:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 11. 00:13

Tovább csökkentek a chipeladások májusban

[Semiconductor Business News] A várakozásoknak megfelelően a világ két legnagyobb, kizárólag chipgyártással foglalkozó cége, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) eladásai tovább csökkentek az április forgalmi adatokhoz képest, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a második negyedév lesz a mélypont a mostani visszaesésben.

A TSMC nettó forgalma 7,4%-kal 252 millió $-ra esett vissza májusban az áprilisi 272 millió $-os forgalomhoz képest. A 2000. májusi, 322 millió $-os forgalomhoz képest ez 21,8%-os visszaesés. Az UMC nettó forgalma 146 millió $ volt májusban, szemben az áprilisban elért 171 millió $-os forgalommal (14,9%-os csökkenés) és a tavaly májusban elért 243 millió $-ral (40%-os visszaesés).

Korábban a TSMC és az UMC egyaránt azt jelezte előre, hogy a második negyedéves forgalom 25-30%-kal csökken az első negyedévhez képest és a kapacitáskihasználási arány 50-60%-ra csökken. Mindkét cég illetékesei a jelenlegi hanyatlást nevezték a chipgyártás történelme legjelentősebb visszaesésének.

Ennek ellenére a TSMC szóvivője pénteken kijelentette, hogy a chipgyártó óriás biztos abban, hogy a második negyedév jelenti a mostani recesszió mélypontját, figyelembe véve az április és májusi rendeléseket. Természetesen sok bizonytalansági tényező van a második félévvel kapcsolatban, azonban a TSMC véleménye szerint a kilátások most már javulni fognak.

2001 első öt hónapjában a TSMC nettó forgalma 19,2%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest: 1,685 milliárd $-ra szemben a tavalyi 1,414 milliárd $-ral. Az UMC első öt havi nettó forgalma 1,65%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest: 1,011 milliárd $-ra szemben a tavalyi 1,028 milliárd $-ral.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.