Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 12. 08:55

Kipróbáltuk: iPhone 6 Plus, a legnagyobb

A Samsung már negyedik iterációját adja ki saját óriáskijelzős telefonjának, az Apple idén indul először ebben a szegmensben az iPhone 6 Plusszal. A hardver (különösen a kamera) szokás szerint a helyén, az iOS azonban egyelőre nem alkalmazkodik a nagy kijelzőhöz.

Megérezte a modern idők szavát az Apple is, idén ugyanis szakított az apró telefonok sorozatával és megcélozta a piac közepét - az új iPhone-ok 4,7 és 5,5 hüvelykes méretben érhetőek el. Míg a kisebb modell kiválóan működik az iPhone 5S némileg felnagyított kiadásaként, a phablet-iPhone paradigmaváltást szeretne hozni. Ez elsőre nem sikerült, de a cég nem jár rossz úton.

A méret a lényeg

Az új, 2014-es iPhone-generáció legszembetűnőbb újdonsága, hogy az Apple mert végre nagyot gyártani, a telefonokat, 4,7 és 5,5 hüvelykes méretben dobta piacra. A nagyobbik modell, az iPhone 6 Plus egyébként méretben nagyon hasonlít a Samsung Note 3-hoz és Note 4-hez, utóbbi egy milliméterrel szélesebb, viszont 5 milliméterrel rövidebb, és másfél milliméterrel vastagabb - ez utóbbi adatnak még lesz szerepe. Érdemes megjegyezni, hogy érezhetően nagyobb kijelző van a Note-okban, ott a hasonló fizikai méretbe 5,7 hüvelykes panel is befért, míg az Apple az alsó-felső túlnyúlás és a vastagabb oldalsó káva mellett csak 5,5-ös egység került be.

A hasonló méretek ellenére a két telefon egészen eltérő érzést nyújt kézbefogva. Sajnos az Apple által 2014-re kitalált ipari formaterv és anyagválasztás nem alkot nyerő kombinációt, az előző évek sikeres formatervét idén egy íveltebb kialakítás váltotta, a burkolat pedig elsősorban alumínium, a felület azonban rendkívül csúszósra sikerült. A hátlapot emellett műanyag betétekkel is megszórta a gyártó, (fehér-arany kombóban) az összhatás így kifejezetten lehangoló, olcsó lett. A megoldás a nemzetközi szaklapok szerint is az Apple-féle bőrtok használata, amely kellemes fogást és védelmet is ad, és a vitatott formatervet is eltakarja.

Mekkora iPhone - milyen használni?

Az Apple termékei mellett hagyományosan felhozott érv, hogy a szoftverstack és a hardver egy kézben tartásával a cég egyes problémákat magasabb színvonalon tud megoldani, mint a versenytársak. Ezt a vállalat a legnagyobb iPhone esetében is igyekezett kiaknázni, az iOS-t több ponton is felkészítette nagyobb panel előnyeinek kiaknázására. Az operációs rendszer jobban támogatja a tájkép elrendezést, vagyis a telefont elforgatva változik a layout - a Mail appban megjelenik egy oldalsáv. A tabletes iOS-ből nyúlt ötlet ragyogó, és jól mutatja, hogy az óriástelefonok sok tekintetben közelebb vannak a tabletekhez, mint a kis telefonokhoz. Ez az irány nagyon izgalmasnak tűnik, egy 5,5 hüvelykes telefonon valóban van értelme alternatív layouttal kihasználni a nagyobb helyet, ahelyett, hogy egyszerűen felnagyítanánk ugyanazokat az alkalmazásokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kezdeményezés jó, azt azonban az Apple nem vitte végig, a kis képernyőkhöz tervezett iOS szenved is iPhone 6 Plus hatalmas kijelzőjén. Ennek legjobb példája a rendszerszinten bal felső sarokba helyezett "vissza" gomb, illetve az ugyanide helyezett, az alkalmazásokon belül megnyíló weboldalakat bezáró gomb is. Emiatt percenként akár tucatszor is nyújtózkodni kell, fogást kell váltani az iPhone 6 Pluson - ami rendkívül kényelmetlenné teszi a telefon használatát. Ez a probléma Android esetében nem létezik, a legtöbbször használt vissza gomb ugyanis rendszerszinten a jobb vagy bal alsó sarokban található, pont a felhasználó keze ügyében, így csak a legritkább esetben kell a megnyomásához fogást váltani.

iOS 8 - ahogy megszokhattuk

A problémát az Apple is érezte, a vissza gomb sokszor (de nem mindig) kiváltható egy balról jobbra swipe-pal, a home gombon való duplaérintés (benyomás nélkül) pedig beindítja a "reachability" módot, ilyenkor a képernyő feléig lecsúszik a kijelző tartalma. A telefonnal töltött mintegy 10 nap alatt azonban egyik megoldást sem sikerült megszokni és konzisztensen használni - maradt így a folyamatos, kényelmetlen fogásváltás.

És a phablet-kompatibilis layout.

Az appfejlesztők szerencsére viszonylag gyorsan vették az új kijelzőfelbontás jelentette akadályt, az általunk használt külső fejlesztésű alkalmazásoknagy részét már frissítették az iPhone 6 Plus nagyobb felbontású kijelzőjéhez. Ez onnan látszik, hogy a némi homályosságot adó felskálázás helyett tűélesek a natív felbontást használó alkalmazások. A teszt során egyetlen appal, a Viberrel találkoztunk, amely még nem használta a nagyobb felbontást, minden egyéb helyesen kezelte a néhány hete megjelent panelt.

A kijelzőről szólva: a panel egyszerűen gyönyörű, az egyik legszebb panelt kapta meg az iPhone, ami ma a piacon elérhető. A 1080p felbontás az 5,5 hüvelyken tökéletesen elegendő, a legapróbb részletek is pixelmentesnek tűnnek a 401 ppi képpontsűrűség mellett. Külön érdemes megemlíteni a betekintési szögeket, amelyek tényleg látványosan jók, a kijelző még egészen éles szögből nézve sem veszít sokat a fényességéből vagy torzítja a színeket.

Hardveres alapok

Az iPhone 5S volt a világ első ARMv8-as processzort használó telefonja. Az idei, 2014-es kiadásban nem lépett ilyen nagyot előre a cég, a saját mikroarchitektúrát tervező gyártó a tavalyi magokat csiszolgatta tovább az A8-as processzorhoz. Teljesítménynövekedés így is van, az órajel is, az órajelenként végrehajtott utasítások száma is emelkedett a módosított verzióban. Nagyobb az előrelépés a grafikus egységet tekintve, az Apple ott 50 százalékos gyorsulásról beszél, ami elsősorban a modernebb felépítésnek tudható be.

A specifikációk alapján az igazi meglepetés, hogy az iPhone 6 Plus az előző két generációhoz hasonlóan mindössze 1 gigabájtnyi memóriát kapott - ez a tesztünk alapján hatalmas baklövésnek bizonyult. Ugyan az iOS-t az Apple kifejezetten alacsony memóriahasználathoz optimalizálja, a kevés RAM látványosan érződik az iPhone használata során: a megnyitott alkalmazások között ugrálva végignézhetjük az indítóképernyőt, a betöltődést, a tartalom frissítését mutató kis animációt, majd csak ezután kezdhetjük használni az appot. Ez normális esetben fel sem tűnne, ha csak egy alkalmazást használunk, minden rendben lévőnek tűnik. Amint azonban az appok között elkezdünk váltogatni (nálam ezek: Safari, Gmail, Hangouts, Twitter, Viber, Facebook, Feedly), jól láthatóvá válik, hogy a telefon csak az utolsó kettő-hármat tudja memóriában tartani, ezt követően jön a frusztráló (és androidos csúcsmodelleken csak a legritkább esetben látható) visszatöltögetés.

Az iPhone 6 Plus és a hatalmas képernyő elvben segítené a produktivitást a telefonon, azonban míg egy Note 3 vagy Note 4 hasznos társ tudott lenni a munkába menet a metrón, az iPhone 6 Plus váratlanul gyengén teljesített. A helyzet azért is különösen aggasztó, mert többször bebizonyosodott, hogy az okostelefonok hosszútávú használatának pont a szűk memória a gátja, így elképzelhető, hogy néhány hónap-év múlva pontosan a szerény RAM miatt kényszerül a vásárló váltani - miközben a modell összes egyéb hardvere kényelmesen tartaná a lépést az elvárásokkal.

Szintén negatív meglepetést okozott az iPhone 6 Plus akkuja. Eddig magától értődőnek számított, hogy a nagyobb alapterületű telefonokba nagyobb kapacitású akku is kerül, amely így hosszabb használatot tesz lehetővé. Ezen a téren az Apple is lépett előre, mindkét új iPhone megnövelt akkut és hosszabb üzemidőt hozott, azonban várakozásainktól messze elmaradt. Az általunk tesztelt modell ugyanis normál használatban is csak ritkán bírt 24 órát egy töltéssel ketyegni, aktívabban használva pedig reggeltől estig simán lemeríthető. A helyzet némileg javítható, ha lekapcsoljuk az automatikus fényerő-szabályozást, az Apple-phablettől azonban ennél lényegesen többet vártunk.

Éppen az ellenkező, pozitív végletet testesítette meg az új iPhone kamerája. Míg az előző generáció képességeitől nem voltunk különösebben elragadtatva, az iPhone 6 egészen lenyűgöző képeket készít - olyanokat, amilyeneket eddig mobilfotós környezetben nem láttunk. Az igazán nagy különbség a gyenge fényviszonyok között jön ki, ami hagyományosan nagy kihívást jelent a telefonos fényképezőgépeknek. Az iPhone 6 Plus azonban nem csak értékelhető, hanem kifejezetten jó fotókat csinál, ráadásul a versenytársak esetében általánosnak számító inkonzisztencia is hiányzik, a képek jellemzően elsőre jól sikerülnek.

Konklúzió

Az Apple sokéves lemaradást halmozott fel a nagy kijelzős telefonok piacán, amelyet egészen eddig átengedett a Samsungnak és más androidos gyártóknak. A cég persze pontosan látja a keresleti struktúra átalakulását, és idén már lépni is kényszerült - ez a válasz lett az iPhone 6 Plus. A cég a lemaradást azonban nem tudta egycsapásra ledolgozni, ebben pedig elsősorban az iOS a ludas, a kis képernyőkre optimalizált felülettől és UI-tól nagyon nagyon idegen az 5,5 hüvelyk. Míg az androidos fejlesztők pontosan tudják, hogy hová tehetnek és hová nem tehetnek gombokat, az iOS design guideline egyelőre olyan appokat eredményez, amelyeknek nincs helyük egy ilyen nagy kijelzőn.

Hogyan tovább? Az iPhone 6 Plus fogadtatását minden bizonnyal szorosan követi az Apple, a visszajelzéseket pedig remélhetőleg meghallgatja. A "legnagyobb iPhone" ugyanis jelenlegi formájában nem egy kiforrott termék, az 5,5 hüvelykes kategóriában vannak lényegesen jobb választások nála. Míg a tabletes fronton az iOS körül kialakult fejlesztői ökoszisztéma általánosságban még mindig kifinomultabb appokat tesz le az asztalra, mint az androidos kollektíva, ez a phabletek esetében nem állja meg a helyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról