Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 11. 14:06

Kipróbáltuk: Netgear PowerLine HDX101 - gyorsabb hálózat a konnektorból

A fejlesztők továbbra sem adják fel. Bár eddig kudarcot kudarcra halmoztak az elektromos hálózatból helyi hálózatot varázsoló eszközökkel, a gyártók újabb és újabb termékeket mutatnak be, melyek mind nagyobb adatátviteli sebességet kínálnak a minden lakásban és irodában megtalálható elektromos hálózaton keresztül. Az ígéretek legtöbbször csak hangzatos szavak maradnak, mint az korábbi, Netgear XE104 adaptertesztünkből is kiderült.

A fejlesztők továbbra sem adják fel. Bár eddig kudarcot kudarcra halmoztak az elektromos hálózatból helyi hálózatot varázsoló eszközökkel, a gyártók újabb és újabb termékeket mutatnak be, melyek mind nagyobb adatátviteli sebességet kínálnak a minden lakásban és irodában megtalálható elektromos hálózaton keresztül. Az ígéretek legtöbbször csak hangzatos szavak maradnak, mint az korábbi, Netgear XE104 adaptertesztünkből is kiderült.

Második generációs

Az újabb reménysugárt a DS2 februárban bemutatott, következő generációs PowerLine lapkakészlete jelentette, mely egészen hihetetlennek tűnő, 200 megabit/s-os névleges adatátviteli sebességet ígér az elektromos hálózaton keresztül. A Netgear gyorsan be is jelentette, hogy erre alapozott adaptereket készít majd el, ezek közül az első a PowerLine HD Ethernet Adapter, a HDX101. Ez az adapter csupán egyetlen Ethernet-csatlakozóval rendelkezik, nem található benne 4-portos switch, mint a korábban tesztelt változatban.

Netgear HDX101

A HDX101 ugyanabban a dobozban és körítéssel érkezik, mint elődje, a névleg 85 megabit/s-os változat. Az adapter mellett egy Ethernet kábelt, illetve egy segédprogramot tartalmazó CD-lemezt mellékelnek. Az adapter valóban Plug'n'Play, hiszen csak be kell dugni a konnektorba, melyen keresztül az egyes adapterek egymáshoz csatlakoznak. Ebből következik, hogy egy kisebb helyi hálózat kialakításához is legalább két ilyen adapterre lesz szükségünk. Az otthoni internetkapcsolat megosztásához továbbra is be kell üzemelni egy szélessávú routert.

Gyorsabb?

A helyi hálózat biztonságát titkosítás garantálja, az ehhez szükséges jelszavakat a CD-ről telepíthető programmal állíthatjuk be az adaptereknek. Mindegyik adapter ugyanazzal a jelszóval rendelkezik, melyet a gyártás során állítanak be, így ha csak kicsomagoljuk az eszközöket, azok rögtön szót is értenek egymással. Mivel tapasztalataink szerint a jel nem igazán jut túl a villanyórán, illetve a kismegszakítókat tartalmazó táblán, egy otthoni kapcsolat már így is biztonságosnak tekinthető. Egy irodaházban azonban feltétlenül érdemes saját jelszóval ellátni az eszközöket, bár ott is kicsi jelenleg a valószínűsége, hogy mások is ilyen módon készítenek hálózatot.

A kiépített Ethernet kábelekkel ellentétben ezt az adaptert oda dugjuk be a lakásban, ahova csak akarjuk -- fix, vezetékes megoldás, de mégis rugalmasabb. A minél jobb adás és vétel érdekében érdemes megfogadni a gyártó tanácsát, és közvetlenül egy fali konnektorba dugni az adaptert, mert a hosszabbítók és elosztók jelentősen ronthatnak a kapcsolat minőségén. Szünetmentes tápegységen keresztül ne is kísérletezzünk.

A sebességet a megboldogult AIDA32 rendszerelemző szoftver hálózati sebességmérő moduljával teszteltük, melynek eredményei az alábbi ábrán szerepelnek. Az adaptereket a szerkesztőségben üzemeltük be, ahol meglehetősen zajos lehet az elektromos hálózat, hiszen több számítógép is ül azokon a kábeleken, melyeken a bitek vándoroltak. A két adapter ugyanakkor meglehetősen kis távolságra volt egymástól és vélhetően azonos kábelhez csatlakozott.

A dobozon és specifikációkban szereplő 200 megabit/s-os érték túlzásnak tűnt, és annak is bizonyult, bár a korábbi változatot valóban sikerült alaposan lekörözni. Míg az XE104-ből nem tudtunk kihozni 1600 kilobájt/s-nál nagyobb adatátviteli sebességet, azaz a névleges sebesség körülbelül hetedét alkotta legjobb esetben, a HD változat már a több mint kétszeresére növekedett névleges sebesség körülbelül ötödét hozta. A HDX101 a zajos vonalon elérte az 5300 kilobájt/s-os, azaz ~42 megabit/s-os adatátviteli sebességet is. Ethernet kábelezéshez képest ez elég kevés, de a vezeték nélküli kapcsolatokhoz képest nagyon jó.

Netgear HDX101

Zaj a hálózaton

Az adatátvitel sebességét számtalan körülmény befolyásolhatja, az közel sem tekinthető állandónak. A lenti ábrán látható hatalmas beszakadást egy kikapcsolt számítógép tápja okozta akkor, amikor azt csatlakoztattuk az adapter melletti aljzatba. Amennyiben a kikapcsolt (!) számítógép csatlakoztatva volt a hálózathoz, az adapter csak nagyon alacsony sebességen volt képes kommunikálni a másik PowerLine adapterrel. A számítógép kihúzását követően a sebesség lassan, több lépcsőben tért vissza a korábbi érték közelébe. A tesztábra 70 százaléka körül látható több másodperces sebességcsökkenést az iroda neon világításának felkapcsolása okozta.

A HDX101 adaptert nem véletlenül hívják HD-nak, ez a sebesség már elegendő akár nagyfelbontású videoanyagok streameléséhez is, melyet a Netgear beeépített QoS csomagkezeléssel is támogat. Ez azt jelenti, hogy a hálózaton elsőbbséget kapnak azok a csomagok, melyek "fontosabbak", melyek magasabb prioritásúak, így például az online játékok adatcsomagjai, vagy a VoIP hanghívásoké. A NETGEAR Digital Entertainer (EVA700) lejátszóhoz továbbítandó adatcsomagok is elsőbbséget kapnak az általános hálózati forgalommal szemben, így biztosítva a folyamatos adatátvitelt.

Netgear HDX101

Egyre jobb

A Netgear HD-adaptere végre valóban nagyobb adatátviteli sebességet kínál az elektromos hálózaton keresztül, mint amekkorát a jelenlegi vezeték nélküli (802.11a/b/g) megoldások nyújtanak, és egy-egy kisebb iroda, vagy lakás "behálózásához" nem éppen olcsó, de használhatü alternatívát biztosíthat. Az XHD101 hasonlóan 100 dolláros áron kerül piacra, mint a korábbi, bár négy porttal rendelkező 85 megabit/s-os modell. Az adapterek nagyobb átviteli sebességével talán csak a következő generációs, 802.11n szabványtervezetnek megfelelő vezeték nélküli hálózati megoldások vehetik fel a harcot, feltéve, hogy nem szeretnénk Ethernet kábelekkel ellátni lakásunkat -- ennek a csatának a kimeneteléről is hamarosan beszámolunk.

Netgear HDX101 adapter értékelés

   
Minőség 9
Képességek 8
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A két darab Netgear HDX101 adaptert az Amden Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról