Szerző: Vörös Péter

2001. június 19. 01:55

TotalStorage NAS 200 és 300: az IBM belép a NAS piacra

[Computerworld] Az IBM a múlt héten két NAS (network attached storage - hálózathoz csatolt tárolás) eszközt mutatott be, amelyek célpiaca a munkacsoport, osztály ill. vállalati szintű felhasználások. A termékekkel a cég tovább szélesíti az olyan vetélytársakkal folytatott küzdelmet, mint az EMC és a Hewlett-Packard. Az IBM szerint az új eszközökkel a felhasználók többek között az egyre növekvő mennyiségű az e-mail levelezést, ügyfél-információkat és belső piaci adatokat tudnak tárolni.

William Hurley, a The Yankee Group egyik elemzője szerint az új eszközök lehetővé teszik azt az IBM-nek, hogy olyan széles termékskálát nyújtsanak a tárolási eszközök piacán, mint az EMC és a HP. Azonban az IBM-nek igen nehéz dolga lesz a nagyon zsúfolt NAS piacon, amelyen a két évvel ezelőtti négy gyártóval szemben idén már legalább 10 gyártó versenyez egymással.

David Hill, az Aberdeen Group egyik elemzője elmondta, hogy az olyan gyártók, mint az IBM azért szeretnének jelen lenni a NAS piacon, mert itt a "felhasználók tényleg tudni akarják, hogy mi történik a fájljaikkal", pl. e-mail szervereken. További jelentős felhasználási terület a különböző osztályokon lévő munkacsoportok közötti fájlmegosztásra használt szerverek. Az IBM TotalStorage NAS 200 egy 1-processzoros torony, amely alapkiépítésben 216 GB tárolóhelyet nyújt és munkacsoportokra, fiókirodákra ill. olyan szolgáltatókra tervezték, amelyek pl. video streaminggel vagy e-mail tárolással foglalkoznak. A készülék ára 14.000$-nál kezdődik és rack-mount-olható 2-processzoros kiépítésben max. 1,74 TB tárolási kapacitásig nagyobb irodák számára. A NAS 200 még e hónapban meg fog jelenni.

A TotalStorage NAS 300 ára 115.000$, kétprocesszoros és redundáns alkatrészeket használ olyan fontos alkalmazásokhoz, mint ügyféltámogatás, követelések, munkabér-elszámolás. A NAS 300 megjelenése július közepére várható. A NAS egységeket egy harmadik terméken, a TotalStorage NAS 300G-n keresztül SAN-ná (storage-area networks) lehet összekötni. Az IBM szerint a 300G egy olyan nyitott NAS eszköz, amely lehetővé teszi a LAN alapú rendszereknek azt, hogy együttműködjenek a SAN-nal és amelyet össze is lehet fürtözni a hibatűrés javításához. A NAS 300G ára várhatóan 2.500$-nál kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról