Szerző: Bizó Dániel

2009. április 16. 07:47

Beszáll a GCC fejlesztéseibe az Intel

Beszáll a GCC, vagyis a GNU Compiler Collection fejlesztéseibe az Intel -- adta hírül a GCC projekt levelezőlistáján megjelent levelekre hivatkozva a Phoronix. A processzorgyártó óriás eddig saját fordítóprogramjaira, az Intel Compiler Collectionre (ICC) koncentrált. A vállalat compilerfejlesztéseinek célja, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt csikarja ki saját processzoraiból, ez vélhetőleg a GCC-hez történő hozzájárulások esetén sem lesz másként.

[HWSW] Beszáll a GCC, vagyis a GNU Compiler Collection fejlesztéseibe az Intel -- adta hírül a GCC projekt levelezőlistáján megjelent levelekre hivatkozva a Phoronix. A processzorgyártó óriás eddig saját fordítóprogramjaira, az Intel Compiler Collectionre (ICC) koncentrált. A vállalat compilerfejlesztéseinek célja, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt csikarja ki saját processzoraiból, ez vélhetőleg a GCC-hez történő hozzájárulások esetén sem lesz másként.

Az Intel fordítóit rendszerint a kisebb kódtömegű, ugyanakkor teljesítményigényes alkalmazásokhoz használják a fejlesztők, ahol lehetőség nyílik a kód kimerítő optimalizálására és a hatékony debuggolásra. Az Intel rengeteg energiát ölt már compilertechnológiájába, aminek eredményeként az iparági sztenderd benchmarknak számító, Intel processzoron végzett SPEC CPU2006 mérések több mint több mint 98 százalékában részben vagy teljesen az Intel C++ és Fortran fordítóit használták, legyen szó Windows vagy Linux platformokról.

Az ICC fölénye természetes, nyilvánvalóan az Intel compilerfejlesztő csapatai rendelkeznek a legtöbb információval a processzorok lelkivilágáról. A fejlesztők többsége, főként az infrastrukturális és üzleti szoftverekkel foglalkozók azonban nem az Intel fordítóit használják elsősorban, az agresszív optimalizációk miatt drasztikusan megnövekedhet a forgatási idő, ami már önmagában sokak számára idegtépő lehet, de a húr legtöbbeknél akkor pattan el, mikor a forgatás vagy a bináris futtatása elszáll egy hibával.

Windows platformon a fejlesztők által széleskörűen használt Microsoft-fordítók megfelelően nagy teljesítményt csikarnak ki az Intel processzoraiból, így úgy tűnik, az Intel figyelme most az ingyenes és nyílt GCC felé fordul, melyet leginkább a nyílt forráskódú közösség, valamint a hobbifejlesztők használnak. A GCC által generált kódok többsége azonban jelentősen lassabban fut, mint az inteles vagy más kereskedelmi fordítókkal produkáltak, vagyis nem aknázzák ki az Intel processzoraiban rejlő potenciált.

Az Intel ezen szeretne változtatni, ezért három, láthatóan igen tapasztalt compilerfejlesztőt rendel a GCC projekthez, akik a jövőben hozzájárulnak majd ahhoz, hogy robusztusabb, nagyobb teljesítményű fordítóprogramok álljanak a nyílt forrású közösség rendelkezésére. A felhalmozott tapasztalatok átültetése mellett az Intel mérnökei leginkább abban segíthetnek, hogy az új mikroarchitektúrákhoz hamarabb érkezzen támogatás.

Az Intel a GCC támogatásában az AMD mögött jár, mely saját fordítókkal nem rendelkezvén külső partnerekkel, így többek közt a GCC fejlesztőivel dolgozik együtt processzorainak minél magasabb szintű támogatásán. A GCC platformfüggetlen, így számtalan processzorra és operációs rendszerre képes kódot generálni, az Intel és az AMD számára azonban kétségtelenül az x86/Windows és x86/Linux változatok a legérdekesebbek, de említésre méltóak még a BSD-k is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról