Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 22. 13:40

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy család erős vezetővel

Tegnap Budapesten nyitotta meg kelet-európai bemutató kiállítását a Samsung, ahol az idei teljes termékkínálatot megszemlélhetik az érdeklődők. Az európai vezetők megnyitója után a közönség azonnal rávetette magát a standokra, ahol a legnagyobb érdeklődést az okostelefonok és a notebookok keltették.

Habár a Samsung mobilos felhozatala már részben a Las Vegas-i CES-en, illetve Barcelonában a Mobile World Congressen is bemutatkozott a nagyközönségnek, de Magyarországon, illetve az egész régióban most először foghatóak kézbe az eszközök. A csúcsragadozó az androidos tablet gép a Galaxy Tab 10.1, ami kéz a kézben vezeti a Galaxy családot az elődjéhez képest nagyobbra hízott Galaxy S II-vel. A két nagyágyú mellett jól látszik, hogy a Samsung is a középkategóriában erősít, és azzal kalkulál, amivel a többi gyártó is, hogy a tavalyi csúcsmodellek helyett idén a középső régió kerül fókuszba, s most a nagy tömegeknek lehet majd eladni okostelefonokat.

Középen hízik a kínálat

Ezt a hullámot pedig tökéletesen üli meg a dél-koreai gyártó, és a januárban bejelentett három új középkategóriás készülék telitalálat lehet a szolgáltatói kínálatokban. A kategória vezetője a Samsung Galaxy Ace, ami távolról és laikus szemmel nézve igen erős iPhone utóérzetet kelt. A Samsung pontosan tudja, hogy a trendeket csak követő felhasználók igényei nem eredetiek, hanem mintákon alapulnak, az Apple dizájn alapjai pedig biztosan sikerre számíthatnak. A fémes keret, illetve a tokozás kialakítása erre épít, s csak az óriási Samsung felirat a készülék felső részén, illetve az egy középső gomb helyett az optikai joy és az amellett található két gomb különbözteti meg. A készülék hátlapja viszont a Samsung hagyományokat felrúgva nem fényes, sima felület, hanem egy érdes fekete műanyag, ami meglepően jó fogást ad a mobilnak.

Ha tavaly azt mondtuk a Galaxy S-re, hogy az egy androidos iPhone, akkor az Ace ugyanez lehet az olcsó kategóriában. A 80 ezer forintos listaár, illetve a szolgáltatóknál előfizetéssel 10 ezer forint alatti ajánlat bizonyára sokaknak lesz csábító, akik nem igénylik a csúcskategóriát. Méreteit tekintve az Ace 112,4 mm magas, 59,9 mm széles és 11,5 mm vastag azaz nagyjából akkora, mint egy iPhone 4, csak 2 milliméterrel vastagabb. Súlyra viszont elég könnyű, 113 gramm.

Ace: Többet kapsz, mint várnál

A drágább okostelefonokhoz szokott szemeknek és kezeknek az első csalódás a kijelző lesz, ami a ma már gyengének számító TFT LCD panelt kapta, és csak 320x480 pixeles felbontás megjelenítésére képes a 3,5 hüvelyk átlójú kijelzőn. Viszont a kis gép teljesítménye meglepően jó, amit a 800 MHz-es ARM 11 processzor, az Adreno 200-as GPU garantál a Qualcomm MSM 7227 chipsettel együtt. A programok indulása nem annyira instant, mint a Galaxy S esetében, viszont a menük, a scrollozás, illetve a weboldalak betöltése igen gyors.

Szolgáltatások szintjén is rendben van az Ace, hiszen az okostelefonokban ma elvárható összes technológiával felvértezték, beleértve a Wi-Fi n szabványát, a DLNA-t, a 7,2 Mbps sebességű HSPDA-t is. A kamerája átlagosnak mondható, az 5 megapixeles autófókuszos, led vakus szerkezettel túl jó képekre nem kell számítani, de a hétköznapi pillanatok megörökítésére alkalmas.

Android verzióból viszont a csúcskészülékekkel szemben csak a tavalyi 2.2-es Froyót kapta meg, illetve belső memóriában sem bővelkedik a mobil. Mindössze 158 megabájt szabad helye van a felhasználónak arra, hogy az operációs rendszert és a programokat tárolja, ami elég kiábrándító lesz néhány olyan nagyobb alkalmazás telepítése után, amit nem lehet az SD-kártyára száműzni.

Az Ace kistestvére lehetne, illetve ha párhuzamot keresünk, akkor a Galaxy 3 utódjának is ki lehetne kiáltani a Samsung Galaxy Gio-t, ami képességeit és felszereltségét tekintve szinte teljesen megegyezik az Ace-szel, leszámítva azt, hogy egy kicsit egyszerűbb tokozást, kevésbé trendi megjelenést és egy kicsivel kisebb, 3,2 hüvelykes kijelzőt kapott. Felhasználói élmény szempontjából azonos a két mobil, de a kisebb méret és az egyszerűbb dizájn miatt feltehetőleg ez valamivel alacsonyabbra lesz pozicionálva árban is. Jelenleg ezt még nem árusítja egyik szolgáltató sem, így nincs összehasonlítási alap.

Fit: Idén mindenkinek jut

A legalsó lépcsőfok a trióban pedig a Samsung Galaxy Fit, ami abszolút belépőszintet képvisel. A kijelző a manapság elérhető legkisebb, 240x320 pixeles felbontással üzemel, teszi ezt 3,31 hüvelykes képátlójú TFT LCD panellel. A Fit is Froyóval kerül forgalomba, illetve az alapvető képességeit tekintve hasonló a fenti két modellhez, ugyanúgy 158 megabájt belső memória, 5 megapixeles kamera, 7,2 Mbps-es HSDPA és n-es Wi-Fi áll rendelkezésre, a különbség belbecsben mindössze annyi, hogy itt a processzor egy még gyengébb 600 MHz-es ARM architektúra. A Fit körülbelül a Vodafone 845 (Huawei), a Sony Ericsson X10 Mini illetve a HTC Wildfire háromszögén belül igyekszik helyet csinálni magának, de úgy, hogy messze közelebb van a két utóbbi gyártó megoldásaihoz, mint a feltörekvő kínai gyártókhoz. A Fit nem csúnya, csak kissé egyszerű, dizájnjában némileg emlékeztet a HTC hajlított vonalaira.

Galaxy S II: Nincs feljebb

Azok, akik nem elégszenek meg a tömegtermékekkel, és 2011-ben is a legeket keresik, azok sem kesereghetnek, hisz a fenti kis csordát a Galaxy S II vezeti, s nem is akármilyen specifikációt hozva magával. Az egyetlen probléma talán az a mobillal, hogy túl nagy, és nem sokan vannak, akik igényelnék a 4,3 hüvelyk képátlójú kijelzőt, akkor sem, ha gyönyörű szép, super AMOLED panelről, 480x800-as WVGA felbontásról és Gorilla Glass védőborításról van szó. A nagy felületet viszont ellensúlyozza, hogy a mobil mindössze 8,5 milliméter vastag, vagyis inkább vékony. A fogása nagyon jó, a Nexus S-sel ellentétben nem húzza a kezet, jobban kiegyensúlyozott, mint elődjei. Bár a 116 grammos súlyra nem is nagyon kell edzéstervet írni.

Kapcsolódás tekintetében is a maximumra törekedett a Samsung, hiszen minden létező szabványból az elérhető legjobbat kapta az új Galaxy. Még GPRS-ből és EDGE-ből is a Class 12-es leggyorsabb verziót kapjuk, a HSDPA a 21 Mbps elméleti letöltési sebességet hozza, a Wi-Fi ismeri az a/b/g/n verziókat is, illetve lehetséges Wi-Fi Direct kapcsolatot is felépíteni és persze itt is támogatott a DLNA. Bluetooth-ból a 3.0-ás verzió került beépítésre, illetve a Nexus S után itt is megtaláljuk az NFC chipet is.

A 8 megapixeles autófókuszos kamera (a mobil kijelzőkén nézve) szép képeket csinál, van LED vaku is, illetve 30 fps-sel rögzíthetünk 1080p felbontású videókat. Ez utóbbi még mindig nem hozza azt az élményt, amit egy alap videokamerától elvárnánk, így a videófelvétel továbbra is marad egy opciós lehetőség a hirtelen jött események szedett-vetett megörökítésére.

TouchWiz 4.0

A mobil többi funkciója viszont nem hagy kompromisszumot. A Samsung a Galaxy S II-be egy kétmagos 1GHz-es ARM Cortex A9 processzort épített a Mali kódnevű 400MP grafikus maggal (Exynos). A csúcskészülék Android 2.3 Gingerbreadet futtat, illetve a Samsung saját kezelőfelületéből, a TouchWizből is a legújabb 4.0 került fel rá. Ez utóbbiról később a részletes bemutatóban alaposabban is beszámolunk. A rövid kipróbálás alatt egyelőre nem sikerült kellemetlen helyzetbe hozni a mobilt, s mindaz igaz a Galaxy S-re is, amit nemrég az LG Optimus 2X-ről írtunk. Iszonyatosan gyors, azonnal reagál, és képes a multitasking kihívásoknak is komolyan megfelelni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A mobil ráadásul egy nagyobb, 1650 mAh-s akkumulátort is kapott, ami életben tartja majd egész nap a telefont akkor is, ha valaki túl sokat játszana, vagy böngészne rajta. Telepíteni legalábbis tudunk majd szinte végtelen mennyiségben, ugyanis a belső memória itt is 16 vagy 32 gigabájt lesz, amiből körülbelül 1 gigabájt áll rendelkezésére a programok tárolására, a többi pedig az adatokhoz, multimédia és egyéb sallangok megtartására. Ezen felül pedig még csatlakoztathatunk egy maximum 32 gigabájtos microSD kártyát is, amin jöhetnek a filmek, zenék, vagy bármilyen adatok.

Van még ott, ahonnan ezek jöttek

A Samsung tavaszi felhozatala igen meggyőző okostelefon fronton, valószínűleg a gyártó idén tovább tudja dagasztani részesedését az androidos mezőnyben, illetve általában az okostelefon piacon is. Ha hozzávesszük azt is, hogy komoly kihívóként tekint magára az iPad vs. androidos tabletek csatában is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez nem csak egy villanás, s az őszi szezonban további erős versenyzőket indít majd. A Galaxy S II-t még alaposabban megvizsgáljuk, amint tesztkészülékek rendelkezésre állnak majd, illetve külön foglalkozunk majd a Honeycomb Android verziót futtató Galaxy Tab 10.1-gyel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról