Szerző: roberto

2001. június 18. 21:08

Megjelent a GNU C fordító régóta várt 3.0-ás verziója IA-64 és Java támogatással

GNU C fordító[LinuxProgramming] A Free Software Foundation ma jelentette be a GNU C fordító (GCC) új nemzedékének első tagját, a 3.0-ás verziót. Az új GCC teljes Java fordítót tartalmaz, így gyorsabb Java-futtatás érhető el kizárólag szabad szoftverekre alapozva, tehát ezentúl nincs szükség a védjegyzett Java compilerekre a szabad rendszereken. További újdonságnak számít az alaposan átírt támogatás az Intel és AMD 32 bites processzoraihoz. A GCC 3.0-val sokkal jobb eredmény, gyorsabb futtatás érhető el ezeken a processzorokon. Nem lényegtelen az a körülmény sem, hogy a friss GCC a Motorola, az Amtel, a Mitsubishi, a Fujitsu és a Sun különböző rendszerein kívül máris támogatja a néhány hete bejelentett 64 bites Intel rendszereket. A GCC 3.0-val jelentősen megnőtt a C++ támogatása is, a fordítócsomag rengeteg hibajavítást és változtatást tartalmaz, amelyek a szorosabb ISO C++ szabványkövetést teszik lehetővé.

Richard M. Stallman, a GCC projekt elindítója, a szabad szoftverek atyja a megjelenés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a technológiai újítások a legfontosabbak: "nagyon sok felhasználó választja a GCC-t a technikai előnyei miatt, azért mert ez a fordító rengeteg rendszeren működik, esetleg a kiváló C kiterjesztések miatt; de a GCC legfontosabb előnye a szabadság".

A mérföldkőnek számító (az 1.0 1987-ben, a 2.0 pedig 1992-ben jelent meg) fordítóról, az új lehetőségekről további információ a GCC honlapján található, a forráskódot pedig a GNU szerveréről lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról