Szerző: Koi Tamás

2023. október 27. 09:41

Hogyan alakította át a streaming a zeneipart?

Az ezredforduló környékén új korszak kezdődött a digitális zene disztribúciójában, melyet a streaming platformok egy évtizeddel ezelőtti berobbanása végérvényesen átalakított. Ma már a keresőoptimalizáció mellett létező jelenség a streaming-optimalizáció, ami a zeneszámok felépítésére, szerkezetére is jelentős hatást gyakorolt. Ennek a jelenségnek ástunk a mélyére ebben a Weekly podcastben.

A világ legnagyobb példányszámban eladott zenei albuma Michael Jackson Thrillere, ami ha ma jelenne meg, valószínűleg durván lesúlyozná a Spotify és a többi streaming platform.
Komoly szakirodalma van már annak, hogy az előadók a jogdíjbevétel maximalizálása érdekében hogyan optimalizálják a zeneszámokat és albumokat az online zenehallgatáshoz, ami az egyébként is jelen lévő műfaji változások mellett meghatározza, hogy hogyan szól egy mai sláger.

A témáról két vendégünkkel, Bánkuti Dániel producerrel, zeneipari szakértővel és Tóth Péter Benjáminnal, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatójával beszélgettünk.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról