:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 12. 09:08

A chiptervezők forgalma tavaly 40%-kal nőtt

[Yahoo] A Gartner Dataquest piackutató vállalat hétfőn tette közzé jelentését, melyben arról számol be, hogy a chiptervező vállalatok forgalma tavaly 40%-kal 689 millió $-ra nőtt. A piac 40%-át kitevő három vezető cég közül a brit ARM megőrizte vezető helyét, növelte piaci részesedését az amerikai MIPS ellen, de csökkent a piaci részesedése a szintén amerikai Rambushoz képest.

Az ARM globális piaci részesedése az 1999-es 17,9%-ról 16,6%-ra csökkent, míg a MIPS piaci részesedése 17,2%-ról 13,3%-ra csökkent. A Rambus piaci részesedése a félvezetőipari szellemi tulajdon piacon az 1999-es 8,8%-ról 10,5%-ra nőtt. A kisebb szereplők közül a brit bejegyzésű Parthus a 10. helyre jött fel, piaci részesedése 1,1%-ról 2,8%-ra nőtt.

A piac legnagyobb részét még mindig a mikroprocesszor-blokkok (ezek nyújtják a mobiltelefonok és számos más elektronikai berendezés kulcsfunkcióit) adják, ezek 242 millió $-t tettek ki 2000-ben. A különböző csatlakozási standardokhoz (USB, IEEE 1394/FireWire) használatos chipblokkok forgalma 129 millió $ volt.

Erős trend a külön nyújtott szoftver IP ahelyett, hogy a hardver chip tartalmazná a szoftvert. A szoftver IP 146%-kal nőtt 2000-ben és a Gartner szerint a hardver IP növekedését jelentősen meghaladó ütemben fog nőni a szoftver IP. Korábban ezeket a szoftvereket ingyen nyújtották a hardver IP blokkokkal együtt. A tervezők egyre inkább nyújtanak rendszerfunkciókat adott hardver vagy szoftver formában. Így az ügyfelek az adott rendszerkonfigurációnak megfelelő kompromisszumok alapján dönthetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.