Szerző: Bányai György

2009. április 8. 14:34

Az Acer kihozta az első Ion-alapú nettopját

Az Acer az első gyártó aki nettopjában NVIDIA Ion alapokra építkezik. Az AspireRevo az átlagos nettop-belsők által kínáltnál nagyobb teljesítményt leginkább az 1080p HD-videózás terén kamatoztathatja.

[HWSW] Az Acer az első gyártó aki nettopjában NVIDIA Ion alapokra építkezik. Az AspireRevo az átlagos nettop-belsők által kínáltnál nagyobb teljesítményt leginkább az 1080p HD-videózás terén kamatoztathatja.

Az AspireRevo burkolata nem nagyobb egy átlagos keménykötésű könyvnél, benne elsőként a kategóriában az NVIDIA Ion platformja kapja a főszerepet. A gépben Intel Atom 230 processzor alkot párt az NVIDIA GeForce 9400-as grafikus lapkával ellátott chipkészlettel, melléjük akár 4 gigabájtnyi rendszermemória is telepíthető. A gépben a háttértárra háruló feladatokat 250 gigabájtos, hagyományos merevlemez látja el, melyről a részegységekhez jól illő Windows Vista Home, Premium, vagy Basic operációs rendszerek indulhatnak.

A GeForce 9400 egy integrált grafikus vezérlőt tartalmazó chipkészlet, ami valójában egyetlen lapkából áll. Ez tartalmazza a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt, a hangvezérlőt, a gigabites Ethernet-vezérlőt, PCI Express és USB-csatolókat, valamint a legfeljebb 2560x1600 pixeles felbontást támogató grafikus magot, amely 16 egységesített shadert vonultat fel és az NVIDIA állítása szerint ötször-tízszer gyorsabb az Intel hasonló megoldásánál. Az Intel jelenlegi netbookplatformja a 945 northbridge-ből és az IC7 southbridge-ből áll, a 9400 a két lapka funkcionalitását egyben nyújtja, ezért kevesebb helyet foglal és a hőtermelése is hasonló, ezért nem igényel erősebb hűtést.

Az AspireRevo oldalán multiformátumú kártyaolvasó, gigabit sebességű hálózat aljzata, összesen 6 USB-port, valamint HDMI- és VGA-kimenetek találhatók. A gép alkalmas az 1080p felbontású HD-videók lejátszására, továbbá DirectX 10 API-t használó játékok futtatása sem lehetetlen, így a használó akár a Spore, a Call of Duty 4, vagy a Sim City 5 közül is válogathat, ezekkel a nettop az Acer szerint gond nélkül elboldogul. Az Acer árakról és dátumokról most nem beszélt.

Az NVIDIA Ion platform a nettopok mellett a netbookok kategóriájában is hozhat frissességet, ahol több gyártó visszajelzése szerint sok vásárló pár nap után egyszerűen visszaviszi a boltokba ezeket a gépeket, amikor kiderül, hogy a képességeik korlátozottak. Az NVIDIA-nál úgy látják, a GeForce 9400-ra épülő netbookok esetében kisebb a kockázat, hiszen a fogyasztók akár játszhatnak is rajtuk vagy HD-videókat is nézhetnek, vagyis a funkcionalitást tekintve semmiben sem maradnak el egy "teljes méretű" notebooktól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról