Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 29. 14:17

Hódít a LED-háttérvilágítás a notebookokban

A Dell elsősorban a környezet védelmével magyarázza, miért áll át összes notebookjánál a LED-háttérvilágítású panelek alkalmazására. A gyártó azt ígéri, 2009-ben a piacra kerülő gépeinek négyötödében LED-háttérvilágításő kijelzőt alkalmaz, 2010-re pedig minden modellje ilyen lesz.

[HWSW] A Dell elsősorban a környezet védelmével magyarázza, miért áll át összes notebookjánál a LED-háttérvilágítású panelek alkalmazására. A gyártó azt ígéri, 2009-ben a piacra kerülő gépeinek négyötödében LED-háttérvilágításő kijelzőt alkalmaz, 2010-re pedig minden modellje ilyen lesz.

A LED-háttérvilágítást alkalmazó kijelzők kevesebbet fogyasztanak a katódfénycsöves társaiknál, a Dell becslései szerint a teljes modellpalettán történő alkalmazásukkal egy év alatt annyi elektromos energiát lehet megtakarítani, mint amennyit 10 ezer háztartás használ el. A LED-háttérvilágításos kijelzők könnyebben újra is hasznosíthatók és a gyártásuk és környezetbarátabb. A fogyasztók szempontjából az előnyük a notebookok hosszabb akkumulátoros üzemidejemellett az egyenletesebb, jobb színvisszadás, és a nagyobb kontraszt.

A hidegkatód-fénycsövek esetében a kijelző háttérvilágítása teljesen homogén, a LED-háttérvilágítás a kisebb fényforrás miatt azonban lehetővé teszi, hogy egyes területeken a fényerő eltérő legyen. Ezáltal nagyobb kontrasztarány érhető el, ha a kép sötét részein a háttérvilágítás intenzitását csökkentjük, a világos részeken pedig növeljük. Emiatt a LED-háttérvilágításnak nem csak a monitorok és notebook-kijelzők, hanem az LCD-tévék területén is nagy sikerre számíthat -- több gyártó kínálatában lehet már kapni LED-háttérvilágításos tévéket.

Tajvani notebookgyártók becslései szerint az idén piacra kerülő gépeknek csak kevesebb mint tizede érkezik LED-háttérvilágítású kijelzővel, de ahogy egyre több cég mutat be ilyen modelleket -- az ultrahordozható üzleti notebookok ma már szinte kivétel nélkül ilyenek --, a részarányuk a negyedik negyedévre 15 százalék köré is nőhet, jövőre pedig elérheti a 30-40 százalékot is a teljes piacra vetítve.

A jelentősebb noteszgyártók közül az Apple már korábban jelezte, hogy az összes modelljébe LED-háttérvilágítású panelt szerel, azonban hogy ezt a célt mikorra kívánja elérni, azt nem közölte. A vállalat kínálatában jelenleg szereplő három gép közül a legújabb (15,4") MacBook Pro és a MacBook Air rendelkezik LED-háttérvilágításos kijelzővel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról