Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 19. 12:01

Mikulás után érkezik meg Európába a Nintendo Wii

[Gamesindustry.biz/HWSW] Hosszas találgatásokat követően múlt hét pénteken fény derült a Nintendo Wii európai rajtjának részleteire. A játékkonzol december 8-án fog útjára indulni, a javasolt kiskereskedelmi ára pedig 249 euró, azaz nagyjából 68-70 ezer forint.

[Gamesindustry.biz/HWSW] Hosszas találgatásokat követően múlt hét pénteken fény derült a Nintendo Wii európai rajtjának részleteire. A játékkonzol december 8-án fog útjára indulni, a javasolt kiskereskedelmi ára pedig 249 euró, azaz nagyjából 68-70 ezer forint.

Hasonlóan az amerikaihoz, az európai csomag is tartalmazza a Wii Sports játékot, amely igyekszik kihasználni a gép egzotikus kontrollerének képességeit, így például a távirányítószerű vezérlőt teniszütőként használhatjuk, a levegőben lóbálva. A rajtkor a japán játékcég ígéretei szerint 15-20 játék lesz elérhető, ami igen erősnek számít. Ezekért a címekért ugyanakkor minden korábbi várakozással ellentétben komoly összeget kell leszurkolnia a vevőknek, 49 vagy 59 euróba fáj majd egy-egy Wii-játék, ami itthon 14-16 ezer forintnak felel meg.

A korábbi optimista remények szerint a Wii-játékok érzékelhetően olcsóbbak lettek volna, mint az Xbox 360-ra vagy a PlayStation 3-ra írt társaik, ugyanis a hardver szerényebb képessége, valamint a játékok stílusa és célközönsége miatt azok fejlesztési büdzséje sok esetben mindössze töredéke lehet egy mai modern videojátéknak. Ehhez társul még, hogy a Nintendo kezdettől fogva nyereséggel árulja a Wii gépet is, szemben a Microsofttal és a Sonyval, melyek a játékokból és kiegészítőkból befolyó árbevételből és licencdíjakból kell hogy keresztfinanszírozza a sokkal fejlettebb hardveren keletkezett veszteséget.

A lemezen megvásárolható játékok mellett az ún. Virtual Console online rendszer révén továbi klasszikus játékokat tölthetünk majd le, melyek egyenként várhatóan 5-10 euró körüli összeget kóstálnak. Nyitáskor 15, míg azt követően havonta újabb 5-10 játék válik elérhetővé ilyen módon, melyek korábbi generációs Nintendo, SEGA és TurboGrafx platformokon jelentek meg, mint a Super Mario World, a Legend of Zelda: A Link To The Past, Super Mario 64, vagy a Donkey Kong.

Európában a Nintendo előző asztali konzolja, a Gamecube (GC) messze nem aratott elsöprő sikert. Bár a válllat régóta nem tett közzé értékesítési adatokat a régióra, a globális számokból és más régiók eladásaiból valószínűsíteni lehet, hogy GC-ből itt 3-4 millió fogyhatott bemutatása, azaz 2002 májusa óta. A GC táborán túl ugyanakkor a cég építhet a Nintendo DS kézikonzol népszerűségére, melyből már több mint 6 millió fogyott Európában, és év végéig, az ünnepi szezon áldásos hatásaként, újabb 4 millió értékesítését várják. A Wii-vel kapcsolatosan nem derült fény arra, hogy egyes piacok mekkora kontigensekre számítsanak, a cég év végére 4 millió gépet tervez leszállítani világszerte, melyhez 2007 március végéig újabb 2 millió csatlakozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról