Szerző: Vörös Péter

2001. június 11. 12:10

A Panasonic bemutatta az iparág első, levehető kijelzővel ellátott, hordozható gépkocsi-navigációs rendszerét

[Mmd] A Panasonic és a Kyushu Matsushita Electric Co. Ltd. (KME), a Matsushita Electric főbb leányvállalatainak egyike, a mai napon bejelentette a világ első, levehető kijelzővel ellátott, gépkocsi-navigációs rendszerének bevezetését. A Panasonic KX-GP1 és KX-GP1Z rendszereket hordozhatóságuknál fogva a gyalog közlekedők is használhatják. Az KX-GP1 2001. július 1-jén kerül a japán üzletekbe, 350 000 forintnak megfelelő fogyasztói áron.

A Panasonic KX-GP1 rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Az 5,8 hüvelykes képátlójú levehető kijelzőnek köszönhetően a gyalog közlekedők hordozható navigációs eszközként is használhatják az újratölthető elemmel és GPS antennával kiegészített rendszert. A mindössze 410 grammos, 96 x 166 x 21 milliméter nagyságú kijelző jól láthatóan képes megjeleníteni a térképadatokat, továbbá a központi egységből lehívott és a memóriában tárolt információk alapján a kiválasztott útirányról és a távolságról is tájékoztatást ad.

A beépített újratölthető elem 1,5 órás üzemidőt biztosít, míg a (külön árusított) opcionális elemcsomag mintegy négy órás időtartamú működést tesz lehetővé. A képernyőn megjelenítendő szöveg az érintőceruza és az érintőgombos billentyűzet segítségével egyszerűen bevihető, ami jóval kényelmesebb a felhasználó számára, mint a hagyományos modelleknél megszokott távvezérelt billentyűblokk használata.

Az új KX-GP1 kategóriájában a világon elsőként tartalmaz a térképek, internetes honlapok, elektronikus levelek és címek tárolását megkönnyítő SD memóriakártya-csatlakozót. A hanglejátszási funkciót támogató Advanced Audio Coding adattömörítési eljárás révén az eszköz kiváló minőségben képes visszaadni a – külön beszerezhető – SD-memóriakártyán tárolt hanganyagot. A Panasonic KX-GP1 egyedülálló kommunikációs jellemzővel rendelkezik: a levehető kijelző bizonyos típusú mobiltelefonokhoz csatlakoztatva internetes terminálként is működhet.

A KX-GP1Z modell VICS-kompatibilis televízióhangoló egységet is tartalmaz, és feliratozott FM multiplex műsorok fogadására képes, hordozható televízióként is használható. A felhasználók így kényelmesen, navigációs rendszerük kijelzőjén juthatnak hozzá többek között a legfrissebb közlekedési információkhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról