Szerző: Vörös Péter

2001. június 13. 08:47

A Dell Európában szorosan a Compaq mögött jár

[Bloomberg, Wall Street Journal] Michael Dell, a Dell Computer elnök-vezérigazgatója szerint a cég eladásai egyre jobban megközelítik az itteni piacvezető Compaqot. Az USA ill. a világpiacon első számú PC-gyártó Dell immár Európában is az első helyre tör. A piaci részesedés növelésének eszközei jól ismertek: árcsökkentések, árcsökkentések és árcsökkentések. Dell ugyan nem bocsátotta előre azt, hogy mikor sikerül Európában is leelőzni a nagy vetélytársat, de ennek is már csak az ideje, nem a ténye kétséges. A volumen szempontjából az első negyedévben állt a világpiac első helyére a Dell.

Dell szerint a cég továbbra is gyorsabban nő, mint a piac. A Compaq az első helyen áll forgalom szempontjából - viszont növekedés szempontjából a Dell az első. Jeff Clarke, a Compaq pénzügyi vezérigazgatója a múlt héten azt jelentette ki, hogy az európai eladások lassulnak, főleg Nagy-Britanniában és Németországban.

A Dell legerősebb növekedése a szerverek piacán tapasztalható, az első negyedévben egyes országokban (pl. Németországban) 90%-kal is nőttek, jelentette ki Dell. A cég Európa legnagyobb országában a 4. helyen áll a számítástechnikai piacon. Peter Blackmore, a Compaq globális értékesítésekért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Compaq árcsökkentésekre kényszerült annak érdekében, hogy versenyképes maradjon a Dell-lel.

A Dell még tavaly ősszel kezdte máig is tartó kíméletlen árcsökkentési sorozatát, amelynek egyetlen célja van az egyébként szűkölő piacon: a minél nagyobb piaci részesedés megszerzése. Eddig feltétlenül sikeres volt a cég taktikája, egyedül a nyereségre és főként a haszonrésre volt némiképp csökkentő hatású a folyamatos árcsökkentés, bár a nagyobb forgalom, kisebb haszonkulcs elve itt is érvényesült. A cég, sok vetélytársával ellentétben, nem kényszerült profitfigyelmeztetéseket közzé tenni.

Dell szerint több tényező mutat afelé, hogy az USA-beli forgalomnövekedés újra helyére áll 2002 elején. A PC-piacon a növekedés fő mozgatója a PC lecserélési ciklus lesz: "egy csomó PC-t installáltak 2000 előtt és ezek egy része 3 éves lesz és ez az az kor, amikor a vállalatok a számítógépek lecserélése mellett döntenek". Dell arra számít, hogy erős upgrade ciklus lesz az USA-ban, ami ahhoz fog vezetni, hogy a PC üzlet újra egészséges lesz. Ezt fogja várhatóan erősíteni a Windows XP operációs rendszer idén októberi megjelenése is.

A 13 országra kiterjedő 1 hónapos európai látogatókörútján Michael Dell ügyfelekkel, újságírókkal és alkalmazottakkal találkozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról