:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 12. 11:30

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

A 20 éves Időkép mára az ország egyik leglátogatottabb oldalává vált, ez idő alatt pedig rengeteg minden történt - nem csak maga a meteorológia ment keresztül jelentős átalakuláson, de a szolgáltatás infrastrukturális háttere is.

Az időjárás-előrejelzés meglehetősen komplex terület, ám a pontos prognózisokhoz ennek ellenére nem feltétlenül kell minden szolgáltatónak szuperszámítógép vagy mesterséges intelligencia. A legjobb bizonyíték erre az idén húszéves Időkép, mely ma a legnépszerűbb hazai meteorológiai előrejelző platformmá vált mindenféle technológiai és egyéb hátszél nélkül.

Az alapítókkal, Nagy Gergellyel és Szente-Varga Bálinttal beszélgettünk többek között arról, hogy mi fán terem egyáltalán az időjárás-előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik ma az Időkép alatt, és hogy mi várható a machine learning modellek térnyerésével a szakmában.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval.

Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról