Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 13. 10:30

GPL alatt adja ki a Java forráskódját a Sun

Eldőlt: a Sun Microsystems GPLv2 (General Public License) licenc alatt adja ki a Java forráskódját, amelyek a mai naptól lesznek letölthetők a Java.net weboldalról . Világszerte több milliárd olyan eszköz van használatban, amelyek Javát használnak, a számítógépektől kezdve a mobiltelefonokon át egészen a Java-kártyákig. A Sun elnök-vezérigazgatója, Jonathan Schwartz szerint azzal, hogy nyílt forrásúvá teszik a Javát, az még szélesebb körben elterjedhet.

[HWSW] Eldőlt: a Sun Microsystems GPLv2 (General Public License) licenc alatt adja ki a Java forráskódját, amelyek a mai naptól lesznek letölthetők a Java.net weboldalról. Világszerte több milliárd olyan eszköz van használatban, amelyek Javát használnak, a számítógépektől kezdve a mobiltelefonokon át egészen a Java-kártyákig. A Sun elnök-vezérigazgatója, Jonathan Schwartz szerint azzal, hogy nyílt forrásúvá teszik a Javát, az még szélesebb körben elterjedhet.

Mérföldkő

"Ez mérföldkő az iparág számára" -- mondta Rich Green, a Sun szoftverekért felelős vezetője. "Nem csak egy széles körben használt és elterjest webes szoftverplatformot teszünk közzé nyílt forrású licenccel, hanem egyben bizonyítjuk azt is, a Sun valóban elkötelezett amellett, hogy a szoftverek fejlesztésének módját átformálja."

A Sun elsőként Java Standard Edition egyes komponenseinek forráskódját adja ki, elérhető lesz többek között a Java bájtkód fordító és a Hotspot virtuális gép, a fennmaradó kódok pedig legkésőbb 2007 végére lesznek nyilvánosak. A vállalat hozzáférhetővé teszi a Java Micro Edition egyes részeit is. A Sun korábban már Community Development and Distribution License (CDDL) alatt nyilvánosságra hozta a Java Platform Enterprise Edition forráskódját, most azonban GPLv2 alatt újra közzéteszi.

A Sun feltett szándéka, hogy záros időn belül teljes szoftverportfolióját megnyitja a közösségek számára. A cég már korábban is többször megerősítette azon szándékát, hogy az összes, általa forgalmazott szoftvert nyílt forrásúvá tegye. Sőt, a vállalat által tavaly útjára indított UltraSPARC T1 processzor "forrása" is nyílt, vagyis GPL licenc alatt hozzáférhető a részletes dokumentáció.

A Sunt korábban számos kritika érte, amiért nem hozta nyilvánosságra a Java forrását, a cég szerint erre a jogi ügymenet miatt nem volt lehetősége eddig. A vállalatnál attól is tartottak, hogy több, egymástól eltérő változat jön létre a Javából ("forking"). Green azonban úgy véli, a GPL alkalmazása, valamint a meglevő Java-piac nagysága a Sun által korábban kijelölt mederbe tereli a fejlesztéseket, nem jönnek létre inkompatibilis Java-változatok.

GPL

A GPL legfontosabb megkötése, hogy a licencelt program továbbfejlesztésekor, módosításakor a forráskódot nyilvánosságra kell hozni, kivéve, ha a felhasználás személyes célú. Végső soron ez akadályozza meg azt, hogy GPL licences programok alapján zárt szoftverek jöhessenek létre. Ha egy program forrását egyszer kinyitották és GPL licenc alatt közzétették, az már örökre nyílt marad és a ráépülő programokat is nyílttá kell tenni. A szabad forrású projektek mintegy 70 százaléka a GPL licencet használja.

Azáltal, hogy a Java GPL-es szoftver lesz, bekerülhet a Linux-disztribúciókba is, amelyekből eddig a licencek körüli jogi huzavona miatt kimaradt. A Sun nyílt forrású politikájának kritikusai vélhetően elsősorban ezért támadták a cégek, nem annyira a Java belső titkai érdekelték őket, inkább csak szerették volna, ha bekerülhet például a Debianba -- mondta egy nyári konferencián Simon Phipps, a Sun nyílt forrású szoftverekért felelős vezetője.

Érdekes, hogy a Sun vezetői korábban élesen támadták a GPL-t, azt állítva, hogy noha a GPL alapvetően a szabadságra épül, gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a világ minden tájáról az Egyesült Államokba, a GPL szülőhelyére irányítja az összes szellemi tulajdont, egyfajta gazdasági imperializmust létrehozva. A vállalat korábban éppen ezért saját CDDL licencét részesítette előnyben a nyílt forrású projekteknél, CDDL licences többek között a Solaris és a NetBeans is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról