Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 23. 11:24

Kipróbáltuk: Google Nexus 7 (2013)

A Google Nexus 7 tabletjének 2013-as kiadása kétségtelenül az élmezőnyt képviseli a héthüvelykes táblagépek körében. Akárcsak elődje, a készülék idei verziója is remek konstrukció, ám jóval letisztultabb formában. Hibát természetesen így is lehet rajta találni, de a prémium felépítés és felhasználói élmény bőségesen kárpótol.

Az idei Nexus 7, a Google héthüvelykes tabletje, bár új nevet nem kapott, kívül-belül számos újításon esett át. Az első Nexus táblagéppel egy remekül használható, szoftveres támogatottság terén mindig az élen járó készüléket kaptunk, ami bár a Google első szárnypróbálgatása volt a tabletek terén, mégis sokak kedvence lett. Az új verzió sem okoz csalódást, a Nexus felirat ezúttal is egy kiforrott, letisztult készülékre került.

Akárcsak a korábbi változatot, a 2013-as kiadást is az ASUS gyártja. Az előző verzió zömök külseje helyett viszont valamivel nyúlánkabb, vékonyabb házat kapott, illetve a hátlapi borítás is “keményedett”: a korábbi verzió gumis tapintású hátoldalát polikarbonát fedőlap váltotta fel, ám attól még mindig nem kell félni, hogy a készülék kicsúszik az ember kezéből, a borítás így is kellemes fogást biztosít. A tablet nagyon egyben van, szinte egy tömör lapnak érződik, a felépítés minőségét illetően nem érheti szó a ház elejét. A letisztult külsőhöz a tökéletesen hézagmentes illesztések is hozzájárulnak, a készülék vonalai a peremeknél sem törnek meg. Az egyetlen apróság ami a tüzetesebb vizsgálat során feltűnhet, az LTE-s verzió micro-SIM foglalata, amelynek apró fiókjánál a rések valamivel keskenyebbek is lehetnének, a kis műanyag részen végigsimítva tapasztalható némi holtjáték.

Még vékonyabb kivitel, még szebb kijelző

A tablet tehát karcsúbb lett elődjénél 1,8 milliméterrel, azaz mindössze 8,7 milliméter vékony, magassága 200, szélessége pedig 114 milliméter. Az előző generációhoz képest a Nexus 7-nek ötven grammot sikerült leadnia, így 290 grammjával hosszabb ideig kézben tartva sem jelent nehézséget használata. A 2013-as Nexus 7 már nem csak Wi-Fi-s, de LTE-képes változatban is elérhető, a HWSW tesztjében is egy ilyet próbáltunk ki.

A héthüvelykes kijelző kifogástalan, a LED-es háttérvilágítású IPS panel, köszönhetően a transzreflektív bevonatnak, erős napfényben is jól látható, az 1200x1920-as, 323 ppi-s felbontás pedig részletgazdag képet biztosít. A színek is kitűnőek, mindezt úgy, hogy nincs túlvezérelve, túlszaturálva sem. A sok hasonló készüléknél inkább szürkébe hajló feketék itt csaknem egybeolvadnak a tablet keretével. A betekintési szögre sem lehet panasz: a színek és a kontraszt akkor sem veszik el, ha síkban nézzük és szinte a Nexus 7 alján lévő micro-USB portba próbálunk belesni. Az automatikus fényerőbeállítás egészen jól működik, nyugodtan lehet erre hagyatkozni akkor is, ha bel- és kültéren is használjuk.  Ritkán előfordul, hogy a kelleténél valamivel alacsonyabbra veszi a megvilágítást, de ezen a legördülő beállítások megfelelő csempéjére bökve könnyen segíthetünk.

Míg a korábbi változat csak egy előlapi kamerát tudhatott magáénak, az új Nexus 7-nek már mindkét oldalára került kamera. Az előlapi 1,2, míg a hátoldali 5 megapixeles és 1080p videót tud rögzíteni 30 fps sebességgel. Az elöl található kamera a videohívásoknál jól teljesít, bár gyér fényviszonyok között nem árt ha a kijelzőn kívül más fényforrás is akad a közelben. A tablet megkapta továbbá a Photo Sphere gömbpanoráma készítő funkciót is, amit több Nexus készülékben is megtalálhatunk. A tablet kameráit, bár nem készítenek rossz képeket, érezhető, hogy nem elsődleges fotóapparátusnak szánták, de a táblagépeknél ez nem is döntő szempont, akkor sem, ha egyre gyakrabban látni turistákat, akik tabletjeiket Mózesként fejük fölött tartva örökítik meg élményeiket.

Semmi fölösleges csillogás, csak tiszta Android

A készüléket, a Nexusokhoz járó gyári Android felülettel, és a legfrissebb - jelenleg 4.3-as - szoftverrel szerelték fel, ami sokak számára felüdülés a különböző gyártói, csillogó-villogó, animációkkal telezsúfolt felületei után. A letisztult UI ráadásul az erőforrásokkal is sokkal jobban gazdálkodik, működése akadásmentes, használata sima élményt nyújt. Egyedül a kijelző érintésérzékenységével akadnak időről időre problémák, amelyek bár nem túl gyakran, de felütik a fejüket. Ez alatt azt értjük, hogy alkalmanként hiába érintünk meg egy gombot, nem történik semmi, egy újabb tapintásra azonban továbbmennek a folyamatok.

Egy-egy ikonra vagy gombra bökve megesik, hogy csak a második vagy harmadik (!) megnyomásra láthatunk eredményt, a hiba valószínűleg szoftveres eredetű. Szerencsére ez az apró, de egyébként bosszantó hiba ritkán fordul elő, de ez mégis megkérdőjelezi a korábban dicsőségesen bejelentett "Project Butter" sikerességét. A Nexusoknál megszokott előny itt is megvan, azaz, hogy a készülék elsőként kapja meg a legújabb Android verziókat. A különböző gyártók sokszor számtalan fölösleges alkalmazással pakolják tele a készülékeiket, amelyek nagy része ráadásul el sem távolítható. A tiszta Android ezen a területen is előnyt élvez: a szokásos Google alkalmazásokon kívül, semmilyen plusz szoftvert nem találunk rajta. Korábban legalább egy Polaris Office volt előtelepítve dokumentum-szerkesztéshez, de itt már ez sincs fent, a nemrégiben felvásárolt QuickOffice pedig még nincs rajta.

Játékra is kiváló csúcshardver

A készüléket két gigabájt RAM-mal, és négymagos, 1,5 gigahertzen ketyegő Qualcomm Snapdragon S4Pro processzorral és Adreno 320 GPU-val szerelték fel, ami az erőforrásigényes szoftverekkel is megbirkózik, így a 2013-as Nexus 7 számára a komoly grafikus teljesítményt igénylő játékok futtatása sem jelent problémát, akár kifejezetten játék céljából is ideális vétel lehet. Amennyiben erre a célra szánnánk a készüléket érdemes a 32 gigabájtos belső tárhellyel ellátott változat mellett dönteni, mivel a 16 gigabájtos verzió hamar megtelhet a nagyméretű szoftverekkel, a tablet ráadásul nem bővíthető microSD-kártyával. A Nexus 7 Antutu benchmark teszten összesen 20492 pontot ért el, a CPU lebegőpontos számításnál 2092, a GPU 3D grafika terén pedig 5305 pontos eredményt hozott. Összehasonlítva a Samsung Galaxy S4-gyel, nincs komoly lemaradás, a koreai csúcstelefon is 25 ezer pont körül jön ki az Antutu tesztjéből. Éles használat közben ez a különbség nem tetten érhető, jelenleg a piacon nincs olyan játék Androidra, ami megizzasztana egy ilyen hardvert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az izzadás inkább a játékos tenyerére lehet igaz, az egyre vékonyabb készülékekre jellemző, hogy gyorsan melegszenek a komolyabb igénybevétel során. Ez a Nexus 7-nél is megfigyelhető, ám szerencsére vállalható keretek között: a teszt alatt egyszer sem forrósodott át zavaróan. A beépített, 3950 mAh-s lítiumion akkumulátor, mobilinternet igénybe vétele nélkül, ám bekapcsolt Wi-Fi-vel, közepes használat mellett két és fél napot is kibír, a hosszabb játék azonban 3-4 óra alatt lemerítheti. Ha viszont lemerült, a megszokott Micro-USB porton kívül akár vezeték nélkül is tölthető - a megfelelő töltőállomás megvásárlásával. A tabletben GPS-t is találunk, ami ráadásul meglepően pontos, autóba építve kényelmes navigációs eszköz is válhat belőle.

A 2013-as Nexus 7 Wi-Fi-s verziója hazánkban 90 ezer forint, az LTE-s modell pedig 120 ezer forint körüli áron vásárolható meg. Ezért az árért egy felső kategóriás tabletet kapunk, ami az alapvető feladatok mellett, mint az e-mail nézegetés, böngészés vagy filmnézés, komolyabb erőforrásokat igénylő játékra is kiválóan alkalmas. A prémium felépítést és a zökkenőmentes felhasználói élményt alig töri meg valami. Elmondható, hogy 2013-ban pontosan így kell kinéznie egy androidos tabletnek.

a címlapról