:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 5. 14:13

Meddig regulázhatók a digitális óriások?

A HWSW Weekly legújabb adásában megpróbáljuk kibogozni és értelmezni a 2023-as év új uniós, digitális szolgáltatásokra vonatkozó szabályait, és kicsit a jövőbe tekintünk, hogy ez miért lesz nekünk jó.

Egyre több időt töltünk adataink megosztásával és digitális kommunikációval, csak akkor nem hagyunk adatot magunk után, amikor alszunk. A technológiai forradalmat azonban kordában kell tartani. A 2023-as évben sorra számoltunk be a legfontosabb uniós szabályozásokról és törvényekről, amelyek a jövőben szigorúbb kereteket szabnak a legnagyobb online szolgáltatások működésének.

Milyen eredményeket hozhat a DSA, a DMA és a mesterséges intelligenciára irányuló AI Act? Mennyire hatásosan tudja megváltoztatni az uniós szabályozás a nagy techcégek eddigi gyakorlatait? Fejet hajtott a Meta, amikor bevezette a „fizetős” Facebookot?  Mi lesz a mesterséges intelligenciával? Miben különbözik Biden stratégiája az unió kockázatalapú megközelítésétől?

A kérdések megválaszolásában Dr. Tóth András egyetemi docens, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Infokommunikációs jogi Tanszékének vezetője, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese segített nekünk, aki szerint nem biztos, hogy minden előnyünkre változik.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról