát alapvetően eltér a Microsoft által vizionált, hétfőn bemutatott koncepciótól, a megoldás leginkább a Wii Motion Plushoz hasonlít: a kézben fogható irányító tetején egy fényforrás világít -- ennek a fényét érzékeli a PlayStation Eye kamera, a rendszer pedig ez alapján milliméterre pontosan képes leképezni a játékos karjának helyzetét. A Sony elképzelései szerint a kontrollerről nem lehet teljesen lemondani, bizonyos funkciók előhívásához kellenek a gombok, az irányító szerepe tehát továbbra is kulcsfontosságú lesz. Az új interfész várhatóan 2010 tavaszán kerülhet a boltokba.

A Sony természetesen PlayStation 3 platformra is tartogat ütős címeket, melyek többnyire még a karácsonyi bevásárlási szezon előtt a boltokba kerülhetnek. Az E3 expón egyebek mellett demózták a Heavy Raint, a God of War III-at, az Uncharted 2: Among Thievest, az Assasin\'s Creed 2-t és a The Last Guardiant, de szó esett a World Rally Championship és NASCAR licencekkel bővített autós megajátékról is, a Gran Turismo 5-ről, melynek megjelenését továbbra is homály fedi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról