Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 11. 19:21

Kicsit dobott az Apple: itt az új iPod shuffle

Az Apple váratlanul új iPodot jelentett be, a shuffle mostantól kisebb egy ceruzaelemnél, ráadásul beszélni is megtanult.

[HWSW] Az Apple váratlanul új iPodot jelentett be, a shuffle mostantól kisebb egy ceruzaelemnél, ráadásul beszélni is megtanult.

A kaliforniai cég ismét nagyot alkotott kicsiben, az iPod shuffle legújabb generációja mindösze 45x17x7,8 milliméter méretű és csupán 10 grammot nyom, mégis 4 gigabájt zene tárolására és akár 10 óra folyamatos lejátszására alkalmas. Annak érdekében, hogy a lejátszó ilyen apró lehessen, az Apple lényegében az összes kezelőszervet a fülhallgató kábelén levő távirányítóra száműzte, bár itt is csak három gomb kapott helyet, kettő közülük hangerőszabályzó, egy pedig elindítja és megállítja a lejátszást, illetve az előző vagy a következő számra lép. Magára az iPodra csak egy ki-bekapcsoló jutott.

A készüléken a hagyományokhoz híven nincs kijelző. A korábbi iPod shuffle modellek sokkal kisebb kapacitással rendelkeztek, az Apple szerint nem is lett volna szükség megjelenítőre. Az új, 4 gigabájtos modellen azonban 128 kbps AAC kódolással több száz, akár ezer dal is helyet kaphat. Hogy a felhasználó mégis tudja, milyen dal szól épp, az iPod gomnyomásra bemondja az előadót és a szám címét. A VoiceOver funkció egyelőre alig több mint egy tucat nyelven beszél, a magyar sajnos nincs köztük.

Az új iPod shuffle az Egyesült Államokban máris megvásárolható, bolti ára 79 dollár. Európában az Apple árképzési politikája miatt ebből 79 euró lesz, ami mai árfolyamon közel 24 ezer forintot jelent. A korábbi, második generációs iPod shuffle nem tűnik el a színről, az 1 gigabájtos változat továbbra is a kínálatban marad, az Egyesült Államokban 49 dollárért, az Atlanti-óceánon innen pedig 49 euróért. Magyarországon ez a változat jelenleg 17 ezer forintba kerül.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.