Szerző: Vörös Péter

2001. június 17. 23:34

FOMA teszt, második szakasz: a DoCoMo lecseréli a 3G mobiltelefonokat

[Yahoo] Takumi Suzuki, a DoCoMo szóvivője szerint a "mobiltelefonokat azért cseréljük le, hogy javítsuk azok funkciót és nem azért, mert műszaki gondok fordultak volna elő". Arra nem tért ki Suzuki, hogy mikor fogják lecserélni a NEC N2001-es mobiltelefonjait, amelyeket a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatási tesztben részt vevő 1.400 felhasználó kapott.

Elemzők azonban egyetértenek abban, hogy a visszahívás jól mutatja azokat a nehézségeket, amelybe a DoCoMo ütközik a 3G technológia működtetésében. A FOMA egyébként 384 kbps-os folyamatos Internetezést tesz lehetővé, ezen a sebességen az itthoni ADSL szolgáltatás is igen szépen ketyeg, beleértve a gyors Internet hozzáférést, a video, zenei és fájl letöltéseket.

Kate Lye, az UBS Warburg egyik elemzője szerint a teszt szolgáltatás egyik célja az, hogy javítsák a mobiltelefonokat. A cég (UBS Warburg) is részt vesz a tesztben és véleményük szerint is javításra szorul a mobiltelefon, ezért örülnek is a visszahívásnak.

A felhasználókat már eleve értesítették arról, hogy sor kerülhet visszahívásra. A japán újságok szerint a lecserélésre július elejétől kerülhet sor.

A felhasználók már jelentettek is olyan kényelmetlenségeket, mint pl. azt, hogy egy nap alatt lemerült az akkumulátor, nem működik számos olyan helyen, ahol kéne működnie, szétszakadnak a hívások, ill. lefagy a készülék és ki kell kapcsolni ahhoz, hogy "újraéledjen".

Suzuki szerint a fő ok a lecserélésre az, hogy új funkciókkal gazdagítsák a mobiltelefonokat, pl. azzal, hogy PC-khez lehessen kapcsolni azokat.

Elemzők szerint egyelőre nem világos az, hogy a teszt során tapasztalt nehézségek azt jelentenék, hogy az ígért október 1-i éles indulás veszélyben lenne.

Keiji Tachikawa, a DoCoMo elnök-vezérigazgatója szerint a 3G szolgáltatás 1 éven belül egész Japánra ki fog terjedni, 3 éven belül 6 millió felhasználója lesz és 4 éven belül nyereséges lesz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról