Szerző: Bányai György

2009. augusztus 3. 14:09

Kipróbáltuk: otthoni adatátvitel elektromos hálózaton

Emeletes családi házak vastag falai gondot okozhatnak a vezeték nélküli jeltovábbításban, sokszor nem elegendő a WLAN-adapterek ereje, ha a router és a PC között vastag falak állják a jelek útját. A devolo 220 voltos hálózatba csatlakoztatható adaptere az elektromos hálózatot használja a jeltovábbításra.

Ha nem elég a WLAN

Az aacheni illetőségű, 2002 május elsején startolt devolo AG hálózati berendezések gyártására és fejlesztésére szakosodott, termékei között ipari és fogyasztói piacra szánt termékek egyaránt találhatunk. Ezek közül most két kezdőkészletet emeltünk ki, melyek a házunk meglévő elektromos vezetékrendszerét használják a jeltovábbításra. A készülékek Wi-Fi adaptereket helyettesíthetnek, főleg azokat, melyek azért álltak szolgálatba, mert a vezetékes kapcsolat kiépítése költségesebbnek és kényelmetlenebbnek tűnt a telepítéskor.

\"\"

A Wi-Fi hálózatok ellenségei a vastag falak, melyek jelentősen csökkenthetik a routerek dobozán olvasható maximális hatótávot. Számos bérház lakója összevont szemöldökkel veszi tudomásul, hogy a két helyiség közti szoba két fala már elállja a jelek útját, lehetetlenné téve az internet vezeték nélküli megosztását. Ekkor aztán jönnek a 3-6 ezer forintos erősebb antennák, melyek beszerzése azért nem egyszerű, mert a csatlakozási szabványból kettő is van, ránézésre elsőre össze is téveszthetők, ráadásul ezek sikere sem garantált.

5 perc alatt üzemkész

A megoldás szerencsére nem csak a vezeték nélküli hálózat kiépítésében keresendő, a devolo dLAN 85 HSplus használatakor továbbra is mellőzhető a kábelek behúzása és a kábelcsatornák kiépítése, hiszen az eszköz a már a meglévő elektromos hálózatot használja a kapcsolathoz. A kezdőkészlet két egyforma adaptert tartalmaz, valamint egy telepítőlemezt, a rajta található alkalmazás a biztonságot szolgálja és az azonosítást teszi lehetővé.

\"\"

Abban az esetben, ha az általános családi felhasználást nézzük, vagyis amikor egy internethozzáférés házon belüli megosztása a cél, gondmentes, épp elegendő sebességű üzemre számíthatunk. A dobozból ki kell venni a két adaptert, be kell dugni a konnektorba, egyikükbe a router, vagy a modem, a másikba pedig a számítógépünk Ethernet-kábelét kell csatlakoztatni, egyszerű telepítés után pár másodperc múlva már netezhetünk is. Az elektromos hálózat adattovábbításra a villanyórán belül, azonos körön lehetséges, tehát nem kell attól tartani, hogy a szomszéd is kap a jelekből, akkor sem, ha rendelkezik a megfelelő adapterrel. Ez ellen egyébként az adatok titkosított továbbítása is véd, hálózatunkat jelszóval is védhetjük, így adataink akkor is biztonságban lesznek, ha a szomszéd észrevétlenül besurran. A csomag a hálózati adapterekből egyébként kettőt tartalmaz, de több is használható azonos hálózatban.

Az üzemeltetésnek egyetlen feltétele van, hosszabbítókba nem köthetők a kis dobozok, hanem kizárólag a fali konnektorokba. Attól nem kell tartanunk, hogy ezzel egy konnektort lefoglalunk, mert az adapter egy saját aljzattal is rendelkezik, melybe az eddig használt eszközök csatlakoztathatók, tehát a termék a meglévő rendszerbe csak köztes állomásként illeszkedik, helyet nem vesz el mások elől. Az innen továbbvitt fogyasztókat ráadásul 3600 watt teljesítményig képes kiszolgálni, tehát akár egy porszívó is üzemelhet róla, határ talán csak egy csúcson járatott elektromos sütő-főzőlap páros lehet, ha a háztartásban általánosan használt kisgépeket vesszük alapul.

\"\"

 

A hálózaton sok múlik

A használatbavétel egyszerű telepítéssel kezdődik, a Devolo dLAN konfigurációs varázsló logikusan vezet minket végig a lépéseken, az adapterek biztonsági kódjainak bepötyögése után máris látta egymást a két számítógép. A 85 megbites elméleti maximumot azonban sajnos csak a Devolo Informer állapotjelző ablakban láthattuk, tesztünk során a maximális sávszélesség 23 megabitet sem lépte át, ráadásul ekkor a két adapter egymástól mindössze 5 centiméterre szerelt konnektorokban ült. Az 5-6 méteres távolságból küldött jelek esetén a kapcsolat sebessége már nagyon szórt, a grafikonnal fésülködni lehet, 151 és 1296 kilobájtos csúcsok adták a 900 kilobájtos átlagot. Kipróbálni nem tudtuk ugyan, de a maximális adatátviteli távolság a gyártó adatai alapján 200 méter, villanyórán belüli elektromos hálózattal ilyen hosszban nem rendelkeztünk. Mindazonáltal egy háromszintes családi ház két, egymástól legtávolabbi konnektorát is be tudtuk vetni a kapcsolatkiépítésre, ekkor a sebesség netezéshez még épp elegendőnek bizonyult.

\"\" \"\"
Egymás melletti konnektorból is csak 22 megabit jött, a távolabbi konyhából a jel csak halványan, 151-1296 kilobájt között ingadozott

A devolo dLAN 85 HSplus kétdarabos készlete egyforma tagokból áll, teljesen mindegy, melyik készülék hova kerül, szabadon tehetők a router, vagy a célszámítógép mellé, e tekintetben sincs megkötés. A 37990 forintos bruttó kiskereskedelmi ár emészthető, főleg akkor, ha a falakat eddig komolyabb, 20 ezer forint feletti vezeték nélküli routerrel, és extraként hozzávásárolt nagyérzékenységű külső antennával próbáltuk (akár sikertelenül) áthidalni. Sajnos a dobozok nem hozták a papírformát, sebesség tekintetében mindössze annak negyedére voltak képesek. Gondolhatnánk, hogy a belvárosi szerkesztőség vezetékei szóltak bele a teszteredményekbe, de sajnos egy hazai, átlagos panellakás sem hoz magasabb értékeket.

Zene a konnektorból

A dLAN 85 HSplus kezdőkészlete mellett a gyártó Audio extender Starter kitjét is megnéztük, mely a 220-as elektromos hálózatot audiojelek továbbítására használja. A készlet két, egymástól eltérő külsejű dobozkát tartalmaz, egymástól jól megkülönböztethetően küldő és fogadó egységet. A telepítés után a számítógép hangkártyájának szerepét átvenni képes adaptert USB- és LAN-csatlakozóval egyaránt ellátták, a zenéket tároló géppel mind a két módon összeköthetjük. A fogadóállomás alján mindössze két RCA-csatlakozót találunk, melyekből csak a hang jön ki, tehát maga a lejátszás kizárólag a küldő gépről vezérelhető.

\"\"

Ez persze nem jelent gondot, hiszen a szobában kiválasztott albumok lejátszása, vagy a webrádiók állomásainak műsora kitart egy hosszabb lazító fürdő, vagy egy szombati konyhai szolgálat idejére. A kis dobozkához -- mely további fogyasztók számára nem kínál csatlakoztatási lehetőséget -- mindössze az aktív hangszórókat kell hozzákötni, tehát a hangerőt itt is be tudjuk állítani. A hangminőségre nem mondhatunk rosszat, egy sztereó hangszóró, és az annak jack-aljzatába csatlakoztatott fülhallgató alig hallható, fülelve is csak alig érzékelt minimális susogás mellett szólaltatta meg a forrásanyagot, tehát a hangképbe egyáltalán nem szólt bele az elektromos hálózat zaja. Az Audio extender Starter Kit ára a dLAN 85 HSplus készletnél jóval alacsonyabb, a dobozban található dLAN duo küldő, valamint dLAN Audio extender vevőadaptert a sztereo RCA-kábelpárt, USB-kábelt, valamint LAN-kábelt 28990 forintos kiskereskedelmi bruttó áron vásárolhatjuk meg.

A devolo adaptereket a BaSys-től kaptuk tesztre, köszönjük!

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról