Szerző: Koi Tamás

2008. október 31. 14:25

Frissült a Google böngészője, a Chrome

Újabb bétát adott ki a Google a szeptemberben megjelent saját fejlesztésű böngészőjéből, a Chrome-ból. A 0.3-as (egész pontosan 0.3.154.9-es) változat számos hibajavítást tartalmaz, befoltoz néhány biztonsági rést, valamint a fejlesztők szerint gyorsabb is lett a már elve meglehetősen fürgén dolgozó elődjénél.

[HWSW] Újabb bétát adott ki a Google a szeptemberben megjelent saját fejlesztésű böngészőjéből, a Chrome-ból. A 0.3-as (egész pontosan 0.3.154.9-es) változat számos hibajavítást tartalmaz, befoltoz néhány biztonsági rést, valamint a fejlesztők szerint gyorsabb is lett a már elve meglehetősen fürgén dolgozó elődjénél.

A szeptember elejétől elérhető Chrome igazi újdonságként hat a Firefox-IE8-Opera mezőnyben, legnagyobb vívmánya pedig mélyen a kódban rejlik: a böngészőfüleket (tab) teljesen izoláltan kezeli egymástól, megakadályozva így az egész böngésző összeomlását vagy lassulását egy hibás weboldal miatt. Emellett egy egészen új, sokkal hatékonyabb JavaScript-motor is része a programnak, valamint a Google oldalainak letisztultsága, minimalizmusa köszön vissza a böngésző felületén is.

Jóllehet a Google böngészője a kezdeti napokban hatalmas népszerűségre tett szert, böngészőpiaci részesedése elérte az egy százalékot, a statisztikák szerint mostanra jelentősen lanyhult az érdeklődés a többek által egekig magasztalt webböngésző iránt. Ennek egyik oka lehet, hogy a Chrome első bétája egyelőre messze nem tekinthető kiforrott szoftverterméknek, többen ezért a kipróbálásig sem jutottak el, vagy ha ki is próbálták, utána mégis inkább jól bevált böngészőjüknél maradtak.

[+] Kipróbáltuk: Google Chrome - Szép, gyors, okos

A most megjelent 0.3-as bétával a Chrome valamivel javíthat ezen a helyzeten: az új verzióval érkezett egyik legfontosabb javítás a böngésző egy, a felugró ablakok kezelésével kapcsolatos biztonsági rését tapasztotta be, emellett a letöltéskezelő is biztonságosabbá vált. Javult a plugin- és proxykezelés teljesítménye és megbízhatósága, a program emellett mostantól nem omlik össze, ha a böngészőfüllel együtt zárják be a megnyitott PDF-dokumentumot. A Chrome 0.3-as bétája a fentiek mellett máshogy kezeli az új ablakok megnyitása menüparancsot, és mostantól a szövegbeviteli mezőkben is működik a helyesírás-ellenőrző, mely immár lehetővé teszi a szótár egyedi bővítését is.

A Google legutóbb a böngésző megjelenését követő héten -- még szeptember elején -- adott ki frissítést a Chrome-hoz. A 0.2.149.29-es béta egyedül azt a vietnami szakértők által felfedezett biztonsági rést foltozta be, amely weboldalak lementésekor puffertúlcsordulásos támadások indítását tette lehetővé. Ehhez a támadóknak egy túlságosan hosszú URL-ű weboldalat kellett létrehoznia, amelynek a címe tartalmazta a kártékony kódot. A módszerrel lényegében bármilyen programot el lehet indítani az áldozat gépén.

A Chrome legújabb bétája letölthető a projekt weboldaláról (a frissítés egyelőre csak Windows-felhasználók számára érhető el), a korábbi verziók felhasználói viszont akár a böngésző menüjéből is elérhetik a frissítést, de ha ezt elfelejtenék vagy elmulasztanák, a Google a következő napokban automatikusan frissíti a szoftvert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról