:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 21. 13:43

Új processzorok az Inteltől: Foster magos Xeon és egy mobil Pentium III

Az Intel egy kis csúszás után ma végre hivatalosan is bejelenti a Foster magon alapuló Xeon processzorait, amelyeket munkaállomásokba és szerverekbe szán.

Az Intel egy kis csúszás után ma végre hivatalosan is bejelenti a Foster magon alapuló Xeon processzorait, amelyeket munkaállomásokba és szerverekbe szán.

A Xeon processzorok 1,4 GHz, 1,5 GHz és 1,7 GHz órajelű változatokban kerülnek forgalomba. A processzorok alapja a Pentium 4-ből ismert NetBurst architektúra. Az új Xeon processzorok Socket603 foglalatba illeszkednek és az i860 (Colusa) chipkészletet támogatják.

A legnagyobb számítógépgyártók (NEC, Fujitsu, IBM, Dell) még a második negyedév vége előtt piacra dobják Xeon-alapú munkaállomásaikat. A Xeon megjelenését eredetileg május nyolcadikára tervezte az Intel de a bemutatót egy apró hiba miatt el kellett halasztani.

A ma megjeleny Xeon processzor 1,7 GHz verziója 406 dollárba kerül, az 1,5 GHz-es verzióért 309 dollárt kérnek, az 1,4 GHz órajelű kivitelért pedig 268 dollárt kell fizetni.

Az Intel továbbá előrukkol egy új mobil processzorral is. Az ultra-alacsony energiafogyasztású 750 MHz mobil Pentium III chipet az egészen apró sub-notebook készülékekbe szánja a gyártó. Akkumulátoros üzemmód esetén a chip 500 MHz-en üzemel, a teljesítményfelvétele ilyenkor kevesebb, mint 1 Watt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.